Het einde van een tijdperk: Margot Vanhoutte vertrekt bij Waregem

Margot Vanhoutte begint aan een nieuw avontuur bij Sparta Laarne.© ELD
Margot Vanhoutte begint aan een nieuw avontuur bij Sparta Laarne.© ELD
Redactie KW

Zaterdag spelen de dames van ION Basket Waregem de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Sint-Katelijne-Waver. Deze confrontatie zal in de schaduw staan van het afscheid van clubicoon Margot Vanhoutte, die na twintig jaar verrassend andere oorden opzoekt.

Het nieuws sloeg in als een bom bij al wie ION Basket Waregem een warm hart toedraagt. Margot Vanhoutte (26) ruilt na dit seizoen de Zuid-West Vlamingen voor Sparta Laarne. “Dit is voor mezelf de beste beslissing”, vertelt de naar Anzegem uitgeweken Waregemse, die momenteel de langste staat van verdienste heeft bij de eersteklasser uit Waregem. “Ik zette niet meer de stappen die ik wilde nemen op het hoogste niveau. Ook het vertrouwen was er niet meer. Dus was het tijd voor een nieuwe stap.”

“Toen Gerrit Driessens, volgend seizoen coach bij Sparta Laarne, mij contacteerde, was ik meteen mee in zijn verhaal. Gerrit liet meteen merken dat hij echt wil samenwerken en sprak zijn geloof in mij uit. Daarna volgde nog een gesprek met de voorzitter en assistent-coach Tine Putman waar ik nog heel veel kan van leren. Toen hakte ik de knoop al snel door voor deze toch niet zo eenvoudige beslissing. Het vertrouwen dat ik van deze mensen krijg, miste ik toch al een tijdje. Voor mij staat dit gelijk aan beter presteren. Het is dus misschien niet slecht om na al die tijd andere lucht op te snuiven. Ik ga er nog heel wat voor mij bekende West-Vlaamse speelster aantreffen met Yante Strumane, Lore Capoen, Vibe Bevernage en Isa Degels. Maar ook Inge Meylemans ( ex-Waregem, red .).”

Begrijpelijke beslissing

“De mensen bij Waregem vinden het alvast een begrijpelijke beslissing, wat me toch sterkt in mijn keuze. Zaterdag zal dan ook een wedstrijd zijn met een dubbel gevoel tegen Sint-Katelijne-Waver. Ik wil vooral afsluiten met een positieve noot. Wie ik het meest ga missen? Dat is ongetwijfeld mijn maatje en leeftijdsgenootje Saar Bogaert. We spelen al heel lang samen. Ook naast het veld zijn we heel goeie vrienden. Maar ook Julie Grauls, Charlotte Vanhoutte, Marie Debeerst en Michele Leclercq staan in dit lijstje. Ik zal echter nog vaak terug te zien zijn in De Treffer. Mijn zus Amber is nog steeds actief bij de derde ploeg. Mijn nichtje Charlotte Vanhoutte bij de tweede ploeg.”

Bekerfinales

De lerares Lichamelijk opvoeding en fysica aan de derde graad in Kortrijk trok voor het eerst de basketschoenen aan op zesjarige leeftijd. “Dit kwam er door toedoen van mijn buurmeisje Mira die toen ook het spelletje speelde”, gaat Margot verder. “Even later kreeg mijn tweelingzus Amber ook de microbe te pakken.”

Ook de nicht en de neef van Margot, de tweeling Charlotte en Kristof Vanhoutte, raakten verknocht aan basketbal. Hun moeder, Sabine Snauwaert, speelde ooit ook op het hoogste niveau. Een heuse basketbalfamilie dus.

Naast het talent dankt Margot haar niveau deels aan Freddy Vanthournout.”De beste coach die ik had”, vindt ze. “Hij was heel hard maar ik stak heel veel van hem op. Ook Tamara Vanrespaille en Hilde D’hondt waren goeie leermeesters. Een coach als Henk Rondelez wist me dan als geen ander vertrouwen te geven en te motiveren. Iets wat ik toch nodig heb.”

“Ik kan terugblikken op heel wat sportieve hoogtepunten. Tal van bekerfinales passeerden de revue, maar de kers op de taart was toch het kampioenschap vorig jaar toen we promoveerden naar eerste nationale. We voerden de rangschikking aan en konden eigenlijk niet meer bijgebeend worden. Jammer genoeg kon er wegens corona nooit een feestje plaats vinden.”

“Voor mij komt basketbal steeds op de eerste plaats. Zo ben ik gestopt om naar jeugdbeweging KSA te gaan en moesten bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes wijken of kwam ik later toe. Ik deed en doe er nog altijd heel veel voor.”

Sparta

Bij Sparta Laarne zijn ze bijzonder opgetogen met hun nieuwe aanwinst. “We waren op zoek naar iemand met haar profiel”, verduidelijkt coach Gerrit Driessens. “Margot was toe aan een nieuwe uitdaging na 20 jaar Waregem. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat je eens wil proeven hoe het er op een ander aan toe gaat. We zijn dan ook heel blij dat ze onze rangen komt vervoegen. Eigenlijk stond ze al begin dit seizoen op mijn verlanglijstje bij Kangoeroes Mechelen, maar met de afstand zou dit misschien een moeilijker verhaal geworden zijn.”

“Sowieso heeft Margot nog heel wat progressiemarge. Daar ben ik van overtuigd. Het is een heel polyvalente speelster die op verschillende posities uit de voeten kan. Ze kan tegelijkertijd rust brengen. Haar snelheid, gedrevenheid en haar rol dat ze perfect uitvoert zijn maar enkele redenen waarom we haar er graag bijhadden. En met nog wat meer vertrouwen hebben we er het laatste nog niet van gezien. Ze heeft de juiste mentaliteit, zo zijn er niet veel. Ik ben er dan ook zeker van dat ze zal bevestigen volgend seizoen. Maar dat zal haar huidige ploeg Waregem gegarandeerd ook doen”, is Gerrit heel lovend. (EL)

Zaterdag 10 april om 20u: ION Basket Waregem – Sint-Katelijne-Waver.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.