Filou Oostende plaatst zich na verlenging voor halve finales

© VDB

Het kostte heel veel zweet voor Filou Oostende om na de 80-83-zege in de heenmatch zich toch voor de halve finales van de beker van België te plaatsen. Na één verlenging won Okapi met 96-97 maar dat volstond voor de Gjergja-boys.

Met een bom na 58 seconden veegde Fieler de eerste nul weg: 3-0. De wedstrijd was amper anderhalve minuut jong toen Maric al zijn tweede fout hoorde, eerst op Williams, dan op Casero. Fieler scoorde ook de eerste Filou-tweepunter van de namiddag: 5-5. Oostende bouwde een 17-11-voorsprong uit die Buysse met zijn eerste bom meteen halveerde. De Ajuinen waren in dat openingskwart trouwens veel beter voorbij de driepuntlijn (3 op 4 tegen 1 op 7) dan de Oostendenaars.

Zeven punten van Schwartz in amper 1’05” bezorgden Oostende een bonus van tien punten in de zestiende minuut: 32-22. Toen klapte de voorsprong snel als een kaartenhuisje in mekaar. Bij een bom van Davis na 18’10” kwam Okapi op gelijke hoogte: 33-33. Ref Nick Van Den Broeck smeerde toen een protesterende coach Dario Gjergja een technische fout aan. Thomas benutte de extra vrijworp. Diezelfde Thomas verzorgde samen met Casero de 33-39-rustscore; Halverwege de terugmatch was Okapi na een 1-17-eindsprint virtueel gekwalificeerd.

Maric (2), Lasisi (3) en Djordjevic (3) herstelden in minder dan anderhalve minuut de schade: 41-39. Lasisi (10 punten in vier minuten) en Kesteloot verbreedden het verschil tot 53-46.

Na 27 minuten moest Jonathan Williams tot grote ergenis van coach Jaumin definitief naar de Okapi-bank. Protest bij zijn vierde fout kostte hem een vijfde streepje. In de slotfase van het derde kwart miste Djurisic drie van zijn vier vrijworpen en zag hij Smith de 61-61-gelijkmaker aantekenen. Oostende had in dat derde kwart negen assists uitgedeeld.

Twee bommen van Thomas brachten Okapi na 32 minuten opnieuw virtueel in de halve finales: 63-69. Het werd zelfs 64-71 maar de Filous gaven niet op. Lasisi driepunterde op assist van Djordjevic Oostende 81-78 voorop met nog 2’37” op de klok. Bommen van Thomas en Geukens deden de score kantelen tot 81-86. Djurisic zorgde voor 83-86 en aan beide kanten viel daarna geen korf meer. Lasisi werd gehinderd in zijn laatste aanval. Toen hij de bloedende wonde op zijn rechterarm aan de refs toonde, floot een grijnzende ref Van Den Broeck een tweede technische fout tegen hem. Uitsluiting. Trouwens zijn vijfde fout. 83-86 dus en gelijke score over de twee wedstrijden.

De verlenging opende met een vrijworp voor Thomas wegens de technische fout voor Lasisi. Okapi stoomde van 83-86 naar 91-97 met nog 1’12” op de klok. Na een time-out antwoordden Williams en Djordjevic naar 96-97. Nog 20 seconden. Djurisic liet nog twee vrijworpen onbenut waardoor Okapi de laatste aanval mocht opzetten. Casero miste zijn bom, Davis kon geen tweepunter scoren en de teruggekeerde Djurisic greep de laatste rebound vast. Okapi won met 96-97 maar Oostende plaatst zich voor de halve finales. Moeizaam.