In het spoor van voorzitter Johan Verborgh naar het Griekse Patras

Het was een lange verplaatsing voor de Filous deze week. Van Oostende naar Patras, in het noordwesten van de Peloponnesos, doe je er tussen tien en elf uur over. Vanaf de luchthaven van Athene bedraagt de afstand langs de Golf van Korinthe toch nog wel een 250 à 300 kilometer. Maar de inspanningen rendeerden: Filou won met 84-88 in de arena van de viceleider van poule D.

Voorzitter Johan Verborgh en zijn echtgenote Erica Delrue aan de kabelbrug nabij Patras. (Foto PR)

Patras klinkt bij velen onbekend in de oren. Nochtans weten minder jonge basketliefhebbers dat de gewezen Sunair-basketters Jean-Marc Jaumin en Daniel Goethals er gespeeld hebben bij Apolloon Patras, vandaag een tweedeklasser. Patras, in 2006 culturele hoofdstad van Europa, heeft voor de bezoekers zeker drie must-sees. Christenen kennen Patras als de stad waar de apostel Andreas gekruisigd werd. Het x-vormig kruis, weet je wel. Dat kruis en de schedel van Andreas worden er bewaard in een naar Andreas genoemde kerk. Toeristen kennen deze stad ook van zijn modern archeologisch museum. Nieuw, heel ruim en met onder meer prachtige mozaïeken. Ook past een foto bij de 3 kilometer lange kabelbrug Rio-Antirio die de zeestraat tussen de Ionische zee en de Korinthische Golf overspant. Sinds de Olympische Spelen 2004 rijd je via deze brug van de Peloponnesos naar het Griekse vasteland.

Voldoende toerisme, we waren er vooreerst voor de sport. En dat is schitterend meegevallen. Filou Oostende won met 84-88. “Vooraf had ik vanuit realiteitszin niet veel hoop“, gaf voorzitter Johan Verborgh toe. “Deze overwinning is heel mooi. We hebben heel de ploeg op het terrein gezien. Iedereen bracht zijn steentje bij. Dat was onze sterkte en dat geeft ons heel veel hoop naar de toekomst. We hebben twaalf volwaardige spelers.”

Mikken op top zes

Ondanks die zege blijft Oostende op de zevende plaats. Ook Besiktas, dat tegen Bayreuth verloor, telt drie zeges en is zesde. Klaipeda dat Bologna zijn eerste nederlaag toediende, duikt de top vijf binnen. De Litouwers delen met Bayreuth de plaatsen vier en vijf. Zij wonnen één keer meer dan Oostende. “Natuurlijk hebben we de ambitie ons Europees verhaal niet te stoppen na deze poulefase begin februari. We willen sowieso bij de eerste zes eindigen zodat we toch in de FIBA Europe Cup kunnen aantreden. Het is uiteraard nog veel beter indien we vanuit een topvierplaats in de Champions League blijven. Antwerp Giants doet het met een plaats in de top vier in zijn poule ook heel goed. Ik gun het hen ten volle. Dat is goed voor het Belgisch basketbal. Misschien kunnen we zelfs in de toekomst met drie Belgische ploegen in de poulefase aantreden.”

“De professionaliteit van Patras kon me bekoren, we zullen nog van hen horen”

De voorzitter van Promitheas Patras nodigde Johan Verborgh en zijn echtgenote Erica Delrue deze week voor een bijzonder bezoek uit. “Er is een enorme hartelijkheid tussen de clubs. Ik ken de meeste voorzitters persoonlijk. Elk contact is heel vriendschappelijk. Deze week was het warme onthaal zelfs heel uitgesproken. De voorzitter van Promitheas heeft me dinsdagnamiddag hun nieuwe trainingsinfrastructuur getoond. Tien jaar geleden startten ze een project van jeugdwerking op. Ze droomden een volledige infrastructuur te ontwikkelen naar de ondersteuning van de jeugd. Nu is dat afgewerkt: prachtig. De professionaliteit van Promitheas bekoorde me. Van die club zullen we nog veel horen”, meent Johan Verborgh.

Het verjongde Filou Oostende is opnieuw bezig aan een knap seizoen. “De kwalificatie voor de halve finales van de Beker van België en de resultaten in de Champions League had ik verwacht. Maar dat we in de EuroMillions BasketballLeague na negen speeldagen los op de eerste plaats zouden staan, had ik absoluut niet verwacht“, geeft voorzitter Verborgh toe. Dit kalenderjaar wachten er Filou Oostende nog een verplaatsing naar Leuven Bears (zaterdag 15 december) en thuismatchen tegen Brussels (zaterdag 22 december) en Spirou Charleroi (woensdag 26 december). “Natuurlijk hopen we op tweede kerstdag in die topper tegen Charleroi veel supporters te ontvangen. Ook hoop ik woensdag 19 december heel veel volk in de Versluys Dôme te zien bij de komst van topclub en leider Virtus Bologna. Voor Europese midweekmatchen is het steeds moeilijker om volk te hebben. Maar in deze Champions League liggen de toeschouwersaantallen toch hoger dan vorig seizoen. Dat is positief.”

(PRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.