Filou Oostende moet zondag in Mechelen spelen door aangepast protocol

Pierre-Antoine Gillet en zijn maats kunnen geen matchen meer laten uitstellen.© P.R.
Pierre-Antoine Gillet en zijn maats kunnen geen matchen meer laten uitstellen.© P.R.
Redactie KW

De Pro Basketball League introduceert vanaf zaterdag 1 mei een aanpassing van het reglementair kader voor de afwerking van de laatste twee weken van de competitie en de play-offs van de EuroMillions Basketball League. Wedstrijden zullen vanaf dan niet langer kunnen uitgesteld worden omdat drie spelers op een lijst van twaalf onbeschikbaar zijn wegens covidgerelateerde redenen. Filou Oostende moet zondag dus aan de bak in Mechelen.

Het einde van het seizoen 2020-2021 verloopt dus op basis van een nieuw reglementair kader dat de liga en de clubs samen overeengekomen zijn. Dat kader bevat alvast meer wijsheid dan wat het Belgische vrouwenbasket afsprak en tot een dramatische titelstrijd leidde. Een aangepast protocol gaat in vanaf 1 mei tot en met het einde van de play-offs.

Zondag tegen Kangoeroes

Alle wedstrijden worden gespeeld; wedstrijden kunnen niet langer uitgesteld worden door drie of meer covidgerelateerde afwezigheden. Oostende, dat zeven coronabesmettingen telt, moet dus zeker zondag 2 mei in Mechelen tegen Kangoeroes spelen.

“Het FIBA-reglement wordt toegepast voor het opstellen van spelers. Dat houdt in dat er minstens vijf spelers op het wedstrijdblad moeten staan om de wedstrijd aan te vatten”, benadrukt Wim Van de Keere, algemeen manager van de liga.

“Indien een club niet speelt, zal de wedstrijd als verloren beschouwd worden. Voor de wedstrijden van het reguliere seizoen houdt dat in dat de club één punt krijgt in het klassement.”

Drie testen per week

De liga verhoogt het normale testritme naar minstens drie testen per week; hoe dan ook is er altijd een test de dag voor de wedstrijd.

“Covidgerelateerde afwezigheden maakten het reglementair reeds mogelijk om af te wijken van de verplichting om minimum tien spelers op een wedstrijdblad in te schrijven en in die zin ook af te wijken van het quotum voor home-grown players . Dat principe wordt aangehouden”, besluit Wim Van de Keere. (P.R.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.