Filou Oostende staat met één been in de bekerfinale

Tussen vier bezoekers neemt Thomas Welsh de rebound.© VDB
Tussen vier bezoekers neemt Thomas Welsh de rebound.© VDB
Redactie KW

Vrijdagavond 5 februari heeft Filou Oostende zonder Gilmore (rug), Bratanovic (lies), Nakic (voet) en Buysse (voet) een schitterende uitgangspositie voor de bekerfinale afgedwongen. De Oostendenaars haalden het met 101-76 van Okapi Aalst.

Djordjevic, Gillet, Welsh, Mwema en Schwartz vormden de Oostendse basis-vijf. Bij Okapi stond ex-Oostendenaar Mihailovic aan de opworp naast Maras, Vujosevic, Badji en Marchant. Oostende nam meteen het heft in handen. Schwartz (2), Djordjevic (3) en Welsh (4) knutselden een 9-0-score in mekaar. De match was 2’33” jong.

Met zeven punten van Mihailovic milderde Okapi tot 13-9. Kuta en Maras naderden tot 15-14. Met bommen van Mwema en Gillet – de twee geelhemden die het hele openingskwart op het terrein stonden – namen de Oostendenaars opnieuw afstand (25-16) maar een late bom van Mihailovic, goed voor zijn tiende punt, was goed voor een 25-19-score na het initiële kwart.

Mihailovic

In de vijftiende minuut klom Oostende na een dunk van Welsh op pass van Van der Vuurst toch tot een voorsprong van tien eenheden: 33-23. Tijd voor een Okapi-time-out. Welsh telde toen tien punten uit 5 op 8 shots. Troisfontaines verhoogde tot 36-25. Maar de Okapi’s gaven niet op en naderden tot 41-37. Na de 47-39-korf van Djordjevic vloog een bom van Mihailovic op of over het rustsignaal door de korf.

De refs konden geen beelden op hun tablet bekijken. Ze wachtten wel twee minuten en ze keurden die bom toch maar goed omdat ze op het terrein moesten beslissen. Drie punten als het ware voor de schoonheid. Zo werd het 47-42 als ruststand. Oostende kon met die verkeerde beslissing niet omgaan en tekende voorbehoud aan.

 © (Foto GF)
© (Foto GF)

Zware nederlaag

Het derde bedrijf begon onrustig met een onsportieve fout op rekening van Schwartz. Maar de Oostendenaars legden snel hun wil op. Vooral Mwema was met 13 punten waaronder een trio bommen, de producent bij Oostende. Aan de vrijworplijn dikte Sylla aan tot 68-53. Een Gillet-bom bracht 73-60-cijfers aan het halfuur op het bord. Badji, McGriff, Geukens en Buysschaert telden toen al vier fouten.

In het vierde wedstrijdschuifje duurde het 2’45” voor de thuisploeg een opening vond. Schwartz tekende 75-65 aan. Okapi antwoordde (75-67) maar incasseerde daarna korven van Van der Vuurst (bom) en Welsch (dunk): 80-67 en nog 5’54” op de klok. Daarna grepen Djordjevic en zijn maats de tegenstanders helemaal bij de keel.

De Defraigne-boys slikten nog een heel zware 101-76-nederlaag. Mwema (5 op 8 bommen) was één van de uitblinkers in een perfect geoliede machine. Filou Oostende staat met één been in de bekerfinale.

Zondagnamiddag volgt om 16.15 uur de terugmatch in Aalst. (P.R.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.