Filou Oostende grijpt in eigen huis naast de BNXT-titel

De teleurstelling was groot, zoals hier bij Simon Buysse, nu Oostende naast de titel grijpt. looks dejected after losing a basketball match between Belgian BC Oostende and Dutch team ZZ Leiden, Tuesday 13 June 2023 in Oostende, the third and last match in the best-of-three finals of the 'BNXT League' basket championship. BELGA PHOTO KURT DESPLENTER © BELGA
Peter Rossel
Peter Rossel Medewerker KW

In de strijd om de BNXT-titel hebben Oostende en Leiden, de kersverse kampioenen van de Lage Landen, elk hun BNXT-playoff-finales op verplaatsing gewonnen. Leiden zegevierde dinsdagavond met 80-91 in een met ruim vierduizend supporters gevulde COREtec Dôme van Oostende en kroont zich tot BNXT-kampioen. Onvoldoende samenspel, geen stevige defensie en zware foutenlast kwelden Filou Oostende.

Wat was heel Oostende gebrand op een eerste BNXT-titel op het palmares. Troisfontaines stond in de basis naast Gillet, van der Vuurst, Tyree en Jovanovic.

Aan de vrijworplijn opende Oostende de score. Na de gelijkmaker van Jovanovic, eveneens met vrijworpen, tekende Gillet de eerste tweepunter aan. Heel snel volgde ook de eerste dunk, eentje van Schaftenaar.

Volledige basis vervangen

Rutherford en Hammond namen de beste start: 8-13 en 12-19. Vroeg in de negende minuut had coach Gjergja al zijn volledige basis vervangen. Toen Bleijenbergh een alley-oop-pass van Barcello afwerkte, kreeg hij 8.000 handen op elkaar. Barcello bracht beide teams aan 19-19 op gelijke hoogte maar Venskus mocht at the buzzer van het initiële kwart naar 19-22 driepunteren.

Het tweede kwart was niet eens twee minuten jong of Hammond beukte Leiden met twee bommen naar 22-30. Jovanovic en Thurman naderden tot 32-34. Maar Bouwknecht smoorde dat herstel, weeral met een bom, in de kiem: 35-41, tijd voor een Oostendse time-outaanvraag. Dat hielp niet meteen, want Hammond vuurde nog een bom af: 35-44. Hammond herhaalde zichzelf nog eens aan 42-49 en aan 43-52, zijn vijfde bom, zijn 22ste punt. Wat een driepuntkracht!

Voorsprong van zeven punten

Het derde bedrijf opende met een dunk van Jovanovic die helaas ook snel zijn derde en eveneens zijn vierde fout (52-54) hoorde. Iets later telde ook Rutherford vier streepjes naast zijn naam. Van der Vuurst bracht met een bom Oostende 57-56 voorop maar één actie verder hoorde hij zijn derde fout.

Ook Buysschaert was dat lot halverwege het derde bedrijf beschoren. Toen ging Gillet nogmaals voorop in de strijd. Vijf punten van Gillet voedden de Oostendse 7-0-run die naar 64-57 leidde. Een strijd tussen van der Vuurst en Hammond kostte beiden hun vierde fout. Nog voor het halfuur volgde ook een vierde fout voor Buysschaert. Na balverlies van Tyree scoorde Ververs de aansluitingstreffer, 66-65. Die zevenpuntenkloof was bijna helemaal gesmolten.

Uitsluiting Gillet en van der Vuurst

IJzersterk vatten Schaftenaar (6) en Ververs (4) het vierde wedstrijdschuifje aan. Die 0-10 in iets meer dan drie minuten kwam hard aan. Met bommen van Van der Vuurst en Troisfontaines milderde Oostende tot 72-77 maar toen hoorde Troisfontaines zijn vijfde fout. Leiden sprintte naar 72-81. Oostende gaf niet op en naderde via van der Vuurst naar 74-81.

Bij een aanval van Gillet hoorde de Luikenaar een aanvallende fout in een duel met Ververs. Een omgekeerde beslissing was ook mogelijk. Nog 1’37” op de klok. Het was de eerste fout van Gillet die als kapitein om uitleg vroeg. De Nederlandse ref Van Sloten gaf hem een technische fout en een minuut later deed ook de Belgische ref Geller dat. De Speler van het Jaar, die de beste stats van deze drie finales heeft, moest onder applaus van zijn supporters, de arena verlaten. Dit verdiende Gillet niet! In die commotie hoorde ook coach Gjergja een technische fout. Wat een sisser was dat einde. Toch naderde Filou nog tot 78-83 maar in de laatste minuut werd ook van der Vuurst wegens een tweede technische fout uitgesloten.

Hamstringsblessure

Leiden is een meester in zeges op verplaatsing en bewees dat ook in Oostende.

Bij de West-Vlaamse vijfsterrenclub haalden Jovanovic (15 punten, 4 rebounds), van der Vuurst (11 punten, 5 rebounds en 8 assists) en Gillet (13 punten, 6 rebounds en 2 assists) de beste stats. Tyree kreeg een negatieve computerevaluatie. Barcello haalde het matcheinde niet door een hamstringsblessure.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier