Jeugd versus ervaring in Zuid-West-Vlaamse derby tweedelijke landelijke A

Louis Turpyn. © JVGK
Redactie KW

Zaterdagavond staat in tweede landelijke de derby tussen BC Kortrijk Sport Two en Hexia ZwevegemDeerlijk One geprogrammeerd. Thuisploeg Kortrijk Sport trekt volop de kaart van de jeugd, terwijl de bezoekers vooral teren op ervaring. ZwevegemDeerlijk miste met een 2 op 7 verrassend zijn start, terwijl Kortrijk Sport het met een 3 op 6 heel goed doet.

Voor Louis Turpyn van Kortrijk Sport wordt het een extra bijzondere wedstrijd. “In het vijfde leerjaar zette ik mijn eerste basketstappen en die waren bij het toenmalige Sparta Deerlijk. Als miniem kreeg ik kansen bij de landelijke U16. In mijn laatste jaar maakte ik de fusie mee tussen Zwevegem en Deerlijk. Ik maakte veel progressie onder leiding van coach Dirk Verhamme. Het seizoen nadien verhuisde ik naar Kortrijk Sport”, opent de 19-jarige Louis.

“In Kortrijk Sport is de concurrentie groot. Dat betekent dat je hard moet werken voor je plaats. Bovendien krijg ik als tweedejaars junior volop kansen bij de tweedelandelijker en soms mag ik al eens meetrainen met de One. Toch is de match tegen ZwevegemDeerlijk voor mij niet zo speciaal aangezien ik met niemand van hun huidige ploeg heb samengespeeld. De duels tegen Waregem en Izegem zijn dat wel omdat ik bij die tegenstanders een aantal spelers ken”, gaat de student TEW aan de KULAK verder.

Ervaren ZwevegemDeerlijk

Over de partij tegen ZwevegemDeerlijk is Louis realistisch. “Onze tegenstander staat momenteel onder zijn waarde gerangschikt. We beseffen dat het moeilijk wordt tegen hun ervaren spelers, maar niettemin zullen we er alles aan doen om de zege thuis te houden. Met drie op zes zijn we heel goed gestart, vooral omdat we tegen rechtstreekse concurrenten punten wisten te pakken.”

Bij Hexia ZwevegemDeerlijk was de voldoening groot na de 77-73-thuisoverwinning tegen BBC Falco Gent. “We kennen niet de verwachte seizoenstart”, verduidelijkt Benoit Denoulet (24), die aan zijn vierde seizoen toe is bij de fusieclub. “We kenden nochtans een goede voorbereiding, maar door diverse omstandigheden lukte het in de eerste wedstrijden altijd net niet. Ik ben ervan overtuigd dat we in de rangschikking niet staan waar we eigenlijk zouden moeten staan. We kunnen de blessures van Dieter D’hooge en Sam Deconinck als excuus inroepen, maar dan nog moeten we met ons goed uitgebalanceerd team in staat zijn om meer punten te pakken.”

Benoit Denoulet lag met vier bommen mee aan de basis van de tweede seizoenszege van DeerlijkZwevegem.
Benoit Denoulet lag met vier bommen mee aan de basis van de tweede seizoenszege van DeerlijkZwevegem.© DRD

Tegen de jonge, snelle ploeg van Falco was het voor de spelers van Hexia vechten tot de laatste snik om de overwinning binnen te halen.

Strakke verdediging

“In tegenstelling tot voorgaande wedstrijden, waarin we telkens onze start misten en onmiddellijk op achtervolgen aangewezen waren, konden we in het openingsquarter gelijke tred houden met de Oost-Vlamingen”, zegt Denoulet. “Dat was al een opsteker. We kenden een prima tweede periode en met een strakke verdediging konden we hun offence aan banden leggen. Halfweg leidden we met 42-31, maar de youngsters gaven zich in de tweede helft niet gewonnen.”

Falco naderde in de slotfase tot 73-70 en net dan zorgde Benoit Denoulet er met zijn vierde bom voor dat de overwinning in Deerlijk bleef. “Leuk uiteraard, het was een van mijn betere wedstrijden, maar nog veel belangrijker was het groepsgevoel. Hopelijk kunnen we die positieve lijn doortrekken in Kortrijk Sport. Het is altijd een beetje koffiedik kijken met welke ploeg ze in eigen midden zullen aantreden. We gaan volop voor de overwinning en hopen stilletjes om de week er na eens te stunten in Racing Brugge”, rondt Benoit Denoulet af.” (BWL/DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier