Jeroen Debaveye vanaf volgend seizoen coach van Sport CB: “Moeilijke en ambitieuze keuze”

Jeroen Debaveye: "Dit is zeker geen keuze tegen Wikings Kortrijk" © JVGK
Redactie KW

Verrassend nieuws in het Kortrijkse basketbalwereldje de afgelopen week. Kortrijk Sport CB verspreidde het nieuws dat komend seizoen niet langer Dirk De Waelle als headcoach van de One-ploeg zal fungeren. De Gentenaar gaat volgend seizoen aan de slag bij de tweede ploeg, terwijl zijn positie van headcoach van de derdeklasser wordt ingenomen door Jeroen Debaveye, momenteel als coach bij eersteprovincialer Wikings Kortrijk aan de slag.

“We hadden het gevoel dat de jeugd niet optimaal functioneerde”, meldt Jacques Planckaert, voorzitter van Sport CB. “We hopen dat we de juiste keuze maakten en opteerden ervoor om al met de jaarwisseling de beslissing te nemen. Dirk zal de nationale U21 op zich nemen. Aangezien de U21 ook de ruggengraat is van de Two, kozen we ervoor om de leiding van de Two ook in handen te geven van Dirk De Waelle, die de vrijdagtraining geeft. Jeroen Debaveye neemt de maandag- en woensdagtraining over en coacht tien van de twaalf resterende matchen van de Two. Samen gaan ze ervoor om de tweede ploeg in tweede landelijke te houden. Mocht het niet lukken, dan gaan we niet panikeren. We geloven in de aanpak van Dirk De Waelle, die vanaf volgend seizoen technisch directeur wordt van alle Sportploegen. De One wordt vanaf volgend seizoen overgenomen door Jeroen Debaveye.”

“Dirk is aan zijn vijfde seizoen bij ons toe en hij is naast zijn sportieve kennis ook een toonbeeld van stiptheid en discipline. Hij is erin geslaagd aan te treden met een ploeg in derde nationale, waarin soms drie van de vijf starters rechtstreeks uit onze jeugd komen. We zijn bij hem aan het juiste adres om de talentrijke jeugd in tweede landelijke en hoger te krijgen. Vandaar dat we hem het sportieve beleid willen laten uittekenen”, besluit de Kortrijk Sport-voorzitter.

Lang getwijfeld

Jeroen Debaveye bevestigt het verhaal van de preses van Sport CB. “Het was voorzitter Jacques Planckaert zelf die me een aantal weken geleden contacteerde”, steekt de amper 36-jarige coach van wal. “Coach Dirk De Waelle had aangegeven dat zijn project van 5 jaar geslaagd was en dat het tijd was voor iets anders. De club zocht iemand die het huis kende en Kortrijk-minded was. Ik was de afgelopen 2,5 jaar coördinator van K-BTK en Kortrijk Sport en bovendien was ik afgelopen seizoen ook assistent-coach van Dirk bij de eerste ploeg.”

Toch duurde het een tijdje vooraleer de knoop werd doorgehakt. “Ik twijfelde lange tijd. Er waren een aantal andere mogelijkheden, maar ik had het vooral moeilijk om te kiezen voor één Kortrijkse club, terwijl ik de afgelopen jaren heel hard heb gewerkt voor zowel K-BTK als Kortrijk Sport. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat dat werk nu wordt verdergezet. Het feit dat afgelopen week de overeenkomst tussen de clubs over het KBA-verhaal (Kortrijk Basketball Academy, red.) werd ondertekend, zorgt voor wat gemoedsrust.”

“Ik koos uiteindelijk door mijn persoonlijke ambitie voor Kortrijk Sport. Ik krijg de kans als coach in derde nationale en wilde die ook grijpen. Mijn eerste opdracht bestaat erin om een competitieve ploeg samen te stellen. Ik wil naar een maximum van een zevental seniors en dit aanvullen met jeugdspelers. De integratie van jeugdspelers uit het Kortrijkse basketballandschap is belangrijk. Wat de manier van werken betreft, zal het uiteraard wel iets anders zijn dan als het momenteel was. Het is de bedoeling dat ik mijn visie inbreng”, gaat de in Wevelgem wonende coach verder. “Het coördinatorschap voor twee clubs onder de vlag van KBA is niet langer combineerbaar met de job als headcoach bij één club. Ik ben trots op hetgeen de afgelopen jaren werd gerealiseerd. En dan vooral dat ouders en spelers minder clubgericht zijn beginnen denken en meer opleidingsgericht. Aan de andere kant is het jammer dat ik iets te vroeg stop met die opdracht. Ik hoop dat het werk op de goeie manier wordt verdergezet door de juiste mensen.”

KBBC Wikings Kortrijk kan met vijfde plaats op een geslaagde heenronde in eerste provinciale terugblikken. Voor volgend seizoen moet het Wikingsbestuur nu dus wel op zoek naar een nieuwe oefenmeester. “Dat ik koos om in te gaan op het voorstel van Kortrijk Sport om daar volgend jaar de eerste ploeg in derde nationale te doen, is zeker geen keuze tegen Wikings Kortrijk. Integendeel, want ik blik terug op een heel geslaagde eerste ronde met mijn team en amuseer me echt wel binnen deze club en ploeg. Het aanbod van Sport was er evenwel één dat ik moeilijk kon afslaan. Als jonge coach is het een heel mooie kans. Ik slaagde er dit seizoen in om mijn manier van denken over basketbal over te brengen op mijn groep. De resultaten vallen tot nu toe heel goed mee. We konden, met Melco Ieper Two, ook al een ploeg uit de top drie over de knie leggen.”

Mooi afsluiten

In de terugronde zou het leuk zijn om die andere twee topploegen (Blankenberge en RHK Oostende, red.) nog eens het vuur aan de schenen te leggen. Enkel in de thuismatch tegen Wevelgem kenden we een offday en brachten we geen goed basketbal”, gaat de beroepshalve sportfunctionaris aan stad Kortrijk verder. “Ik hoop in schoonheid te kunnen eindigen. Als we onze plaats in de top zes kunnen handhaven, zal dat naar resultaat toe zeker gelukt zijn. Ik hoop vooral van hetzelfde soort basketbal te kunnen blijven brengen.” (SJK/BWL)

Zondag 7 januari om 11 uur: Wikings One – Sijsele Two.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier