Filou Oostende op één overwinning van nieuwe landstitel na zege bij Giants

© belga

Op iets meer dan zes minuten van het einde keek Filou Oostende tegen een achterstand van tien punten aan. Daarna vielen Djordjevic (bloedneus) en Thompson (vijfde fout) nog uit. Maar Vincent Kesteloot stuurde zijn team toch naar de 57-60-zege. Het staat 1-2.

Wat een bijzondere aanvangsfase. Thompson opende de score na assist van Mwema die de basisplaats van Kesteloot had overgenomen. Iets later dunkte Thompson verwoestend 2-4-cijfers op het bord. Maar in de derde minuut gebeurde iets verschrikkelijks voor de Jamaicaanse center. Na 2’22” hoorde hij een eerste fout in defensie op Bako, na 2’49” een tweede fout in aanval op Schoepen. Coach Gjergja riep hem naar de bank en stuurde Desiron tussen de lijnen.

Een boze Thompson, die drie minuten vroeger dan zondag zijn tweede fout telde, trapte een stoel weg. Het kostte Oostende een technische fout. Antwerp Giants sprintte naar 9-4, maar Djurisic bracht Oostende na assist van Djordjevic opnieuw aan de leiding: 13-15. De zes punten van Djurisic vormden een stevig aandeel in de 19-19-score van het initiële kwart.

Williams en Kesteloot stuurden Oostende in het tweede bedrijf naar 20-25. Thompson kwam opnieuw op het terrein en scoorde zijn derde korf. Uiteindelijk stapten beide teams bij een 33-32-score naar de kleedkamers. Het kleinste verschil halverwege de match van deze drie finales. De Oostendenaars hadden toen 13 op 21 tweepunters gescoord en slechts 1 op 10 aan bommen. Antwerp Giants leidde in de rebounds (19-15). De rood-gelen hoorden vijf fouten meer (8-13) dan de thuisploeg.

Defensief duel

© BELGA

Het derde kwart begon prikkelend. Toen Thompson viel tussen twee Antwerpenaars lieten de refs de actie verder gaan en floten ze pas tien seconden later. Vroeg in dat derde kwart hoorden Angola en Thompson hun derde fout. In een defensief intens duel brachten Djurisic en Lasisi de bezoekers 35-38 voorop. Tate, Dudzinski en Sanders ontploften in de 29ste en 30ste minuut. Het leidde tot 48-40 aan het halfuur.

Dudzinski opende het vierde wedstrijdschuifje met een korf die het verschil op tien punten (50-40) bracht. Met nog 6’22” op de klok was dat verschil er nog steeds: 54-44. Iets later moest Djordjevic met een bloedneus het terrein verlaten. De kapitein was tegen de rug van Dudzinski gebotst. De score wees 54-46 aan met nog 5 minuten te gaan.

Thompson (1 op 2 vrijworp) en vooral Williams (3 op 4 vrijworpen) peuterden aan de achterstand: 55-49. Bij die tussenstand en met nog 3’06” te spelen beging Thompson een onnodige, vijfde fout. Djurisic verving hem. Bij een 2 op 20-balans aan bommen knalde Kesteloot daarna uit het hoekje toch bommen: 55-52.

Fieler kon hem niet imiteren en na fout van Djurisic op Kalinoski zette laatstgenoemde twee vrijworpen om: 57-52. Kesteloot (twee vrijworpen, een tweepunter en een bom) deed op eigen houtje die score kantelen tot 57-59. De Giants slaagden er niet in hun voorlaatste aanval af te ronden en Angola scoorde één van zijn twee vrijworpen. De Giants verloren met 57-60 de derde finale.

Donderdagavond kan Oostende zijn landstitel opnieuw verlengen indien de rood-gelen ook die wedstrijd winnen.