Filou Oostende boekt in verlengingen fantastische overwinning tegen Israëlisch kampioen Hapoel Holon

Hayden Dalton verdedigt op Pierre-Antoine Gillet. © (Foto VDB)
Redactie KW

Na drie evenwichtige kwarts leek Oostende in de voorlaatste minuut de overwinning binnen te slepen. Vier ultieme bommen van Hapoel Holon dwongen de Filous in een heel goed gevulde COREtec Dôme tot een verlenging. Daarin toonden Tyree en co nogmaals hun talent.

Kapitein Gillet vuurde voorbij de driepuntlijn de eerste Oostendse korf in de mand. Gillet, van der Vuurst en Tyree knutselden een knappe 14-5-voorsprong in mekaar. Daarna krikten de bezoekers hun intensiteit op en gomden ze de Oostendse voorsprong bijna compleet uit. In twee-en-een-halve minuut kromp de kloof van 19-9 tot 19-17. Oostende had in dat initiële kwart geen enkel balverlies geleden.

Sterk vatte Holon het tweede kwart aan. De mannen in paars en goudgeel beperkten de Oostendse productie minutenlang tot één bom van Thurman. Zo leidden de bezoekers met 22-26, het gevolg van een 3-17-run in een zevental minuten. Oostende, dat vijf turnovers leed in het tweede kwart, kwam dat dipje te boven. Bratanovic en Gillet herstelden de schade. Halverwege de avond leidde Oostende verdiend met 33-30. Van der Vuurst die na tien minuten al twee fouten telde, bleef de volledige tweede periode op de bank.

In het derde bedrijf namen beide geduldige teams nauwelijks afstand van elkaar. Op assist van Gillet driepunterde Bleijenbergh naar 36-30. Maar Gillet hoorde snel zijn derde fout. Holon antwoordde met een 0-8-run: 36-38. De minuten 26 tot en met 30 waren heel aangenaam om te bekijken. Van der Vuurst, Buysse en Bratanovic brachten Oostende 51-49 voorop. Aan het halfuur was de stand in evenwicht:

Johnson out

Vroeg in het vierde wedstrijdschuifje kraakten de Oostendenaars enkele aardige kansen. Dat deden Jones en Green niet. Met hun 0-9 sprintten ze in drie minuten naar 51-60. Coach Gjergja vroeg snel twee time-outs aan. Bij een Bleijenbergh-bom (56-60) riep de bezoekende coach zijn team naar de bank. Maar iets later beging Johnson zijn tweede vrijwillige fout en werd hij uitgesloten. Tyree puurde uit die fase vijf punten: eerst twee vrijworpen en daarna een bom uit de bonus-aanvam: 61-60. Green en Jones zorgden voor een bezoekende vierpuntenvoorsprong aan 63-67. Nog 3’02”.

Onwaarschijnlijke bommen

De slotfase behoort tot het mooiste dat we dit seizoen in een match met Oostende zagen. Misschien wel het mooiste, maar ook het meest onwaarschijnlijke. In drie onwaarschijnlijke minuten loodste Tyree zijn team via 68-67 naar 77-69. Vier Israëlische bommen in amper 45 seconden (Ragland, Dawosn, Green en opnieuw Dawson) resulteerden echter in een 81-81-gelijkspel.

Tyree on fire

In de verlenging bleef Tyree on fire. Tyree, die met een bom de extra-time opende, bleef de dominante figuur van het Oostendse geheel dat halverwege die extra time met 93-86 leidde. Bleijenbergh realiseerde in deze wedstrijd een double-double, 10 punten en 15 rebounds. De Antwerpenaar deelde ook 3 assists uit. Noteer ook de 18 punten aan69 % van Bratanovic die eveneens 4 rebound plukte en 4 assists uitdeelde. Energiebom Gillet was goed voor 13 punten aan 66 % plus 4 rebounds en 2 assists en veel werk dat je niet in stats kan vertalen. (PR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier