https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Elise Ramette (22) blikt vooruit op EK 3×3 basketbal: “We willen minstens de poulefase overleven”

Elise Ramette: “Je kan er niet naast kijken dat veel topspeelsters uit Ieper komen, maar ik denk niet dat het aan het grondwater ligt.” © BELGAIMAGE
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

De 3×3-basketbalploeg was de voorbije weken niet uit het nieuws weg te branden. Eerst met een topresultaat op de Olympische Spelen in Tokio, daarna met de verhalen over hun mogelijk frauduleuze kwalificatie. Nu is het echter aan de vrouwelijke 3×3-ploeg om in de spotlights te staan. De 3×3 Cats nemen namelijk voor het eerst deel aan een kampioenschap, het EK in Parijs. “We hebben nog veel progressiemarge, maar willen wel sowieso de poulefase overleven”, zegt Elise Ramette.

Van 10 tot 12 september vindt in Parijs het Europees kampioenschap 3×3 basketbal plaats. Die discipline was tot voor kort nog onbekend bij het grote publiek, maar daar bracht de Belgische mannenploeg verandering in. Zij verrasten eerst met een puike vierde plaats op de Olympische Spelen in Tokio, gevolgd door nationale heisa vanwege fictieve tornooien. Zo zouden ze zich op frauduleuze wijze geplaatst hebben voor Tokio.

Bij de vrouwelijke tegenhangers, de 3×3 Cats, focussen ze vooral op het sportieve voorbeeld. Zo wil ook Elise Ramette (22) schitteren in Parijs. Zij speelt er aan de zijde van Lut De Meyer, Laure Resimont en Marie Vervaet, al zal ze minstens de eerste wedstrijden missen door een blessure. Haar plaats wordt ingenomen door de Oostendse Billie Massey. “Over de hele discussie omtrent die fictieve tornooien spreek ik me liever niet uit, daarvoor weet ik er onvoldoende over. Het staat wel vast dat het héél jammer is voor de reputatie van het 3×3 basketbal, net nu de discipline zo’n boost had gekregen”, klinkt het bij Elise. “Ik onthou liever wat de mannenploeg presteerde op het terrein in Tokio. Daar nemen we graag een voorbeeld aan. In de voorbereiding trainden we zelfs nog enkele keren samen en kregen we tactische tips. Voor ons is het allemaal nog nieuw, dus konden we veel van hen opsteken.”

Progressiemarge

Voor de 3×3 Cats wordt het EK een ontdekkingsreis. Het team wist zich destijds te kwalificeren in Israël nadat ze amper een weekje samen hadden getraind. Nu verliep de voorbereiding al iets gestroomlijnder. “Door die gebrekkige voorbereiding was het wel wat verrassend dat we ons konden plaatsen. Drie van de vier speelsters, waaronder ook ikzelf, maakten eerst deel uit van de voorselectie bij de Belgian Cats. Pas nadat we de definitieve selectie voor het EK en de Spelen niet haalden, werden we gevraagd om een 3×3-team te vormen. Zo trainden we nog snel een vijftal keren samen, wat blijkbaar volstond. Nu speelden we wel al enkele tornooien samen, maar het is logisch dat we nog meer progressiemarge hebben dan andere landen. Sommige dames spelen al jaren samen, bepaalde teams waren ook actief in Tokio. Er zijn écht goede ploegen aanwezig, maar wij willen wel sowieso de poulefase overleven. Of er daarna ook voor ons een stuntresultaat in zit, dat zien we dan wel weer.”

De mannelijke 3x3-ploeg, op de foto zien we Thibaut Vervoort, behaalde een knappe vierde plaats op de Spelen in Tokio.
De mannelijke 3×3-ploeg, op de foto zien we Thibaut Vervoort, behaalde een knappe vierde plaats op de Spelen in Tokio. © BELGA

Niet alleen in het 3×3-team heeft Elise nog progressiemarge, ook in de gewone basketbalcompetitie wordt ze beschouwd als een rijzende ster. Sinds vorig seizoen is ze profspeelster bij Castors Braine en nu miste ze slechts nipt de selectie voor de Olympische Spelen. Het lijkt een kwestie van tijd voor ze een vaste waarde is bij de Belgian Cats. “Dat hoop ik natuurlijk, maar je weet het nooit zeker. Dat ik de uiteindelijke selectie voor Tokio niet haalde, was uiteraard niet leuk. Maar het kwam ook niet uit de lucht gevallen. Het was uiteindelijk die ploeg die het volledige traject samen had beleefd. Mijn tijd komt hopelijk nog wel. Intussen blijf ik het basketbal combineren met mijn studie kinesitherapie in Gent. In de sport heb je nooit zekerheid, dat diploma is dus zeker belangrijk voor me.”

Alweer uit Ieper

Met bondscoach Philip Mestdagh, zijn dochters Kim en Hanne én sterspeelster Emma Meesseman is Ieper nu al sterk vertegenwoordigd bij de Belgian Cats. Daarnaast genoot ook Julie Vanloo haar opleiding bij Blue Cats Ieper. Elise Ramette lijkt de volgende in de rij te worden. “Je kan er natuurlijk niet naast kijken dat veel topspeelsters uit Ieper komen, maar ik denk niet dat het aan het grondwater ligt”, lacht ze. “De opleiding bij Blue Cats was gewoon top. Ook bij de jeugd behaalden we altijd al uitstekende resultaten. Het mag dus niet verbazen als er in de toekomst nog meer goede speelsters uit Ieper voortkomen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.