Gouverneur Carl Decaluwé ontvangt landskampioen Filou Oostende in ambtswoning

© (Foto PR)
Redactie KW

In zijn ambtswoning te Brugge heeft gouverneur Carl Decaluwé woensdagnamiddag de landskampioenen van Filou Oostende ontvangen, niet alleen om hun recente double (landstitel en beker van België) maar vooral om hun tiende landstitel op rij.

Eigenlijk kreeg gouverneur Carl Decaluwé het idee om de landskampioenen in de drie grootste balsporten (voetbal, basketbal en volleybal) te ontvangen ingefluisterd via een Oostends zeebriesje. Filou Oostende was woensdag dan ook de eerste gast in de ambtswoning van de gouverneur te Brugge. Club Brugge is donderdag te gast. Volgende week verwelkomt de gouverneur Knack Roeselare.

Daartoe had Carl Decaluwé een grondige reden. Het is pas de derde keer in de Belgische sportgeschiedenis dat de landskampioenen uit de drie grootste balsporten uit dezelfde provincie komen: in 1960 uit Antwerpen, in 2016 en 2021 uit West-Vlaanderen. “Dit is fantastisch. Ik had de bedoeling Filou Oostende, Club Brugge en Knack Roeselare samen in deze residentie te ontvangen maar dat is niet gelukt omwille van corona. Ik ontvang de drie clubs afzonderlijk maar Oostende is de eerste”, zegt gouverneur Decaluwé. “Oostende realiseerde een glansprestatie. Met tien landstitels op rij hebben jullie geschiedenis geschreven. We hebben er met zijn allen van genoten.”

Er is nog een bijzondere band tussen de gouverneur en ’s lands meest gelauwerde basketclub. Sinds Carl Declauwé in februari 2012 aangesteld werd tot gouverneur van West-Vlaanderen, won Filou Oostende alle landstitels in het basketbal.

“Topsporters zijn voorbeelden”

Gouverneur Decaluwé wees op de niet te onderschatten maatschappelijke invulling van topsport. “Topsport is voorbehouden voor een minderheid van de sportbeoefenaars. Zij munten uit in hun sportdiscipline en scoren zowel nationaal als internationaal. Topsporters zijn voorbeelden. Discipline, volharding, drang tot voortdurende verbetering en versterking. Sporthelden doen een sporttak boomen. Een inspiratie voor de jeugd en iedereen die een sportcarrière wil uitbouwen. Topsporters maken ons bijzonder fier als ze uit ons land of nog beter uit onze eigen provincie komen. Jullie hebben als team West-Vlaanderen op de kaart gezet. Jullie zijn ware ambassadeurs.”

De volledige kern van Filou Oostende, coach Dario Gjergja, assistent-coach Thierry Declercq, bestuurder-aandeelhouder Eric Van Hal en CEO Jürgen Vanpraet waren op de uitnodiging ingegaan.

“Met deze ontvangst wil ik de topprestatie van Oostende, na opnieuw een moeilijk coronaseizoen, nog eens extra in de verf zetten. Voor jullie moet dit een stimulans zijn om volgend seizoen op hetzelfde elan voort te zetten Aangemoedigd door jullie supporters en hopelijk zonder corona”, benadrukte gouverneur Carl Decaluwé die aan de Oostendenaars een unieke beker schonk. Het was de eerste beker die Oostende niet op het terrein zelf kon winnen. “Ik ben dan ook zeker dat het een beker is die jullie nog niet hebben”, merkte de gouverneur lachend op.

Aandenkens

Kapitein Dusan Djordjevic, die deze beker ontving, overhandigde aan de gouverneur een gehandtekende shirt van Oostende en een gehandtekende basketbal. Decaluiwé, zelf ooit ere-voorzitter van gewezen eerstenationaler Power Wevelgem en ook een gewezen basketter, aanvaardde met dankbaarheid beide attenties en beloofde binnenkort een thuiswedstrijd van Filou Oostende bij te wonen. Jürgen Vanpraet, die pour la petite histoire zijn beroepscarrière als provincie-ambtenaar is begonnen, stelde het duel tussen Filou Oostende en Straatsburg in de Champions League. “Uitzonderlijk is er die maandagavond slechts één wedstrijd in de Champions League. Alle ogen van het Europees basketbal zijn dan op onze wedstrijd gericht. De match krijgt een rechtstreeks beeldverslag in alle Europese landen.”

Na de toespraak van de gouverneur, het wisselen van aandenkens en het maken van een groepsfoto bood Carl Decaluwé zijn gasten een goed glas champagne aan. Maar sommige basketters verkozen een niet-alcoholisch drankje. (PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier