Dusan Djordjevic: dertien weetjes aan de vooravond van zijn dertiende trofee op rij

Dusan Djordjevic © BELGAIMAGE
Redactie KW

Zijn seizoenen bij BCO noemt Dusan Djordjevic de topperiode van zijn basketcarrière. De spelverdeler met shirtnummer 20 telt al zes landstitels en zes bekers van België in ons land. Natuurlijk hoopt hij straks een dertiende collectieve trofee op rij te veroveren. Dertien weetjes over The General.

1. Trofee met Novo Mesto in… Oostende

Dusan Djordjevic speelde eind april 2011 tegen Oostende in de halve finales van de Final Four in de Eurochallenge in Oostende. Hij verdeelde toen het spel bij Krka Novo Mesto. “Die avond was ik meteen overtuigd: Dusan was de speler die ons ontbrak om in de toekomst weer nummer één te worden in België. Is hij niet de beste aanwinst geweest van de jongste jaren? Dit was de man met de vechtersmentaliteit zoals Veselin Petrovic, met daarbovenop het leiderschap om de beste point guard te worden”, vertelt kinesist Jos Desmet.

2. Naam uitspreken als ‘Doeshan’

Vele supporters van BC Oostende spreken hem bij de voornaam aan en lezen die voornaam letterlijk: Dusan, met de ‘s’-uitspraak. Toch is dit niet juist. Je spreekt hem correct als ‘Doeshan’ aan, dus met een ‘sh’-klank.

3. Geen Sloveen maar een Serviër

Bij zijn aankomst in Oostende dachten velen dat Dusan Djordjevic een Sloveen was. Daarvoor baseerden ze zich op zijn vorige clubs, de Sloveense toppers Krka Novo Mesto en Olimpija Ljubljana. Dat klopt dus echter niet. Dusan Djordjevic is een Serviër die trouwens een woning in hoofdstad Belgrado heeft.

4. Spreekt ook vlot Russisch

Dusan Djordjevic baskette vroeg in zijn carrière al in Rusland. Hij had bij verschillende nationale jeugdploegen van Servië gespeeld en genoot in 2003 interesse van Lokomotiv Rostov. “Dat was het begin van mijn carrière in het buitenland”, vertelt de Serviër. “Je moet leren omgaan met het feit dat je voor het eerst zo ver van je familie verblijft. Russisch leren was niet zo moeilijk omdat er veel gelijkenissen met het Servisch zijn. Na veel luisteren leerde ik ook de taal spreken. Het leven in Rostov was ook niet zo moeilijk. De stad bevindt zich in het zuiden van Rusland, het was er dus niet zo heel erg koud. Er woonden ook enkele Serviërs. De meeste spelers waren even jong als ik, ongeveer 20 jaar, en ze aanvaardden me snel. Dat alles maakte mijn eerste verblijf in het buitenland gemakkelijker.”

5. De beste aan de vrijworplijn

Aan de vrijworplijn is Dusan Djordjevic een meester-afwerker: dit seizoen zowel in de cup, de Supercup als in de kwartfinales van de play-offs aan 100 procent. In de reguliere competitie deed hij het ook heel knap met 83,4 procent. Vorig seizoen liet hij 89,9 procent in de reguliere competitie en 88,9 procent in de play-offs noteren.

In het seizoen 2015-2016 werkte hij vrijworpen aan 88,9 procent af in het eerste seizoensdeel en aan 94,1 procent in het tweede stuk van het seizoen. In de play-offs moest hij zich met 85,7 procent tevreden stellen. Tijdens de competitie 2014-2015 benutte hij de vrijworpen aan 88,5 procent (eerste seizoensdeel) en 96,4 procent (tweede seizoensdeel) en aan 82,9 procent in de play-offs.

Ook op Europees vlak doet Djordjevic het voortreffelijk vanop de vrijworplijn. In twaalf Champions League-matchen van dit seizoen behaalde hij 48 op 55 of 87,3 procent. Een jaar eerder 30 op 33 of 90,9 procent in 14 Champions League-matchen. In de FIBA Europe Cup was de Serviër goed voor 18 op 20 (90 procent) in zes matchen van 2016-2017 en 5 op 7 (71,4 procent) in twee matchen van 2017-2018.

6. Met de fiets naar de trainingen

De spelers van Oostende rijden in een wagen van de club. Maar bij hoge temperaturen geeft Dusan Djordjevic ook het goede voorbeeld buiten het basketterrein. Dan fietst de kapitein van BCO naar de Versluys Dôme. Zoals natuurlijk ook deze week het geval was.

7. De mooiste van alle spelers (dixit de fans)

De vrouwelijke supporters van BC Oostende zijn het volmondig eens: “Dusan Djordjevic is de mooiste en de beste van het hele gezelschap.” Dat hoorden we onder meer van zowel een pittige zestiger als van een toffe twintiger.

8. Fles whisky per drie driepunters

Teammanager Freddy Eyland en kapitein Dusan Djordjevic hebben al vele seizoenen een leuke onderlinge afspraak. Telkens The General in één match drie driepunters door de vijandige mand vlamt, moet Freddy hem trakteren met een fles sterke drank. “Wanneer hij zijn derde bom van de match scoort, toont hij meteen drie vingers naar mij. Daags na de match herinnert hij me dan aan onze afspraak”, vertelt Freddy Eyland. “Ik bezorg hem dan een miniatuurflesje whisky. Om zulke flesjes te kopen, rijd ik naar Sluis want dichter vind ik ze niet. Ja, er staan er opnieuw enkele klaar in mijn kast.”

9. Vouwt altijd netjes zijn handdoek op

“Al al die jaren werk ik schitterend met hem samen. Hij heeft geen sterallures, hij is altijd beleefd en respectvol tegenover anderen”, zegt physical coach Jan Bourgois. Hij geeft ook twee voorbeelden mee. “Altijd vraagt hij het eerst vooraleer hij een flesje water uit de frigo haalt. Anderen doen dat meestal niet. Wanneer hij een handdoek krijgt, zal hij die nadien ook steeds afgeven op een normale manier en meestal nog opgevouwen.”

10. Kent de goede restaurants in Oostende en Brugge

“Dusan Djordjevic heeft een grenzeloze smaak. Hij houdt van verfijnde keuken op sterrenniveau maar eveneens van een lekkere hap in een brasserie of doorsnee restaurant. Als het maar smaakvol is. Ongeacht de locatie”, benadrukt commercieel directeur Vanessa Flamez, zelf een wandelende restaurantgids. “Toen hij mij eens bij gelegenheid vroeg om in Brugge een aantal restauranttips te geven, was ik ontzettend verrast hoeveel hij er van mijn favoriete plekjes al kende omdat hij er al geweest was.” Vanessa haar besluit staat vast: “Dusan, inmiddels zeven jaar in ons land, kent de Belgische savoir vivre als geen ander.”

11. Assistenkoning

Dusan Djordjevic is de ideale teamspeler. Kwistig deelt hij assists aan alle ploegmaats uit. Enkele getallen van dit seizoen: 8 en 9 tegen Bonn, 8 tegen Zielona Gora (in 22 minuten), 7 tegen Nymburk, 8 tegen Kangoeroes (in 21 minuten), 7 tegen Charleroi, 9 tegen Okapi Aalstar (in 20 minuten), 8 tegen Brussels (in 21 minuten) en 7 tegen Charleroi (in 17 minuten).

12. Sneller dan verwacht terug na knieoperatie

Op 27 december 2017 onderging Dusan Djordjevic een kleine ingreep aan de rechterknie. In het UZ van Gent nam dokter Nele Arnout een losgekomen flapje aan de meniscus weg. Vermoedelijk zou de kapitein van BC Oostende een zestal weken onbeschikbaar zijn. Maar op 23 januari maakte hij in het Poolse Zielona Gora al zijn wederoptreden. Dat was dus niet eens vier volle weken na zijn ingreep.

13. De man van vele bijnamen

The General is zijn bekendste naam. Hoe en van wie hij die bijnaam kreeg, is niet meteen duidelijk. Maar het spreekt voor zich dat hij als een generaal zijn troepen op het parket aanstuurt. Andere bijnamen: liefkozend Duki en ook nog Dédé, verwijzend naar zijn initialen DD.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.