Eerste twee forfaits RHK Oostende kwijtgescholden, maar al nieuwe forfait voor volgend duel

Mathias Desaever kan als speler-coach de resterende matchen van dit seizoen uitdoen. © BV
Redactie KW

Tweedelandelijker RHK Oostende One is de twee forfaits die het kreeg omwille van het opstellen van speler-coach Mathias Desaever kwijtgescholden.

De club werd pas zaterdag op de hoogte gesteld van het feit dat het beroep maandagavond zou behandeld worden. RHK Oostende One had van de Vlaamse basketbalbond twee forfaits gekregen omdat ze geen coach met een geldige technische vergunning hadden opgesteld. Het betrof de verloren wedstrijd tegen Latem-De Pinte en het gewonnen duel tegen Opwijk.

Deze twee forfaits werden maandagavond kwijtgescholden, omdat er geen regels overtreden werden, al werden er wel vragen gesteld bij de ethiek rond de manier van werken waarbij het hele seizoen een speler-coach aangeduid werd. In landelijke afdelingen is een diploma Trainer B vereist om te coachen. Binnenkort wordt voor de seniors zelfs een diploma Trainer A verplicht. Een behoorlijke investering qua tijd en middelen voor wie deze opleiding wil volgen, maar ook een duur financieel plaatje voor een club die de overstap wil maken van eerste provinciale naar tweede landelijke. Bovendien kan je ook vragen stellen in welke mate iemand die al jaren van school af is nog in staat is om dergelijke theoretische pakketten in te studeren.

Pesterijen

Ondertussen rolde al een nieuwe aangetekende zending met forfait binnen bij RHK Oostende. De club krijgt een nieuwe forfaitnederlaag voor de wedstrijd tegen Geraardsbergen van veertien dagen geleden. En opnieuw moet hier beroep tegen aangetekend worden en moet dezelfde procedure doorlopen worden om deze kwijt te geraken. Ook de gewonnen wedstrijd van afgelopen weekend op Houtem zal uitdraaien op een forfaitnederlaag en wellicht gaat dit ook zo voor de resterende wedstrijden van het seizoen. Veel werk dus voor RHK, maar uiteindelijk zal dit allemaal op niets uitdraaien en heeft dit veel meer weg van een zekere vorm van pesterijen.

Het is niet vanzelfsprekend om een trainer te vinden met de juiste kwalificaties, niet alleen praktisch, maar ook financieel

“Ik ben vooral heel opgelucht dat het allemaal zo uitgedraaid is”, klinkt het bij voorzitter Colin Schoolmeester. “We wisten dat we recht in onze schoenen stonden, maar het komt toch heel vervelend aan allemaal. Er zullen nog forfaits komen, maar die zullen we allemaal op dezelfde manier laten behandelen in beroep. Het is jammer dat dit allemaal zo moet lopen, maar we moeten hier nu eenmaal door. Het zou heel erg geweest zijn dat we als bescheiden club gestraft zouden worden omdat we vorig seizoen kampioen speelden in eerste provinciale en toch onze kans wilden wagen in tweede landelijke. Het is niet vanzelfsprekend om een trainer te vinden met de juiste kwalificaties, niet alleen praktisch, maar ook financieel.”

(BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier