Filou Oostende kent geen enkele moeite met de kampioen van Estland

Servaas Buysschaert kent geen genade met Kristkan Kangur. © P.R.
Redactie KW

Op de vierde speeldag van de Basketball Champions League heeft Filou Oostende in poule F thuis met 99-66 gewonnen tegen Kalev/Cramo Tallinn, de kampioen van Estland. Met deze fantastische zege spreekt Oostende meer dan ooit zijn woordje in de kwalificatierace mee.

Iedereen herinnerde zich nog de moeilijke match in Estland. Na een rush in het vierde kwart dwong Oostende verlengingen af en won het uiteindelijk met 85-87 die extra time.

Miguel Van Damme

Buysschaert won woensdagavond de symbolische opworp die Cercle-doelman Miguel Van Damme verzorgde. Na de openingsbom van Nelson brachten Djordjevic en Booth Oostende 4-3 voor.

Met acht schutters, vier aan beide zijden, klom de score snel naar 13-13 na vijf minuten. Djordjevic en Randolph duwden door naar 19-13, het sein voor een eerste Estse time-out.

Booth driepunterde zelfs naar 22-13. Met een vierpunter (na fout van Jantunen) en een bom veegde Berry die achterstand persoonlijk bijna helemaal uit. De driepunterende Van der Vuurst gaf Filou een marge van drie eenheden (25-22) na het initiële kwart.

Knappe verdediging

Vroeg in het tweede deeltje hoorde Melson zijn derde fout. Maar de aanwezigen genoten natuurlijk meer van de stevige dunk waarmee Buysschaert Oostende 33-27 voor bracht.

Stap per stap verbreedden de Oostendenaars dat verschil tot indrukwekkende 49-34-cijfers. Een Booth-bom legde die score vast. De Zeekapiteins hadden die lekkere stand ook aan hun heel knappe verdediging tijdens het tweede kwart te danken.

Buysschaert, Randolph en Gillet kletsten nog voor de 22ste minuut verstreken was, een twintiger (57-36) op het bord. Dat verschil zouden de Oostendenaars niet meer uit handen geven.

Wet van de sterkste

De kampioen van Estland, die in deze campagne al veel mooie dingen liet zien, onderging volledig de wet van de sterkste. Tegen het halfuur plaatste Troisfontaines 75-50-cijfers op het bord.

Na 31’15” was de dertiger al een feit: Troisfontaines scoorde 80-50. De match lag meer dan ooit in zijn definitieve plooi. Maximaal leidden de rood-gelen met 39 stuks (95-56) tegen de blauw-witten. De Esten moesten met het blos op de wangen het terrein verlaten. In Europa worden weer meer spotlights op het jonge Filou Oostende van coach Dario Gjergja geplaatst.

Na vier speeldagen telt Oostende twee zeges, evenveel als Straatsburg dat in het Turkse Bursa verloor. Tallinn blijft met één zege op de laatste plaats steken. (P.R.)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.