Gillet wijst de weg naar bekerzege van negen punten voor Filou Oostende

Vincent Kesteloot blokt Keye Van Der Vuurst af .©VDB / Bart Vandenbroucke VDB

Niets is beslist in de kwartfinales van de beker van België. Filou Oostende won met 64-55 tegen Antwerp Giants. Zondag volgt de terugwedstrijd in Antwerpen.

Tegenover het vorige competitieduel kon Antwerp Giants nu wel een beroep doen op de genezen Jenkins. Oostende miste Nakic die opnieuw last heeft van een voetblessure. De jonge Smout kreeg een plaatsje in de selectie. Coach Gjergja gaf in de basis-vijf plaats aan Djordjevic, Welsh, Schwartz, Gillet en Mwema.

Op assist van Djordjevic vuurde Mwema de eerste bal door de korf, een driepunter: 3-0 na 44 seconden. Nog voor de vijfde minuut verstreken was, had Djordjevic ook al assists uitgedeeld aan Welsh en Gillet: 13-6. Via Gibbs volgde echter aan 17-16 de aansluitingstreffer. Met een lay-up legde Buysschaert de 19-16-stand van het initiële kwart vast. Opmerkelijk: in de laatste anderhalve minuut scoorde niemand meer.

Stevige 3-18-sprint

In de tweede minuut van het tweede kwart driepunterde Bleijenbergh de Giants voor het eerst op voorsprong: 19-21, meteen het signaal voor coach Gjergja om een time-out aan te vragen. Maar de Antwerpse invallers bleven hun mouwen opstropen. Met drie bommen van Van den Eynde (2) en Rogiers (1) in amper een minuut beukten de Giants naar 22-33. Een vrijworp van Donkor na technische fout van Gjergja verhoogde de kloof tot een dozijn eenheden (22-34) na 15 minuten. Dat was een stevige 3-18-sprint van de bezoekers. Een trio Gillet-bommen in 1’19” aan 100 procent luidde de reactie van de Zeekapiteins in. Schwartz (1), Welsh (3) en Mwema (2) vervolledigden die dolle minuten tot een 15-0-antwoord: 37-34. Na één vrijworp van Branch stapten beide teams bij een 37-35-tussenstand naar de kleedkamers.

Time-out

Bij aanvang van het derde bedrijf driepunterden Bleijenbergh en Gibbs Antwerp Giants naar een 42-43-voorsprong. Mwema, van der Vuurst en Gillet antwoordden kordaat met een 8-0 die coach Beghin aan 50-43 tot een time-out dwong. Schwartz raakte bij 55-45 de tienpuntengrens aan maar Branch knaagde vier punten van die achterstand tot het halfuur: 55-49. Bij 55-51 en met nog 6’19” op de klok verving Gjergja zijn vijf spelers door zijn vijf starters.

Na 55-53 dikten Schwartz en Gillet met bommen de score aan tot 61-53. Nog 2’36”. Bleijenbergh zette slechts één vrijworp om en Mwema zag een bom slecht landen. Time-out van Gjergja met nog 1’43” voor de boeg. Uiteindelijk haalt Oostende het met 64-55, een zuinig maar belangrijk verschil. Gillet was met 20 punten aan 87 procent waarvan 6 op 7 bommen en ook 8 rebounds de uitblinker bij de Zeekapiteins. (PR)