Jean-Marc Mwema: “Voor zo’n match leef je”

Met de aansluitingsbom op 59 seconden van het einde en de verdedigende rebound op één seconde en drie tienden van de buzzer speelde Jean-Marc Mwema een pittige rol in de 99-98-overwinning van Filou Oostende tegen Europees kampioen San Pablo Burgos.

Jean-Marc Mwema was een mooi element in het Oostendse geheel. © VDB

BC Oostende heeft dit kalenderjaar thuis al de regerende winnaar van de FIBA Europe Cup (Dinamo Sassari, januari) en de regerende winnaar van de Intercontinentale Cup (Iberostar Tenerife, maart) maar de winst tegen de titelvoerende kampioen van de Champions League (San Pablo Burgos) spreekt echt tot de verbeelding. De beslissing viel trouwens pas in de slotseconden. Een perfect drieluik van BCO in 2020.

Zware match

“Dat was een zware match, dit vergde veel energie. Heel de match scoorden die mannen driepunters en lay-uos. Gelukkig konden we dit tot een goed einde brengen”, pufte Jean-Marc Mweme. “We hebben niet zo best verdedigd. Op onze aanval konden we niets aanmerken. 99 punten tegen de champs: dat is top.”

“Dit was een wedstrijd aan hoge intensiteit. Voor zo’n match leef je. Het is super-jammer dat ons publiek er niet bij was. Met hen wil je zoiets delen”, zegt Jean-Marc Mwema die op iets meer dan een minuut van het einde vier punten achterstand telde. Nog 59 seconden op de klok en de Oostendse krullebol vlamde een heel moeilijke driepunter binnen. “Het was van moetens! IK twijfelde of ik voorbij de tegenstander zou gaan. Ik wist dat we naar het einde van de 24 seconden liepen. Verdediger Horton was niet blij: och, my god, he made that shot. Ik kon niet anders op dat moment dan een driePunter scoren. Je laat die bal vliegen…”

Defensief niet goed bezig

Defensief was Oostende niet goed bezig. “Ze sneden door onze verdediging als door de boter. Bots, pass, lay-up. Bots, pass, extra-pass, driepunter”, beseft Mwema. “Maar den Ollie speelde een grave match. Top! Servaas speelde soliede minuten. Keye strooide niet-normale passen. Ik dacht dat hij 15 assists verdeelde. Het zijn er 11 maar dat is ook mooi, zeker in een double-double. En dat laatste shotje van Dusan! Zo kennen we hem ook hé!”

In de slotfase vuurde Horton een driepunter maar Mwema plukte de rebound. “Renfroe kwam gelopen. Ik moest hem ontwijken want hij wou ons zeker naar de vrijworplijn sturen. Dan konden ze nog een aanval bekomen na mijn vrijworp. Indien Benite of McFadden die bal hadden gekregen… Gelukkig heb ik goed gereageerd! Als team hebben we een zalig gevoel. Ik ben ook blij dat er al drie verschillende spelers een twintiger scoorden: ik in Istanbul, Mario tegen Chatrleroi en Ollie tegen Burgos. Het zal niet lang duren vooraleer Pierre er ook aantekent. Onze 99 punten waren tegen Burgos ook heel goed gespreid. Eén speler scoorde 4 punten, alle anderen minstens 8.”

De volgende opdracht van Jean-Marc Mwema zijn de interlands met de Belgian Lions in Vilnius. “Valenciunas en Sabonis hebben bij Litouwen al bevestigd. Dat wordt plezant. Dat wordt boenken. Ik heb er heel veel goesting in.”

(PR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.