Jean-Marc Mwema klaar voor terugwedstrijd: “Ik kan zondag opnieuw 37 minuten spelen”

Jean Marc Mwema.© (Foto VDB)
Jean Marc Mwema.© (Foto VDB)
Redactie KW

Met een verschroeiende 14-0-rush rondde Filou Oostende zijn halve finale tegen Okapi Aalst af. De 101-76-winst biedt perspectieven. Zondagnamiddag volgt de terugmatch in Aalst.

De heenmatch was een pittig duel meet veel minuten voor Jean-Marc Mwema. “Dat was te verwachten. Maar ik ben blij dat Oli nog wat minuten kon spelen want dat zag er eerst niet zo goed uit”, verwijst Jean-Marc Mwema naar de geblokkeerde nek waarmee Troisfontaines al enkele dagen kampte.

Mwema stond niet alleen heel lang op het terrein. Zijn rendement lag ook heel hoog. In 36’42” was hij goed voor 23 punten (5 op 8 bommen, 2 op 2 tweepunters en 4 op 4 vrijworpen), 6 rebounds, 3 assists en 2 steals. “Ik voel me goed, ik heb energie en ze vielen binnen. Ik ben blij”, bevestigt Mwema die in het derde kwart met 13 punten (waaronder 3 op 4 bommen) zijn team hielp aan een nieuwe kloof. “Het duurde in het derde kwart efkes voor we scoorden. Daarna ging het toch wat vlotter. Maar dat moment was nog niet doorslaggevend. Het verschil bleef zo juist onder de tien puntjes hangen. Daarom ben ik blij dat het balleke in het vierde kwart mooi bleef rondgaan en dat we er nog een paar binnenshotten”, verwijst Mwema naar de 28-16-score in dat laatste bedrijf. Vooral de 14-0 waarmee Oostende de match eindigde, sprong in het oog.

Mwema zoekt het verschil tussen beide halvefinalisten niet alleen in de balbehandeling. “Ook is onze kern dieper. Okapi roteerde met acht man. Weliswaar speelden wij nu ook slechts met negen man. Het verschil in assists is ook duidelijk: 23 tegen 12. Keye van der Vuurst verdeelde alleen al negen doelpasses. Djordjevic telt zes assists. Maar we slikten toch 76 punten. Dat is oké maar toch niet zo goed”, zegt Mwema die in de match wel enkele stoten incasseerde. “Wat verzorging had ik nog achteraf nodig. Maar het is oké. Ik kan zondag nog eens 37 minuten spelen.”

Het verschil van 25 punten neemt veel druk van de Oostendse schouders weg voor de terugmatch van zondagnamiddag in het Forum. “Zij zullen aan een hoog tempo moeten basketten en wij trachten dat te drukken. Pas op: Aalst kan verrassen; we moeten oppassen! 25 punten is wel inderdaad veel. Dusan Djordjevic zei het na de zege meteen in de kleedkamer: we gaan zondag niet naar Aalst om ons te amuseren. We moeten naar de bekerfinale!”

Toch nog die ene waarschuwing voor alle Oostendenaars: een bonus van 25 punten in een heenmatch is meestal genoeg maar één keer was dat onvoldoende. En neen, dat was geen vijftig jaar geleden zoals Okapi-coach Yves Defraigne zich afvroeg. Onvergetelijk zijn die kwartfinales uit het seizoen 2006-2007. Na een thuiszege met 25 punten verloor Oostende in Pepinster met 29 punten.

(PR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.