Filou Oostende start met nieuwe directeur

Filou Oostende speelt Europees in poule F. (foto P.R.)
Redactie KW

Basketbalclub Filou Oostende, dat begin deze zomer een wijziging in de algemene leiding van de club doorvoerde, kent inmiddels zijn kalender voor de nieuwe BNXT League en twee tegenstanders voor de Basketball Champions League.

Marie De Clerck kreeg te horen dat Filou Oostende na twee jaar de samenwerking met haar met onmiddellijke ingang beëindigde. De recordlandskampioen werkt aan een nieuwe structuur naar aanleiding van de intrede in de BNXT league, een competitie met de beste clubs uit België en Nederland. Naar verluidt kon De Clerck niet altijd de verwachtingen van de bestuurders inlossen.

Opnieuw schepen

Marie De Clerck belandde in januari 2019 bij Filou Oostende toen voorzitter Johan Verborgh haar opmerkte als sollicitante voor een functie in het Economisch Huis van de stad aan zee. Gedurende zes maanden leerde Marie De Clerck in 2019 de hele clubwerking kennen via toenmalig clubcoördinator Marijke Schaepelinck. Daarna nam ze de leiding van de club in handen. Snel combineerde Marie De Clerck, zelf een gewezen basketster, haar functie van algemeen manager met die van communicatieverantwoordelijke, sportief manager (na het ontslag van Philip Debaere in de zomer van 2019) en voorzitster van de fanclub. Sinds maart 2021 was Marie De Clerck (CD&V) opnieuw schepen in Wevelgem.

Jürgen Vanpraet

Jürgen Vanpraet, Europees directeur van Think Pink – koepel van borstkankerorganisaties – volgt Marie De Clerck als algemeen directeur van de recordlandskampioen op. Voordien was Vanpraet bestuurslid en persverantwoordelijke van Filou Oostende.

Er is ook veel kalendernieuws. Filou Oostende speelt komend seizoen zijn eerste partij in de BNXT League, de nieuwe Belgisch/Nederlandse competitie, op Brussels. De eerste thuismatch op de tweede speeldag is tegen Leuven Bears.

“Bij de ontwikkeling van het competitieformat hield de organisatie rekening met de eis van de FIBA dat er een duidelijk afgebakend nationaal deel moest zijn en een nationale kampioen”, zegt algemeen manager Wim Van de Keere. “Dat vertaalt zich in een competitieformat dat bestaat uit vier grote blokken: een nationale ronde, een internationale ronde, de nationale play-offs en de BNXT play-offs.”

Elite Silver

“In de eerste fase spelen de Belgische en Nederlandse clubs dus een competitie van 18 wedstrijden in eigen land. Oostende start op vrijdag 24 september bij Phoenix Brussels. De eerste thuismatch van de Belgische landskampioen is voorzien zondag 26 september om 15 uur tegen Leuven Bears. Woensdag 29 september volgt een verplaatsing naar Luik. Zaterdag 2 oktober is Oostende gastheer voor Okapi Aalst. De achttiende en laatste speeldag van het eerste seizoensgedeelte staat gepland op zaterdag 29 januari. Dan komt Antwerp Giants op bezoek aan zee”, vertelt Jürgen Vanpraet, de nieuwe CEO van Filou Oostende.

Na het nationale luik volgt het grensoverschrijdende luik (11 februari – 29 april) van de reguliere competitie, waarin de clubs een plaats krijgen in een Elite Gold (met de vijf beste teams uit elk land) of een Elite Silver. De behaalde punten uit de eerste fase worden gehalveerd.

De nationale play-offs beginnen op dinsdag 3 mei en lopen tot uiterlijk zaterdag 29 mei. Het einde van het eerste BNXT League-seizoen is voorzien op zaterdag 11 juni.

Straatsburg en Bursa

Woensdagmiddag lootte de Basketball Champions League (BCL) de poules voor de reguliere fase van deze continentale clubcompetitie. Filou Oostende, dat een van de weinige Europese clubs is die voor de zesde keer op zij aan de BCL mag deelnemen, behoort tot poule F met het Franse SIG Straatsburg, het Turkse Tofas Bursa en een ploeg uit de kwalificatierondes. Dat wordt een team uit het sextet Juventus Utena (Litouwen), Kapfenberg Bulls (Oostenrijk), Kalev Tallinn (Estland), Sporting CP Lissabon (Portugal), Brose Bamberg (Duitsland) en KK Mornar Bar (Montenegro). In de vorige vijf edities lootten Oostende en Straatsburg mekaar al driemaal.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier