Khalid Boukichou smeert Filou Oostende een thuisnederlaag aan

Khalid Boukichou (BC Oostende) foto VDB / BART VANDENBROUCKE © VDB
Redactie KW

Met 93-99 na één verlenging won Charleroi onder leiding van coach Sam Rotsaert de klassieker in Oostende. Die match vormde ook de terugkeer van ref Nick Van den Broeck aan zee.

De terugkeer van Sam Rotsaert als hoofdcoach van Charleroi kleurde deze wedstrijd positief. Ook Khalid Boukichou droeg nu het shirt van de Spirous. Daarnaast was het uitkijken naar ref Nick Van den Broeck voor het eerst in Oostende sinds het incident van begin april met Eluas Lasisi. Het clubblad van Oostende bracht de gelegenheidsaanwezigen in de war door Chris Tawiah, Ondane Kanda en Joe Rahon nog bij de Charleroi-selectie op te stellen.

Met puntje voorsprong naar de kleedkamers

Een koppel tweepunters van Angola en twee bommen van Mwema en Djordjevic deden de score van 5-10 naar 15-10 kantelen. Boukichou beukte Charleroi opnieuw in de wedstrijd: 19-19. Buysse en Desiron verzorgden een nieuwe afstand: 26-22 na het openingskwart. Met elf fastbreakpoints hadden de Oostendenaars toen het verschil gemaakt tegenover de Karolingers die geen enkele korf uit de tegenaanval scoorden.

Buysse en van der Vuurst duwden vroeg in het tweede kwart naar 31-22 door. Eén minuut voor de rust bracht Hervelle de bezoekers helemaal (38-37) in het spoor van Oostende. Creppy stuurde de Karolingers zelfs met een puntje voorsprong (38-39) naar de kleedkamers.

Refs staken vuur aan het lont

De refs Nick Van den Broeck, Vanhoye en Sempels staken het vuur aan het lont door Thompson snel een derde fout aan te rekenen, Gjergja een technische fout aan te smeren en Greenwood, Beane en Angola nummer vier op te zadelen. Het derde kwart was amper vier minuten jong. Iets later hoorde ook Buysschaert zijn vierde fluitsignaal.

In de laatste minuut van het derde bedrijf keurden de refs korven van van der Vuurst (3) en Desiron (2) af. Beane legde met een lay-up de 58-59-cijfers aan het halfuur vast. De refs hadden hun zestien fouten van het derde kwart netjes over beide teams verdeeld.

Bonusvrijworp goed benut

Een driepunter van Mwema en een dunk van Sylla kleurden de aanvang van het vierde kwart. Tussen twee bommen van Delalic hoorde Thompson zijn vierde fout en klom de score naar 65-67. Op een lay-up van Boukichou (65-69) volgde een time-out van Oostende. Limbert en Hervelle bombardeerden naar 76-81.

Djordjevic vuurde een bom: 79-81. Ref Nick Van den Broeck zag dat Djordjevic bij een andere actie de bal vijf secnden vasthield en hij floot op een loopfout tege Sylla. Boukichiu tekende 79-85 aan met nog 49 seconden op de klok. Eerst reageerde Angola aan de vrijworplijn. Met nog 23 seconden te gaan vuurde Djordjevic een bom in de korf en hij benutte ook zijn bonusvrijworp na fout van Delalic: 85-85.

Buzzerbom van Boukichou

Zou Oostende nog de zege grijpen? Neen, zei ref Van den Broeck want hij zag een fout van Thompson op Libert met nog negen tienden van een seconde. Libert miste beide vrijworpen en er volgde een verlenging, weliswaar zonder Thompson.

In die over-time veegde Mwema de Oostendse achterstand aan 91-91 uit. Een bom en een dunk van gewezen Oostendenaar Boukichou resulteerde in 91-96 met nog 48 seconden op de klok. Desiron milderde nog tot 93-99 maar Boukichou legde met een buzzerbom de 93-99-eindstand vast.

P.R.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier