ION Basket Waregem maatje te klein voor Castors Braine

Nastja Claessens gaat in duel met Tesse Kapenga.©ELD (Foto ELD)
Nastja Claessens gaat in duel met Tesse Kapenga.©ELD (Foto ELD)
Redactie KW

In de hoogste klasse van het damesbasketbal verloor promovendus ION Basket Waregem met 106-46 tegen landskampioen en bekerwinnaar Castors Braine. Dit was de eerste wedstrijd na een coronabreak van twee maanden.

Waregem moest het stellen zonder de geblesseerden Emma Vindevogel en Marthe Devoldere. Braine – met de Kortrijkse Tesse Kapenga en de Ieperse Elise Ramette in zijn rangen – begon zoals verwacht het best aan de partij. De piepjonge dames van coach Frederic Claessens werden meteen onder de voeten gelopen. 11-0 na 3 minuten. Nastja Claessens zorgde voor de eerste Waregemse punten na 4 minuten. De thuisploeg stoomde echter door naar 32-9. In deel twee bleef Castors op zijn elan doorgaan. Kapenga en Ramette deden hun duit in het zakje. Claessens dropte nog een bom voor Waregem. 45-15. De 15-jarige Kaat Vanhoutte maakte haar debuut bij de eerste ploeg van Waregem. Haar eerste balcontact was meteen goed voor een assist. Ruststand 61-20.

Amy Desmet opende de tweede helft de score vanop de vrijworplijn. De jonge West Vlaamse garde kwam beter tot scoren wat resulteerde in een 85-34 na driekwart spelen.

In de slotperiode scoorde Braine met nog 3 minuten op de klok zijn 100ste punt. Uiteindelijk werd het 106-46. Verdienstelijke partij van Waregem die volgende week naar Kangoeroes Mechelen trekt.

“We begonnen aarzelend aan de partij met een viertal makkelijke lay ups dat we misten”, vertelt sportief manager Caroline de Roose van Waregem. “We werden overpowered op snelheid en gestalte. Daar was weinig tegen te doen. Naar mate de wedstrijd vorderde pasten we ons meer aan en lieten toch nog mooi basket zien. De inzet was er alvast. Dit was een leerrijke ervaring tegen de beste ploeg van het land.”

Nastja Claessens (16) was met haar 12 punten sterk aanwezig in de partij. “Aanvankelijk waren we te braaf en duwden te weinig”, vertelt de Deerlijkse. “Vooral defensief kon het nog een stuk beter. Ook voor mezelf is dit het geval. Mijn conditie en kracht moet nog veel beter. We zien dit als een leerrijke ervaring.”

In het winnende kamp stonden Tesse Kapenga en Elise Ramette. Beide West-Vlaamse dames zijn toe aan hun eerste maanden bij Braine. “Het was leuk om tegen de meisjes van Waregem die ik ken van bij de jeugd nog eens te spelen,” glundert Tesse Kapenga (18) die goed was voor 9 punten en 4 rebounds. “We waren met zijn allen blij dat we na lange tijd nog eens een wedstrijd mochten spelen. Dit is toch nog iets anders dan op training. Met mijn prestatie ben ik best tevreden. Ik ben hier om beter te worden en leer heel veel bij op training met de buitenlandse speelsters. Tegen het einde van het seizoen wil ik ook tegen de topploegen tonen dat ik stappen heb gezet.”

Ook Elise Ramette (22) was tevreden van de teamprestatie. “Op voorhand hadden we dergelijk scenario verwacht”, zegt de vinnige Ieperse die de overstap maakte van SKW. “We zijn er de ganse partij blijven voor gaan. Dit moet willen we ook in de topwedstrijden op niveau zijn.”

“Dit is toch een ander niveau dan bij SKW nu ik geen fulltime studente meer ben. We trainen dagelijks met de ploeg en daarnaast nog eens drie sessies individueel, net als drie krachttrainingen. Ik ben blij dat ik de stap gezet heb. Hopelijk zijn we nu vertrokken met de competitie. Ik ben al heel blij dat we een doel voor ogen hebben”, besluit Elise Ramette.

(ELD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier