Knappe zege van Filou Oostende in Litouwen

Braian Angola (19 punten en 9 rebounds) was de motor van Oostende in Litouwen. © PR

Met een 68-76-overwinning op bezoek bij het Litouwse Lietkabelis heeft Filou Oostende zijn vierde stek in poule A van de Champions League versterkt. De rood-gelen schitterden in het derde kwart.

Het openingskwart, dat op 17-16 eindigde, verliep heel gelijk opgaand. In de achtste minuut hoorden echter zowel Sylla als Thompson al een tweede fout. Het shot voorbij de driepuntlijn viel niet: 1 op 5 na tien minuten.

Gjergja stelde in het tweede kwart Schwartz, van der Vuurst, Desiron, McIntosh en Buysse op: vijf andere spelers dan de basis die de wedstrijd aanvatte. Desiron bracht zijn team onmiddellijk 17-18 voorop. Schwartz (korf en daarna steal) en McIntosh (afwerking van de steal van Schwartz via tussenstation van der Vuurst) stuurden Oostende naar 23-27. Daarna antwoordden de Litouwers met een stevige verdediging, zowel in zone als in full court press en one-to-one. Bovendien scoorden de paars-witten vlot. De score kantelde via 31-30 naar 39-34 aan de rust. Het Oostendse afstandsshot bleef heel zwak: 1 op 12, of slechts 8 %. McIntosh was met amper 6 punten halverwege de avond de Oostendse topschutter. Vijf anderen hadden toen vier fouten aangetekend.

Aanvallende fout

Thompson die wegens twee fouten het hele tweede kwart op de bank zat, scoorde de drie eerste korven van het derde bedrijf: 39-40 na iets meer dan twee minuten. Toen Mwema de schitterende start met een driepunter nog meer in de verf zette, vroegen de Litouwers aan 39-43 een time-out aan. Nadat McIntosh een dunk miste, raapte Thompson lekker de bal op: 39-45 na 23’31”. Maar bij een volgend reboundduel hoorde Thompson na een duwtje een aanvallende fout, zijn derde van de avond. De Jamaicaan was de exponent van de Oostendse come-back en moest veiligheidshalve even naar de bank. Toch stoorde dat het Oostendse spel niet. In de 26ste minuut raakte Angola met een and one de tienpuntengrens aan: 41-51. Met een nieuwe korf (41-53) kreeg Angola de arena vervolgens heel stil. McIntosh dikte aan tot 41-55. Deze voorsprong van veertien punten was het gevolg van een opmerkelijke 2-21-run. In de voorlaatste minuut van het derde kwart slonk de voorsprong echter snel naar negen stuks. Een verre bom van McIntosh deed dan ook deugd.

Ruime voorsprong

Na het halfuur vatte Oostende met een ruime voorsprong (48-60) het vierde kwart aan. De teruggekeerde Thompson scoorde 48-62 maar hoorde in de 33ste minuut ook zijn vierde fout. Gjergja beschermde hem door hem naar de bank te roepen. Lietkabelis wou de handdoek niet gooien (56-66) maar twee korven van McIntosh (56-70) maakten het in de 36ste minuut moeilijk voor de thuisploeg. Maar opnieuw naderde Lietkabelis: 63-72. Normantas driepunterde zelfs naar 68-74 met nog anderhalve minuut op de klok. Angola (19 punten, 9 rebounds) legde aan de vrijworplijn de 68-76-eindstand vast. (PR)