Het rapport van BC Oostende: 9 op 10

Dusan Djordjevic © BELGA
Redactie KW

De Supercup, de Beker van België en via een ongeziene sweep de landstitel, met daarbij ook een boeiend parcours in de Champions League. De competitie 2017-2018 was een superseizoen voor BC Oostende. Hierop past enkel het label grootste onderscheiding. Dario Gjergja en zijn technische staf verdienen dit ook.

Grootste onderscheiding

Jean Salumu is de allereerste speler die in België verkozen werd tot zowel Speler van het Jaar als MVP van de Competitie. Salumu is een complete basketter: hij gaat krachtig naar de korf, shot efficiënt, deelt graag assists uit en verdedigt beenhard. Bovendien lokte hij bijzonder handig veel fouten uit.

Dusan Djordjevic blijft onmisbaar in het Oostendse geheel. Offensief merk je duidelijk het verschil wanneer deze kapitein op het terrein staat. The General steekt rust en structuur in zijn team. Aan de vrijworplijn is hij heel precies. Nog steeds kan hij een match naar zich toetrekken. Het was een goede zet van Gjergja om Djordjevic in de play-offs telkens te laten invallen.

In de Turkse tweede klasse vond Oostende Tonye Jekiri, die dit seizoen groeide tot één van de allerbeste centers in België. In de loop van dit seizoen is de intelligente Jekiri uitgegroeid tot een ontzettend betrouwbare pion. Defensief staat hij er altijd. Hij shot erg goed, naar hartenlust plukt hij rebounds aan beide zijden.

Grote onderscheiding

Het was een schitterende zet om Chase Fieler van Groningen naar Oostende te lokken. De wijze Amerikaan was met 51 op 101 bommen de driepunttopper in België. In defensie kan hij nog vooruitgang boeken.

Jean-Marc Mwema lost zijn defensieve rol perfect in. Aanvallend toont hij flinke regelmaat in zijn driepuntshot. Mwema plukte enorm veel rebounds.

Onderscheiding

Vladimir Mihailovic tekende twee interimcontracten. Wanneer Mihailovic in de basis staat, rendeert hij meer, vooral in de afwerking. De defensieve druk van deze Montenegrijnse internationaal is heel hoog. De strijdvaardige Mihailovic is een iets minder goede organisator dan Djordjevic.

Op Marko Jagodic-Kuridza kan je altijd rekenen. Defensief plooit hij zich steeds dubbel. Aanvallend werkte hij heel sterk af tijdens de afwezigheid van Myers. Ook tijdens de revalidatie van Jekiri heeft deze 4-speler aanzienlijk geholpen.

De transfer van Elias Lasisi leverde het gewenste resultaat op. In de laatste weken van de reguliere competitie kende hij een dipje, maar in de play-offs kwam hij scherp uit de hoek. Lasisi kan qua creativiteit en spelinzicht nog verbeteren.

Vincent Kesteloot, dat is de perfecte prof.Zijn seizoen lijkt enigszins op een jojo. Sterk aan de competitie begonnen, maar kende vroeg in 2018 enige terugval. In het seizoenseinde rendeerde hij opnieuw heel goed.

Een ongelooflijke krijger, die Mike Myers. Was soms wel te onregelmatig. Voor Nieuwjaar was hij beregoed, maar kende dan een terugval. Met 61 procent aan fieldgoals was hij wel de beste afwerker van Oostende in de reguliere competitie. Na zijn blessure aan de buikspieren, die hem anderhalve maand in de tribune hield, bloeide hij in de play-offs opnieuw volledig open.

Na een aanpassingsperiode boekte Loïc Schwartz snel progressie. Na zijn herstelperiode kende hij moeite om zijn positie weer in te nemen. Eigenlijk kende hij dit seizoen geen vaste positie. Defensief brengt Schwartz de ploeg goede dingen bij. In de aanval verwacht BCO meer efficiëntie.

Geen beoordeling

Nedim Buza leek hersteld van zijn dubbele beenbreuk, maar na een goed voorseizoen vormde een stressfractuur de grote spelbreker die hem opnieuw tot februari van het veld hield. Door de komst van Mihailovic werd Buza buitenlander op overschot.

Simon Buysse heeft veel meer speelkansen gekregen (en gegrepen) dan verwacht. Zijn invalbeurten waren succesvol. Offensief is de kapitein van KBGO Duva Fruit wakker en defensief basket hij weerbaar. Hierdoor was hij gegeerd in de transferperiode. Hij trekt naar Aalstar.

Tim Lambrecht heeft een neus om op de juiste plaats te staan. Dit seizoen is hij sterker geworden. Hij moet nog een extra stap in defensie zetten om een volwaardige eersteklasser met voldoende speelminuten te worden.

Luka Kotrulja kende acht matchselecties waaronder vier invalbeurten. Servaas Buysschaert behoorde één keer tot de selectie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.