Els Vannecke (voorzitster BBC Koksijde): “Volgend jaar zitten al onze teams in een gloednieuwe uitrusting”

In de jaren 80 reisde ze heel Europa rond met de fanions van BBC Koksijde. Jaar na jaar speelde ze met hen kampioen. Ze bleef de ploeg ook steunen als het minder goed ging. Karakterieel heeft ze een winnaarshart. Nu is ze voorzitster geworden. Maak kennis met Els Vannecke.

Els Vannecke omringd door haar man Piet Van Mol, zoon Miel en dochters Fien en Floor. (foto FD)

“Ik werd 43 jaar geleden lid van BBC Koksijde”, opent Els. “Ik had het geluk om Monique Supeley als jeugdtrainster te hebben. Zij was zelf een heel goede speelster. Ze werd zelfs eens uitgeroepen tot speelster van het jaar. Samen met Muriel Renson, Marie-Line Viaene en Inge Vandekeere vormden we een hechte ploeg. Destijds was er zelfs eens een krantenartikel over ons verschenen met als titel: de vier musketiers. Ook nu nog komen Muriel, Marie-Line en ik nog een paar keer per jaar samen met onze gezinnen. Onder de deskundige leiding van Monique behaalden we met ons ploegje verschillende West-Vlaamse titels en in 1980 wonnen we zelfs de Beker van België met ons miniemenploegje. Zo werden we klaargestoomd om aan te sluiten bij de damesploeg die in de hoogste divisie speelde. Als 16-jarigen beleefden we mee de hoogdagen van het Koksijdse basketbal.”

Lange carrière

“Uit die tijd blijven mij vooral de Europese matchen bij. De Sporthal zat afgeladen vol. De fanfare was aanwezig alsook onze twee kippen van Croky Chips als mascotte. Bij de verplaatsing in het Spaanse Vigo deelden we zelfs handtekeningen uit. Door het aantrekken van buitenlandse speelsters werd het financiële plaatje belangrijker. Koksijde draaide nog enkele seizoenen mee, maar degradeerde dan naar tweede nationale. Nadien kwam ik nog uit voor volgende ploegen: Soubry Kortrijk, Eureka Brugge, Wytewa Roeselare en De Pinte. Net toen ik wou besluiten om de schoenen aan de haak te hangen, deed ik nog één seizoen uit bij eersteprovincialer Kortrijk Sport. Op 45-jarige leeftijd ben ik uiteindelijk gestopt… in Koksijde.”

Sinds twee seizoenen staat Els aan het hoofd van BBC Koksijde. “Ik denk dat dit geleidelijk aan gegroeid is. Ik heb immers mijn hele jeugd bij BBC Koksijde gebasket en heb als tiener de gloriejaren van de dames meegemaakt. Na verschillende transfers naar andere ploegen heb ik mijn actieve basketbalcarrière op 45-jarige leeftijd beëindigd in Koksijde. Ook mijn man Piet Van Mol sloot zijn actieve basketbalcarrière af in Koksijde. Al ettelijke jaren is hij één van de hoofdtrainers. De basketmicrobe zit blijkbaar bij ons in de genen. Mijn zoon Miel (18 jaar) speelt nu al bij de heren 1 en mijn dochters Fien (16) en Floor (16) spelen bij de U19.”

Trainersdiploma

“Toen mijn dochters begonnen met basketten, zochten ze een trainer voor dit ploegje. Omdat ik een trainersdiploma heb, werd me gevraagd of ik dat zag zitten. Ik heb dan wat reclame gemaakt op de school van mijn dochters met als resultaat dat er 30 jongens en meisjes op de eerste training aanwezig waren. Velen van deze kinderen spelen nu nog bij onze U18-jongens- en U19-meisjesploeg. Toen ik het trainerschap niet langer kon combineren met mijn werk en gezinsleven ben ik me blijven inzetten als tafelafgevaardigde en ploegverantwoordelijke. Een aantal jaren geleden werd me gevraagd om op de sponsoravond de ploegvoorstelling te doen. Ook heb ik samen met 3 andere mama’s van het ploegje van mijn dochters gedurende een paar jaar de organisatie verzorgd van onze clubevents zoals de spaghetti-avond, de sponsoravond en de fin de saison, waar ik telkens de mensen kort te woord moest staan. Zo ben ik langzaamaan terug meer en meer verweven geraakt met BBC Koksijde.”

Sociale media

“In mijn eerste seizoen als voorzitster heb ik in eerste instantie geprobeerd om wat ouders warm te maken om toe te treden tot het bestuur”, zegt ze. “We beschikten namelijk over te weinig mensen waardoor de druk op deze leden te groot werd. Op deze manier konden we een opdeling maken in diverse cellen en zijn we ook actief op de sociale media. Zo laat je zien wat er leeft in de club en is er een grotere betrokkenheid. Het voordeel aan een vrouwelijke voorzitster is ook de aandacht voor de look van de club. Het was de bedoeling om dit seizoen alle ploegen van BBC Koksijde in een nieuwe wedstrijduitrusting te steken. Door corona hebben we ons beperkt tot de heren 1 en U19-meisjes. Ik ben gegaan voor een totaal nieuwe look, maar natuurlijk met behoud van onze clubkleuren groen en wit. Ik hoop en denk dat deze nieuwe look in de smaak valt. Volgend seizoen zullen alle andere ploegen van BBC Koksijde deze nieuwe uitrusting krijgen.” (DS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.