Eerste competitienederlaag van Filou Oostende in Hasselt

Op 25 seconden van het einde werd kapitein Dusan Djordjevic uitgesloten. © PR

Op de verjaardag van kinesist Jos Desmet, zonder Jean-Marc Mwema (geblokkeerde onderrug) en na de uitsluiting van Dusan Djordjevic leed Filou Oostende zijn eerste competitienederlaag in Hasselt. Limburg United won met 78-75 en deelt nu de koppositie met Oostende.

Oostende wiste een initiële 16-12-achterstand met een 0-8-rush snel uit. Een bom van Keye van der Vuurst bekroonde die reactie. De titelverdedigers konden die 16-20-voorsprong echter ook niet vasthouden. Bij 24-26 incasseerde van der Vuurst zijn derde fout. Wilson, De Droog en Rafferty sprintten via 29-26 weg naar 33-27. Iets later hoorden Djordjevic en Wilson elk een technische fout nadat beiden stevig reageerden nadat een fout op Brown gefloten was. McIntosh naderde tot 37-36, Thompson bracht met één vrijworp beide teams aan 37-37 op gelijke hoogte, Buysse zorgde met een buzzerbom voor een 37-40-voorsprong halverwege de avond. De dertien balverliezen van Oostende, waarvan vier voor Djordjevic, vormde een smet op die eerste helft. McIntosh was toen topschutter met 18 punten (4 op 5 bommen, 2 op 3 tweepunters, 2 op 4 vrijworpen).

In het derde kwart behoorde Buysse tot de basis-vijf naast Angila, Djordjevic, McIntosh en Thompson. De Oostendenaars diepten snel hun voorsprong uit tot 41-51 en zelfs 48-62. Van die maximale kloof van veertien eenheden bleven er aan het halfuur nog elf eenheden (53-64) over. Toen had Thompson met 15 punten en 13 rebounds al een dikke double-double op zak.

Snel knaagden de Limburgers aan de achterstand. Bij 60-64 gooide Gjergja opnieuw Djordjevic, McIntosh en Thompson in de strijd. Op 5’31” tekende Chatman de 64-64-gelijkmaker aan. Djordjevic reageerde (64-66), maar Wilson-Frame en Brown antwoordden tot 69-66. Dat was een 16-2-rush van de thuisploeg.

Bij 69-69 waren er nog drie spannende minuten te beleven. Twee bommen van Angola brachten Oostende 72-75 voorop. Met nog een halve minuut blesseerde Thompson zich en hij lag kermend op de grond. De refs Krehic, Deblieck en Gillis lieten Limburg verderspelen. Kapitein Djordjevic maakte hierover een opmerking en werd meteen uitgesloten. Wilson-Frame kraakte beide vrijworppogingen.

Nog 22 seconden en de jonge van der Vuurst ging te snel naar de korf. Balverlies. Na de vijfde fout van Angola legde Brown de 78-75-eindstand vast. De ultieme driepuntpoging van McIntosh landde slecht. McIntosh (22 punten, 10 rebounds) en Thompson (16 punten, 15 rebounds) boekten elk een double-double.

De Limburgers wonnen het vierde kwart, waarin ze elf vrijworpen afdwongen, met 25-11 maar kregen over de hele match bij stevige contacten wel iets meer bescherming van de scheidsrechters.

Waarom het spel niet stilgelegd werd wanneer een speler geblesseerd op het terrein ligt, is een onbeantwoorde vraag.