Filou Oostende kan nog naar derde plaats klimmen

Braian Angola, een van de meest creatieve spelers van Filou Oostende. © PR
Redactie KW

Woensdag speelt Filou Oostende zijn veertiende en laatste match in poule A van de Basketball Champions League in het Poolse Torun. De Zeekapiteins zijn zeker van de play-offs, maar kunnen nog klimmen van de vierde naar de derde positie.

Filou Oostende beëindigt de reguliere competitie bij de Poolse hekkensluiter Polski Cukier Torun. “Alhoewel we al gekwalificeerd zijn, willen we deze poulefase in schoonheid afronden. Een overwinning is het enige doel dat we daar hebben”, benadrukt Jean-Marc Mwema, die woensdagavond zijn vijftigste match in de Champions League speelt. “Dat we mathematisch nog kans maken op de derde plaats, maakt mij niet veel uit. Daarover hebben we trouwens geen controle. Manresa moet dan ook zelf verliezen tegen Sassari. Bovendien zal onze tegenstander in de play-offs sowieso een topper zijn. De nummers 4 loten wel een groepswinnaar, de nummers 3 basketten tegen de nummers 2.”

Enkele leuke cijfergegevens met het oog op Torun-Oostende: nadat Torun zijn eerste thuismatch tegen Straatsburg won, leed het vijf nederlagen op rij in eigen huis. Gemiddeld slikten de Polen 102,8 punten thuis, meer dan elk ander team in de Basketball Champions League.

Primeur op komst?

Oostende incasseerde in de twee meest recente uitmatchen telkens minder dan 70 punten: 68-76 in Lietkabelis en 58-59 in Hapoel Holon. Minder dan 70 punten toestaan gedurende drie opeenvolgende uitmatchen zou een primeur voor Oostende zijn. De Zeekapiteins stonden in acht wedstrijden buitenshuis minder dan 70 punten toe. Zes van die acht wedstrijden wonnen ze.

Chris Wright van Torun en Btaian Angola van Oostende snoepten dit seizoen de meeste ballen af: elk 27 steals na 13 speeldagen. Torun is het enige team dat meer dan 300 assists uitdeelde: 308 als totaal. In 12 van de 13 matchen telden ze minstens 20 assists.

Ook nog dit: Shevon Thompson van Filou Oostende haalt gemiddeld 10,1 rebounds per wedstrijd neer. Emanuel Terry van Bandirma doet het een zuchtje beter met 10,2 terugkaatsers. Zowel tegen Holon als tegen Torun plukte hij thuis 17 rebounds! In zes van de dertien matchen was hij goed voor een double-double.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier