Kortrijk Spurs en ION Basket Waregem in ongewisse over competitieformat

Bij Kortrijk Spurs en ION Basket Waregem blijven ze tot op heden nog altijd in het ongewisse welk competitieformat er uiteindelijk uit de bus zal komen. Zowel bij de heren als dames van beide clubs in Top Division behoort een normaal competitieverloop niet meer tot de mogelijkheden.

Silke Storme enkele weken geleden tegen Namen op speeldag 2. Meteen de voorlopig laatste wedstrijd. © foto ELD

Bij de heren in Top Division Men 1 – waar zowel Waregem als Kortrijk actief zijn – ligt het voorstel van twee poules op tafel. Iets waar beide coachen zich wel kunnen bij neerleggen. “Dit is een formule waar ik mij zeker kan in vinden”, zegt Waregemcoach Jan Guns (37). “Voor mij is in eerste plaats het belangrijkste de gezondheid van iedereen.”

“Als we dan het licht op groen krijgen om te hervatten ben ik daar zeker voorstander van. Dit is een leuk alternatief die in enkele maanden kan afgewerkt worden, en met een doel. Uiteindelijk kan je dan nog play-offs spelen tussen de twee poules. Voor iéts spelen moet van tel zijn.”

“Als de poules op basis van geografie ingedeeld worden, zouden er wel eens enkele leuke duels uit de bus kunnen komen. Derby’s tussen Hawks Gent, Melco Ieper, Donza, Kortrijk en Waregem zullen voor de nodige motivatie zorgen. Dit zou een zware maar heel aantrekkelijke reeks zijn. We hopen hier binnenkort meer info over te krijgen, want voor alle duidelijkheid, dit is nog lang niet officieel”, aldus de Drongenaar.

Verkorte versie

Ook Jeroen Debaveye (39), coach van de Kortrijk Spurs lijkt gewonnen voor dit idee. “Nu het niet meer mogelijk is om een volledig seizoen af te werken lijkt deze verkorte versie ideaal. Eigenlijk is alles goed, als we maar kunnen spelen. Dit zijn natuurlijk de zwaarste tegenstanders. De meer haalbare opponenten zouden in de andere groep ingedeeld zijn. Maar we willen met alle plezier deze uitdaging aangaan. De goesting is er alvast.”

Een volledig seizoen verliezen zou een ramp zijn, maar voor onze jeugdspelers is dit nog erger

“De vraag is natuurlijk wanneer we hieraan kunnen beginnen. Het ziet ernaar uit dat we pas in januari de trainingen zullen kunnen/mogen hervatten, en dus met wedstrijden in februari. Een volledig seizoen verliezen zou een ramp zijn, maar voor onze jeugdspelers is dit nog erger”, besluit de Wevelgemnaar.

Bij de dames in eerste nationale kan het voorgestelde format van twee poules op heel wat minder begrip rekenen. Maar liefst negen van de twaalf ploegen zijn tegen. Groep A zou bestaan uit SKW, Phantoms Boom, Namen, Castors Braine, Liège Panthers en Kangoeroes Mechelen en op 5 december al beginnen. Groep B bestaand uit Kortrijk Spurs, ION Basket Waregem, Charleroi, Pepinster, Laarne en Lummen pas na goedkeuring van de overheid. “Dit was een voorstel waar ik het heel moeilijk mee had”, zegt sterkhoudster Silke Storme van Kortrijk Spurs.

“We mogen zelf niet boven de wet staan en de gezondheid van ons gezin in gevaar brengen. Daar was de voltallige ploeg duidelijk over.”

Ook de ploegindeling is een struikelblok. “De uitdaging om de ploegen uit groep A het vuur aan de schenen te leggen zou volledig wegvallen. Dit hebben we al aangetoond door op het veld van Luik te winnen op de eerste speeldag en Boom in eigen huis tijdens een oefenwedstrijd. Zijn we een prof of amateurreeks? Ook daar is nog geen duidelijkheid over. Amateursport moet sowieso het sein van de overheid afwachten. En in gans Europa zijn er superveel besmettingen. Het zou nog een tijdje kunnen duren.”

“Dat de Belgian Cats net nu ook hun wedstrijden moeten spelen is ook niet meteen een goed idee met speelsters die uit allemaal verschillende competities komend uit Europa.”

Onenigheid

Coach Frederic Claessens van ION Basket Waregem dames was eveneens geen voorstander van het voorstel. “En daar was heel veel onenigheid over”, vertelt de Deerlijkenaar. “Het is momenteel, en in de nabije toekomst zeker geen veilige situatie om te spelen. Waarom zouden we dan perse moeten opstarten?”

“Ook over de formule is het men nog lang niet eens. Er zijn nog heel wat verschillende opties mogelijk. Daar nu al op vooruit lopen is niet mogelijk. De kostprijs om testen uit te voeren en om het volledige protocol uit te voeren zou ook merkelijk duurder uitvallen. Gelukkig zijn de meeste teams het er over eens. Gezondheid gaat boven alles”, besluit Fré Claessens. (EDL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.