Filou Oostende verliest thuis tweede finalepartij en ziet Antwerp op gelijke hoogte komen

Vincent Kesteloot gaat voor de score. © (Foto Belga)

Filou Oostende is er niet in geslaagd de tweede wedstrijd van de finale naar zich toe te trekken. De kustjongens verloren met 61-66 van Antwerp Giants. Nadat ze vrijdag in Antwerp gingen winnen, gaven ze de voorsprong dus uit handen. Oostende zal zeker nog één keer buitenshuis moeten zegevieren wil het de achtste landstitel op rij pakken.

Twee dagen na de 67-73-zege in de Lotto Arena heeft Filou Oostende een 61-66-thuisnederlaag geleden tegen Antwerp Giants. Zo brachten de Sinjoren de stand in de playoff-finales in evenwicht: 1-1. Antwerp Giants is dinsdagavond gastheer voor de derde finale.

Kalinoski opende de score en Kesteloot tekende naar gewoonte de eerste Oostendse korf aan: 2-2. Bako en Schoepen sprintten meteen naar 2-8. De match was pas 5’55” jong toen Thompson een tweede fout op Bako beging. Coach Gjergja riep zijn center naar de bank en stuurde Desiron op het terrein. Thompson bleef tot de rust op de bank en dat scheelde meer dan een slok op een borrel. Wanneer Lee naar 8-17 driepunterde, nam Gjergja zijn eerste time-out.

Een aalvlugge Tate verdubbelde het 16-20-verschil meteen naar 16-24. Daarna nam Kingsley de regie van het tweede kwart in handen. Met elf punten aan honderd procent en vier rebounds in negen minuten hield hij Oostende op ruime afstand: 26-36. De Giants trokken met een bonus van acht eenheden (28-36) naar de kleedkamer. Die voorsprong was verdiend op basis van onder meer het shotpercentage aan field-goals (29,5 % tegen 46,7 %) en de rebounds (14 tegen 21).

Dunks van Thompson en van Bako kleurden de openingsminuten van de tweede helft. Bij 41-44 hoorde Thompson zijn derde fout na een contact met Kingsley. Daarmee was coach Gjergja helemaal niet gelukkig en zijn protest kostte de Kroaat bij ref Denis een technische fout. Lee zette koel de vrijworp om en scoorde ook uit de extra-aanval: 41-47. Dat was ook de stand aan het halfuur.

Bako hoorde na 34 minuten zijn vierde fout bij een contact met Djordjevic. Moors gunde hem enige rust. De Antwerpenaars hadden toen al meer dan vijf fouten in het vierde kwart. Uitzonderlijk liet Djordjevic één van zijn twee vrijworpen onbenut: 49-53. In de 36ste minuut hoorde ook die andere topcenter, Thompson, zijn vierde fout na een aanvallende fout op Akyazili. Uitblinker Sanders (17 punten, 6 rebounds en 3 assists) wachtte enkele seconden later hetzelfde lot. Ditmaal zette Djordjevic zijn twee vrijworpen om: 51-53.

Geen voorsprong

Iedereen in de schitterende gevulde Versluys|Dôme zette zich op het puntje van zijn stoel. Oostende zocht de gelijkmaker maar bij 51-53 stopte een aanvallende fout van Lasisi die actie. Sanders (51-55) en Thompson (53-55) scoorden beurtelings. Daarna verzorgde Kingsley met een alley-oop de show: 53-57. Fieler liet bij de volgende aanval balverlies en beging een fout. Na de volgende fout van Angola benutte Sanders twee vrijworpen: 53-59. Nog 1’56” te gaan. In een kleine halve minuut vlamden Djordjevic (56-59) en Sanders (56-62) driepunters binnen; nog 1’27” op de klok. Na een time-out van Oostende leed Djordjevic een zeldzaam balverlies. Tate sprintte naar de overzijde en dunkte 56-64 op het bord. Na een aanvallende fout van Fieler dikte Kalinoski aan de vrijworplijn aan tot tien eenheden: 56-66 en nog 1’02” te spelen. De Giants waren zegezeker; Angola en Djordjevic milderden nog tot 61-66.

Oostende verdiende de zege niet want ze konden in die tweede finale geen enkel moment van een voorsprong proeven. De onmondigheid voorbij de driepuntlijn (3 op 20) was ook pijnlijk. Angola (13 punten, 6 rebounds en 1 assist) had de beste computer-evaluatie bij Oostende maar ook zijn shots waren niet bijzonder: 3 op 6 tweepunters, 0 op 3 bommen en wel 7 op 7 vrijworpen. Oostende ging ook in de luchtduels (35 tegen 40) onderuit.

Dinsdag 11 juni volgt de derde match in Antwerpen, donderdag 13 juni de vierde wedstrijd aan de kust. Indien er dan nog niets beslist is, wacht er een vijfde duel zaterdag in Antwerpen.