Ion Basket Waregem verdeelt taken na promotie dames: “We blijven inzetten op de jeugd”

Dimitri wil ermee voor helpen zorgen dat Waregem staat waar het hoort te staan. (foto ELD)
Redactie KW

ION Basket Waregem treedt na een onderbreking van twee jaar, en een fusie later, terug aan op het hoogste niveau (TDW) met de dames. Mede daardoor worden de sportieve taken verdeeld. Bart Delarue is niet langer alleen sportief manager. Hij zal de heren One leiden. Dimitri De Mol en Caroline De Roose nemen bij respectievelijk de heren jeugd tot en met Two en de dames de honneurs waar.

Dimitri De Mol leidt heren jeugd tot en met de tweede ploeg: “Willen nog verbeteren”

Dimitri De Mol (46) neemt bij de heren van Ion Basket Waregem de jeugd tot en met de tweede ploeg voor zijn rekening. De Beveren-Leienaar was ook vorig seizoen al in de weer bij de club waar ook zijn zoon Guillaume actief is als speler.

“Een van mijn taken bestaat erin om te communiceren bij de onder- en bovenbouw en het concretiseren van ideeën”, vertelt Dimitri De Mol. Hij was als speler vroeger actief bij Ieper (als prof), Leuven en Kortrijk, allen toen in eerste nationale. “Stijn Duyck en Luc Rogge hebben als coördinators hierin al hun waarde bewezen. Ik zal vooral fungeren als tussenpersoon. Om heel de werking in goede banen te leiden, beschikken we over een volledig team waaronder ook voorzitter Dieter Debo en Stoffel Castelein die mee instaat voor de rekrutering. We willen de algemene structuur, die al goed werkte, nog verbeteren. We willen ervoor zorgen dat we met Waregem staan waar we horen te staan.”

“We zijn met al onze jeugdteams ingedeeld in de A-reeksen (niveau 1) en dit willen we minstens zo houden en nog verbeteren. Daarvoor moeten we ook spelers naar de club halen. We organiseerden al Talentdays voor zowel de jongens als de meisjes. Dat wierp al zijn vruchten af. Onze visie is net als bij de dames om de kaart van de jeugd te trekken. In tweede landelijke is dit al geen makkelijke taak. Doorstromen naar de eerste ploeg al helemaal niet.”

Waardemeter

Dimitri is ook lid van het jeugdbestuur. “Daar ben ik een gewoon actief lid”, gaat hij verder. “Wat leeft er bij onze jeugdploegen? Wat kan er beter? Al deze informatie komt goed van pas. Zo kan ik vlug anticiperen als er iets moet veranderen”, zegt Dimitri.

“Naast dit alles organiseerde ik dit jaar ook voor het eerst een tornooi in Lloret de Mar in Spanje. Deze kon om de gekende redenen niet doorgaan tijdens de paasvakantie. Maar dit blijft een topic voor de komende jaren. We blijven alvast contact houden met de organisatoren. Een club als Waregem wil ook nu en dan een tornooi meepikken op internationaal niveau. Het X-mastornooi, waar we ook mee organiseren met onze site (De Treffer), is daar een mooi voorbeeld van. Dit is een mooie waardemeter waar we telkens goed presteren”, klinkt het bij de sportief manager.

Dimitri is ook nog altijd actief bij de derde ploeg van Basket Desselgem. “Als de onderrug het toelaat tenminste (lacht). “Zolang het fysiek gaat, blijf ik spelen. Ook mijn zoon Guillaume is actief bij Waregem. Mijn dochter Josephine was het afgelopen jaar nog aangesloten bij Basket Desselgem. We zijn dus een basketbalgezin”, glimlacht Dimitri De Mol.

Bart Delarue, sportief manager heren One: “Supertrots dat dames promoveren”

Bart Delarue.
Bart Delarue.

Bart Delarue (53) is vanaf volgend seizoen enkel nog sportief manager van de heren One. “De club is serieus aan het groeien. De stap met de damesploeg zorgde voor een grote impact bij de club”, verduidelijkt de Waregemnaar. “Daardoor kozen we ervoor om de taken op te splitsen om deze zo optimaal te kunnen uitvoeren”, legt hij uit.

“Uiteraard blijf ik aan boord in het sportief comité waar we een streng financieel beleid voeren. Zo blijven we ook nu weer mikken op de jeugd die doorstroomt naar de eerste ploeg. De voorbije jaren is gebleken dat dit een meerwaarde is. Ook nu staan er enkele talentvolle jongens te trappelen. Door het succes van het team (6 finales en twee titels in 8 jaar) is het natuurlijk niet evident om hierbij aan te sluiten.” Maxim Verspeeten en Lucien Sissoko kwamen het team versterken. “Bij het aantrekken van spelers, gaan we zeer selectief te werk. De hoofdzaak is om er een team van te maken. We hebben een sterkte reputatie en zijn altijd heel correct, dit helpt wel”, weet Bart.

“We hebben natuurlijk heel wat ploegen in de regio die op een hoog niveau spelen. We vissen dus allen een beetje in dezelfde vijver. Maar anderzijds hebben we er met Kortrijk Spurs een mooie derby bij. We mikken opnieuw op een topvierplaats. Tot slot wil ik nog meegeven dat onze sportschool een groot succes aan het worden is. Talentvolle spelers en speelsters krijgen er de kans om zes extra uren te werken met topcoaches.”

Caroline De Roose is nieuwe sportief manager van de Waregemse basketdames: “Dit zal een collectief leerproces zijn”

Caroline De Roose. (foto ELD)
Caroline De Roose. (foto ELD)

De dames van ION Basket Waregem domineerden vorig seizoen in eerste landelijke en promoveerden naar Top Division. Frederic Claessens blijft hoofdcoach, Tanja Popivoda wordt assistent. Caroline De Roose (49) wordt de nieuwe sportief manager.

De Waregemse was zelf actief bij Waregem van haar 17de levensjaar tot 2005 en werd er twee keer speelster van het jaar. Dit leverde een titel en beker op. Van 1986 tot 2004 speelde ze ook voor de nationale ploeg waar ze daarna van 2004 tot 2007 ook manager was. Nu krijgt Caroline De Roose de sportieve leiding bij de dames van Waregem. “We willen onze visie, waarmee we al bezig waren, alleen maar kracht bijzetten”, vertelt Caroline. “Bouwen aan een team met jeugdproducten is het doel. Dat het geen gemakkelijke onderneming zal worden in eerste klasse is ingecalculeerd. We hebben heel wat speelsters tussen de 19 en 21 jaar die nog veel kunnen en moeten bijleren. Daarnaast hebben we ook nog enkele gevestigde waarden en nog jongere talenten zoals Emma Vindevogel en Nastja Claessens”, vertelt Caroline De Roose.

“Het sponsorbeleid, de ploegsamenstellingen en rekrutering zijn enkele van de zaken waarmee ik me bezighoud. Uiteraard doe ik dit niet alleen maar in samenspraak met de coaches. Met Pauline Bayart en Noor Devos die respectievelijk van Kortrijk en Oostende overkomen, kijken we alvast naar de toekomst. Dit zijn meisjes met heel veel potentieel. Zij zullen het nationale U16 team vervoegen”, zegt Caroline.

“Willen we onze visie optimaal doortrekken, dan moéten we in eerste nationale spelen. Voor mij is dit een absolute must. We zitten in de goede flow met deze familieclub, maar een goede lichting alleen zal niet genoeg zijn. Het eerste jaar overleven, zal hét doel zijn. Het zal supermoeilijk worden maar we gaan er volledig voor”, besluit Caroline De Roose enthousiast. (ELD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier