Kortrijk Spurs-center Stan Leemans (27) kijkt uit naar het duel met Namur-Belgrade

Stan Leemans (Kortrijk Spurs Heren A). © KDS
Redactie KW

Met een prima seizoen tot nu toe is Stan Leemans een belangrijke pion in het succesrijke herenteam van Kortrijk Spurs. Het duel met Belgrade in de heenronde leidde tot een nipte winst voor Spurs. Achteroverleunen is er dus niet bij voor Spurs, dat met voorsprong aan de leiding staat.

Met nog negen matchen voor de boeg en met twee nederlagen minder dan een trio naaste concurrenten, heeft Kortrijk Spurs het tot nu uitstekend gedaan in zijn eerste seizoen in Top Division 2. Na de tweedes Leuven B, Nijvel A en Antwerp B volgen nog drie ploegen met zeven nederlagen. “Het is dit seizoen een leuker seizoen dan het vorige, waarin we moeite hadden om de middenmoot te halen”, opent Stan Leemans. “Nu hebben we een team waarmee we de top kunnen spelen. We haalden overwinningen vaak nipt, maar dat typeert ook de waarde van het hele team. Dankzij de invalbeurten van de jongeren in de ploeg, halen de meest ervaren spelers ook hun optimale rendement in de cruciale fasen.”

Stevige tegenstander

“Blijven winnen is de boodschap, want als onze naaste achtervolgers Leuven en Nijvel op gelijk aantal punten zouden komen, hebben die een positief saldo. We kunnen hen alleen maar extra onder druk zetten door zelf te blijven winnen”, lacht Stan. “Tegelijk houden we zo de druk op onze ploeg wat weg.”

“De tegenstander van komende zaterdag, Namur-Belgrade, is best een stevige ploeg, die lang standhield in de top van de klassering. Door een aantal verliesbeurten op rij zijn ze nu naar een gedeelde vijfde plaats gezakt, maar we zijn nog niet vergeten dat we op verplaatsing met veel moeite en slechts nipt konden winnen. Ik verwacht dat die gasten erg scherp zullen staan, maar wij ook. Qua trainingen zitten we goed op maandag-, dinsdag- en donderdagavond. Als een wedstrijd op vrijdag moet gespeeld worden, zoals tegen Falco, voel je duidelijk het verschil.”

Aangezien het een competitie is zonder play-offs zullen we elke match opnieuw met de juiste focus op het veld moeten staan

“Met nog negen matchen te gaan, is het nog te vroeg om al op het eindresultaat te focussen. Aangezien het een competitie is zonder play-offs zullen we elke match opnieuw met de juiste focus op het veld moeten staan. Promoveren zou super zijn, maar we zijn nog niet zover. Intussen zet de sportieve cel van Kortrijk Spurs de nodige stappen om het team verder uit te bouwen. Zo is een guard van Nijvel aangetrokken, Donovan Walasiak, maar die ken ik eigenlijk nog niet zo goed. Ik heb er het volste vertrouwen in dat de verantwoordelijken van Spurs daarbij de juiste beslissingen nemen.”

Zelf ben ik als kind met mijn ouders uitgeweken naar Zwitserland, waar ik opgroeide. Drie seizoenen geleden trok Melco Ieper me aan toen ik bij Fribourg Olympic speelde. Na een jaar tweede klasse kon ik naar derde bij Kortrijk Sport, een soort uitwisseling met Kenneth De Vos, die toen naar Ieper trok. Mijn Kortrijks verhaal loopt nu verder onder fusieclub Kortrijk Spurs.”

Langeafstandsrelatie

“Mijn familie in Zwitserland mis ik natuurlijk. Contact houden via internet lukt wel, maar dat is toch niet hetzelfde. Mijn vriendin studeert in Zwitserland na dit seizoen nog één jaar. Daarna zullen we moeten beslissen welke kant we samen uit willen. Het is niet evident om zo’n langeafstandsrelatie te hebben, maar gelukkig is de maker van de wedstrijdkalender ons gunstig gezind geweest. Door af en toe een weekend bye te zijn, kunnen we al eens enkele dagen samen doorbrengen, hetzij in Zwitserland, hetzij in België.”

“Voor de trainingen leg ik nu wel een langere afstand af dan vorig seizoen. Toen woonde ik in Ieper en werkte bij PepsiCo in Veurne. Door een promotie bij dezelfde werkgever werk ik nu in het hoofdkwartier in Zaventem. Intussen woon ik er ook en doe ik wat meer kilometers voor het basketbal, maar heel wat minder voor het werk”, besluit Stan Leemans, die met zijn 2.06m niet alleen fysiek, maar ook qua prestaties een hoog niveau haalt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier