Filou Oostende haalt het van Antwerp Giants en pakt zo achtste opeenvolgende landstitel

© VDB
Redactie KW

Na drie uitzeges won eindelijk een finalist thuis. Filou Oostende leidde de hele avond en zegevierde verdiend met 69-62. De rood-gelen volgen zichzelf als landskampioen op na een 3-1-finalereeks tegen Antwerp Giants.

Driepunters vormden in deze playoff-finales het grote probleem van Oostende. Niet zo donderdagavond in finale 4. Na amper dertig seconden toonde kapitein Djordjevic het goede voorbeeld. Mwema had het begrepen. Hij vlamde er een kwartet in nauwelijks elf minuten binnen. Zo had Oostende snel zijn eerste breuklijn getekend: 30-13 na elf minuten. Voor het eerst in deze finalereeks nam de kustploeg de beste start.

Filou Oostende haalt het van Antwerp Giants en pakt zo achtste opeenvolgende landstitel
© BELGA

Mwema had er echt zin in. Zijn vierde driepunter, aan maar liefst 80 %, resulteerde in een maximale kloof bij 30-13. Antwerp Giants stroopte de mouwen op en zette de achtervolging in. Kingsley plaatste eerst twee block-shots op Thompson. Bako en Tate naderden tot 36-31. Kingsley slaegde er niet in de kloof nog te versmallen. Na een buzzerbom van Lee trokken beide teams bij een 39-34-score in het voordeel van de West-Vlamingen naar de kleedkamer.

Met de Giants ben je nooit klaar. Bako gaf het teken (39-36), maar Angola en vooral Mwema (twee bommen) gaven de kustploeg aan 47-37 nieuwe energie. Na een bom van Angola en een lay-up van Djurisic zocht Moors bij 52-39 na 27 minuten zijn heil in een nieuwe time-out. Daarna scoorde Sanders eindelijk zijn eerste puntjes, een bom. Aan het halfuur telde Oostende tien eenheden (54-44) voorsprong.

In het vierde kwart hield Lasisi met drie korven waaronder een bom de Giants op afstand: 63-48. Maar Tate en co gaven uiteraard ook nu niet op. Oostende werd nerveus door een opzettelijke fout voor Fieler en een aanvallende fout voor Djurisic. Kalinoski en Lee kregen hun driepuntshot niet op punt. Nog drie minuten en Oostende leidde met 63-54.

Angola werd verkozen tot MVP van de finals.
Angola werd verkozen tot MVP van de finals.© BELGA

Lee, zelf scorend en daarna met een keurige alley-oop-pass naar Bako, stuurde de Antwerpenaars naar 66-61. Nog 1’19” te gaan. Angola, MVP van de finale met 8 punten, 6 rebounds en 2 assists, nette één vrijworp: 67-61 en nog 54 seconden. Iets later scoorde Tate ook maar één vrijworpje: 67-62. Lasisi plukte het ronde ding en gaf het aan Djordjevic die de bal via vele handen liet bewegen. Lee stopte dan maar Djordjevic foutief. De kapitein van Oostende legde de eindstand aan de vrijworplijn vast: 69-62. Nog 24 seconden maar de ultieme Antwerpse time-out kon niets meers wijzigen. Oostende won met 69-62. Meteen de achtste opeenvolgende titel voor coach Dario Gjergja en kapitein Dusan Djordjevic die met staff en kern uitgebreid vierden.

(PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier