Europese campagne van BC Oostende eindigt in Montenegro

Redactie KW

Na een woelige wedstrijd is Oostende uitgeschakeld in de achtste finales van de FIBA Europe Cup. Drie dagen na de Belgische bekerwinst leden ze een 90-63-nederlaag tegen het Montenegrijnse Mornar Bar.

De toegang tot het Sportsko rekreativni Centar Topolica in Bar was woensdagavond gratis. ‘Ulaz Slobodan’, vertelde een blad aan de gesloten loketten. De vice-kampioen van Montenegro wou de verse Belgische bekerwinnaar een warm onthaal geven. Het ticket voor de Europese kwartfinales vormde een belangrijke inzet. Oostende verdedigde een bonus van dertien eenheden. De Zeekapiteins haalden het in de heenmatch immers met 84-71 van Mornar.

Schwartz dankte voor zijn basisplaats met de eerste Oostendse korf: 2-2. Vroeg in de match hoorde eerst de coach van Mornar een technische fout, iets later ook Djordjevic. De Montenegrijnen stonden hot en sprintten naar een 15-5-voorsprong na 4’14”. Bar verdedigde bikkelhard op de Oostendse spelverdelers. Ook verrasten ze al in dat eerste kwart met een full court press. De Oostendenaars leden acht balverliezen in het openingskwart en werkten hun aanvallen amper aan 33% (3 op 9) af. Meer dan de helft van de productie (8 op 10) bestond uit productie. Na 24-12 scoorde Myers in de tiende minuut 24-14.

Met zijn negende punt bracht Pavic zijn team voor het eerst virtueel (28-14) in de kwartfinales. Pavic voegde nog drie eenheden eraan toe zodat de kloof zeventien punten (31-14) bedroeg. Oostende telde toen al elf balverliezen, een aantal dat ze soms pas in een hele match verzamelen. Bommen van Fieler en Kesteloot gaven Oostende enige zuurstof. Twee verre bommen van Vranjes stuurden Bar opnieuw naar de kwartfinales: 39-23. Vranjes vierde bom kreeg zelfs een vrijworp als extra en werd een vierpunter: 43-27. Aan de rust had Djordjevic de schade tot tien puntjes beperkt: 43-33.

Het derde kwart was niet eens vier minuten jong of de Oostendenaars telden al vijf fouten. Needham ontplofte in deze matchfase: zestien punten in zeven minuten stuurden Bar opnieuw naar de kwartfinales: 62-45. Vranjes en Needham bleven voorbij de driepuntlijn vuren. De dertiende Bar-bom bracht het verschil over de twintig punten: 71-49. Aan de vrijworplijn dikte Pavic tot 73-49-cijfers aan het halfuur aan.

Het liep helemaal uit de hand na een aanvallende fout van Myers op Needham vroeg in het vierde wedstrijdschuifje. De refs (uit Macedonië, Bosnië-Herzegovina en Griekenland) bestraften dit als een opzettelijke fout. Bank en publiek uit Bar reageerden heel boos op Myers. Velen op en naast het terrein verloren het noorden. De bank van Bar kreeg een technische fout. Lasisi (discussie met een assistent-coach) en Kuridza (protest tegen een ref) ondergingen hetzelfde lot. De score wees 74-51 aan. Nog 8’01”. Needham (2/2 vrijworpen) en Vranjes (1 op 1 vrijworp) en opnieuw Vranjes met een bom haalden uit die minutenlange heisa een 6-0-rush voor Mornar Bar: 80-51 en nu definitief beslist. Maximaal leidden de Montenegrijnen met 33 punten bij 86-53. Mornar Bon won met 90-63.

(PR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.