Emma Meesseman: “België verdient plaats in halve finales en op WK”

België heeft zich na een 79-66-zege donderdag in Praag geplaatst voor de halve finales op het EK basketbal.

© BELGA

Door die prestatie mogen de Belgian Cats ook rechtstreeks naar het WK. Emma Meesseman, met 28 punten en 11 rebounds speelster van de match, voelde nadien “puur geluk”.

“Het begin was goed en we sloegen een mooie kloof. Het derde kwart was minder, maar ik denk dat we toen begonnen te beseffen wat er gebeurde. We konden reageren met goed passenspel, het was mooi basket”, aldus Meesseman. “Dit is natuurlijk historisch, maar het was een terechte zege. Wij verdienen onze plaats in de halve finales en op het WK.”

Meesseman onderbrak haar seizoen bij de Washington Mystics in de WNBA om dit EK met de Belgian Cats te kunnen betwisten, en met succes. Vanaf nu moet er in Praag volgens haar niets meer. “Al wat nu nog volgt is bonus. Toen we de laatste minuten wisten dat we zouden winnen, was er zuiver geluk.”

Volgens Ann Wauters is België in staat een medaille te halen

Van de 79 punten die de Belgian Cats donderdag maakten tegen Italië, kwamen er 64 van het gouden trio Emma Meesseman, Kim Mestdagh en Ann Wauters. Die laatste maakt zo op 36-jarige leeftijd nog een van de absolute hoogtepunten uit haar carrière mee.

“Dit is geweldig”, zei Wauters na de wedstrijd in Praag. “Vooral na tien jaar afwezigheid van de Belgian Cats op het hoogste niveau. Het begin was heel belangrijk. Emma Meesseman was onhoudbaar en Kim Mestdagh lukte enkele shots vanop afstand, en we waren vertrokken. Italië kwam goed terug in het derde kwart, en het was duidelijk dat ze niet zouden opgeven. Maar we bleven steeds aan de leiding, en dat toont het enorme potentieel van deze ploeg.”

Emma Meesseman:
© BELGA

Nu de Cats toch in de halve finales staan, moeten ze volgens Wauters ook ambities tonen. “We moeten doorgaan nu en nieuwe doelen stellen. We zijn in staat om hier een medaille te halen.” De aanvoerster bevestigde ook nog eens dat ze haar carrière bij de nationale ploeg zal verlengen door de kwalificatie voor het WK. “Als mijn fysiek het toelaat, zal ik erbij zijn.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.