Drie Zuid-West-Vlaamse meisjes met Belgische U16 op EK basketbal

"We zullen klaar zijn om goed te presteren", zeggen Emma Vindevogel en Nastja Claessens. (foto ELD)
Redactie KW

Dat drietal is Nastja Claessens, Emma Vindevogel en Ditte Vanmarcke. De eerste twee spelen bij Basket Waregem, Ditte bij Kortrijk Spurs. Zij openen donderdag het EK met een wedstrijd tegen Spanje.

Nastja (14) en Emma (15) werden vorig seizoen met de U16 van Basket Waregem kampioen van België en Vlaams kampioen en ze wonnen de Vlaamse en provinciale beker. Deze prestatie is nog indrukwekkender als je weet dat ze dit verwezenlijkten zonder één enkele nederlaag. Dit huzarenstukje is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Drie meisjes werden geselecteerd om de voorbereiding (met 32 speelsters) te starten op dit EK. Uiteindelijk haalden de Deerlijkse Nastja Claessens en Emma Vindevogel de definitieve selectie. “Als eerstejaars verwacht je niet onmiddellijk om het zover te schoppen”, opent Nastja. “Uiteindelijk ben je maar een van de beste 32 speelsters van het land. Dat je dan zover kan doorstoten maakt het heel mooi.”

“Ikzelf was al heel blij om bij de selectie van 32 te zijn”, pikt Emma in. “Er waren helemaal geen verwachtingen. We hadden er bij Waregem een leuk, maar zwaar seizoen opzitten, maar dit is voor ons geen extra last maar een motivatie.”

onafscheidelijk duo

Nastja en Emma vormen al jaren een onafscheidelijk duo op en naast het veld. “Het is dan ook superleuk dat we dit samen kunnen beleven”, gaat Nastja, studente Economie 5u wiskunde verder. “We spelen al van onze eerste stapjes op een basketveld samen. Ook daarnaast zijn we heel close. Tijdens de vakanties gaan we soms samen op reis.”

“Dat we elkaar zo goed kennen, is ook op het veld duidelijk”, zegt Emma die ook economie 4u wiskunde studeert aan het OLVH in Waregem. “We vinden elkaar blindelings en weten precies hoe de andere speelt. Dat is op dit EK een voordeel.”

De voorbereidingen verliepen best goed. “We trokken vorige maand naar het European Youth Olympic Festival zonder doelstellingen”, klinkt het in koor. “De focus lag vooral om ons optimaal voor te bereiden op het EK. We eindigden uiteindelijk vijfde, maar we leerden vooral om goed en nog beter samen te spelen. Daarna speelden we nog oefenwedstrijden in Tsjechië en tweemaal tegen onze noorderburen in eigen land.”

Andere aanpak

“Dit is een totale andere aanpak dan we gewoon zijn in Waregem. Daar trainen we vier keer, hier is dit elke dag, zelfs de ochtend voor een wedstrijd.” Het doel is het behoud in Divisie B. “Ik denk dat we meer kunnen bereiken dan alleen maar vechten tegen de degradatie”, weet Emma. “We mogen verwachtingen hebben die hoger zijn dan dat iedereen verwacht van ons. We zullen klaar zijn om goed te presteren”, zegt ze strijdvaardig.

“De sfeer is alvast heel goed onder de zeven Vlaamse en vijf Waalse meisjes”, zegt Nastja nog. “We voelen elkaar al heel goed aan op het veld en zijn klaar om er iets moois van te maken”, besluit Nastja Claessens. (ELD)

Het programma: na de poulewedstrijden tegen Spanje, Letland en Zweden wordt op 26 augustus gespeeld voor een plaats in de kwartfinales.

Ditte Vanmarcke: “Met vriendinnen extra getraind”

“Als ik een tiental minuten per match effectief op het veld kan staan, zal ik heel tevreden zijn”, zegt Ditte Vanmarcke. (foto ELD)

De 16-jarige Ditte Vanmarcke liet zich in de voorbije seizoenen al opmerken in de landelijke competities. Dat resulteert nu in een selectie bij de laatste twaalf voor het EK U16 in Skopje, dat volgende week donderdag start. “Het was tof te horen dat ik de voorbereiding van het EK mocht meedoen. Voor mij was dat de eerste keer. Ik wist niet goed hoe ik me daar best op zou voorbereiden. Met een drietal vriendinnen sprak ik regelmatig af om te werken aan mijn shot. Als we met vier waren konden we ook één tegen één oefenen.”

“De trainingsstages met de nationale ploeg waren best pittig. Training in de voormiddag en een match in de namiddag. We konden best wat platte rust gebruiken over de middag. We speelden onder meer oefenmatchen in Tsjechië. Dat we daar een paar nederlagen opliepen, was niet meteen een probleem. We wonnen er ook eentje. Tegen Nederland speelden we twee keer. De eerste match liep wat moeilijk, maar we wonnen. De tweede konden we met ruime voorsprong winnen. We hebben een goede aanloop genomen naar het EK en óf ik blij ben met de kansen die ik krijg”, vertelt de RHIZO-leerlinge.

“Als ik een tiental minuten per match effectief op het veld kan staan, zal ik heel tevreden zijn. Mijn taak is vooral defensief heel attent spelen en als we de bal heroveren de aanval mee op gang trekken. Het is leuk dat ook twee meisjes van Waregem Nastja Claessens en Emma Vindevogel in de selectie zitten. Een pronostiek maken is altijd moeilijk. Veel hangt af van de tegenstanders die we via de loting tegenover ons krijgen.” (SJK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier