In 1995 speelde damesbasket kortrijk laatste europese wedstrijd: “Ik herinner me nog levendig de overvolle zalen”

foto ELD©ELD
foto ELD©ELD
Redactie KW

Na een schitterende campagne dwongen de dames van Kortrijk Spurs Europees basketbal af. Dit is geen primeur voor het Kortrijkse damesbasketbal. In het seizoen 1995 deed Soubry Kortrijk dit ook al. We blikken terug en kijken vooruit met oud-speelster Sarah Declerck en voorzitster Veerle Waegemans.

Soubry Kortrijk schreef van 1995 tot en met 1997 basketbalgeschiedenis door tweemaal de landstitels en driemaal de beker van België op zijn palmares te schrijven. Opkomend talent toen was Sarah Declerck, die als youngster in 96 de dubbel pakte. Ook haar zus Marie maakte deel uit van deze succesformatie. “Als jeugdspeelsters was dit voor ons echt wel overdonderend”, blikt Sarah (44) met plezier terug op deze periode. “Het damesbasketbal in Zuid-West-Vlaanderen was toen een echte hype. De topmatchen bezorgden ons telkens kippenvel. Vooral de duels tegen Saint-Servais Namur en DBC Balco Waregem lokten volle zalen. Er heerste steevast een zalige sfeer. Het ging er soms zo heftig aan toe dat de vuilnisbakken in het rond vlogen (lacht) . Naar die wedstrijden leefden we toe.”

In die tijd waren veel speelsters uit de streek actief bij Kortrijk. Ook de beste Belgische speelsters speelden nog in eigen land. “Van een buitenlands avontuur was nog geen sprake voor hen”, knikt Sarah. “De combinatie met de jeugd kon op heel veel belangstelling rekenen. En wij keken op naar de grootheden binnen onze ploeg. Kortrijk trok toen ook één jaar Europa in waar het tegen onder andere het Turkse Galatasaray mocht opdraven. Dat jaar was ik actief in de Verenigde Staten, bij Baltimore.”

Stuwende kracht van de stad

“Ikzelf maakte de Europese periode niet mee als speelster, maar ik herinner me nog levendig de volle zalen”, gaat huidig voorzitster Veerle Waegemans verder. “Toen was de basis van de club kleiner. Nu leeft de club terug volop, en bovendien is ze veel ruimer. Ook nu zijn de topwedstrijden fantastisch. Ook bij de jeugd.”

“Destijds trainden de toppers ook over de middag. Nu hebben we met ons schoolproject dezelfde mogelijkheid. Nu kunnen onze talenten hun studies met basketbal combineren. Zelfs met de coronapandemie kon hun collegeprogramma doorgaan. We werken nu ook samen met AZ Groeninge voor de medische screening. En naast coaches Benny Mertens en Olivier Vandenberghe hebben we Nele Poffyn als physical coach. We willen een totaalbeleving nastreven voor ons speelsters. Top-basket met top-ambiance. Dit is nu ook vooral mogelijk door de stuwende kracht van Stad Kortrijk. Voor ons is dit een heel belangrijke ondersteuning om onze ambities waar te maken. Schepen van sport Arne Vandendriessche is hierin een echte motivator en neemt iedereen mee op sleeptouw.”

Grote publiek van toen

“Er is nu heel wat jong talent terug te vinden bij de Spurs”, gaat Sarah verder. “Dit is wat volk naar de zaal zal lokken. Lokale talenten met enkele buitenlandse toppers moet het grote publiek van toen terug krijgen. De jeugd naar de wedstrijd krijgen is hierbij belangrijk. Ook ik zal zeker nog te zien zijn in de Lange Munte.”

“Ik denk dat we volgend seizoen een hoogstaande competitie gaan krijgen”, zegt Veerle ten slotte. “Veel teams zullen sterk voor de dag komen, wat de spankracht enkel beter zal maken. En voor onze Europese campagne hopen we op een topper. Dat Europees basket is een reden waarvoor speelsters willen komen. We kijken alvast met veel goesting uit naar het nieuwe seizoen”, aldus Veerle Waegemans.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.