Derby Wevelgem-Moorsele vs K-BTK in West-Vlaamse beker

Han Folens (l) en Birger Verfaille. (foto KDS)
Redactie KW

In de achtste finales van de West-Vlaamse bekercompetitie komen Holstra Wevelgem-Moorsele One en K-BTK Two tegen elkaar uit. We brachten twee leeftijdsgenoten samen voor een gesprek: Han Folens en Birger Verfaille.

Wevelgem-Moorsele is een eersteprovincialer, waarvan misschien wel iets meer werd verwacht. Ze wipten Langemark B in de vorige ronde. Tweedeprovincialer K-BTK Two maakte verrassend Poperinge One in, dat vierde staat in eerste provinciale. Het duel tussen de twee aan elkaar gewaagde ploegen zet de deur open richting halve finales en finale. Beide spelers kwamen elkaar wel vaker tegen in duels en speelden ook drie volledige seizoenen samen.

“In de match zullen we zeker tegenover elkaar staan, daar moet je niet aan twijfelen”, lacht Birger Verfaille. “Het zal er hard aan toegaan. Ik ben al zeker dat ik in de match zal flirten met de foutenlast. Na de match, dat is iets anders… Vooral de jonge spelers kijken er al naar uit om in de Schelp te mogen spelen, voor meer dan de helft van de ploeg een sporthal met veel herinneringen.”

Ik ben al zeker dat ik in de match zal flirten met de foutenlast (Birger Verfaille)

“We gaan nadien toch weer broederlijk bijeenzitten, hoor”, bevestigt Han, die het toch wel mooi zou vinden om het seizoen en zijn carrière met een beker te kunnen afsluiten. “De competitie startten we goed, maar door omstandigheden, blessures en wat minder sterke matchen slikten we toen zeven nederlagen op rij. Daarmee zijn we onder onze stilzwijgende ambitie gebleven, dicht bij de top te kunnen aanleunen. Een beker, dat was niet meteen een streefdoel. Maar als we die kunnen winnen, dan laten we dat niet liggen.”

Pronostiek

Beide spelers houden de kans op winst op vijftig procent elk. “K-BTK beschikt over goed geroutineerde jeugdspelers, die vier keer per week trainen en elkaar erg goed kennen. Daarbij hebben ze die explosiviteit, typisch voor de jeugd. Zelf zetten we daar een generatie jonge spelers tegenover, die gemiddeld enkele jaren ouder zijn. Veel zal afhangen van de beschikbare spelers, want enkele zijn geblesseerd en andere hebben examens” zegt Han.

Birger: “Bij ons is ook de examenperiode een vervelende zaak, alleen hebben we heel wat jongere spelers, die staan te popelen om mee te doen. Aan invallers dus geen gebrek. Ik denkdat we reeds 20 verschillende spelers hebben ingezet dit seizoen. Voor de bekermatch zal er dus weer wat geschoven worden. De coaches zullen dat wel oplossen.”

“In de jeugd hebben we vaak tegen elkaar gespeeld”, opent Birger. “Maar we haalden ook samen de provinciale jeugdselecties. Han speelde in hogere reeksen in de tijd van Power, terwijl ik me prima voelde bij Olbak-Bissegem, dat later K-BTK werd na een fusie. Toen Han jaren later afzakte naar eerste provinciale en tweede landelijke, kwamen we elkaar weer tegen.”

Familie ademt basket

“Ik had als jonge gast gekozen om mee te trainen met Power, toen het in eerste nationale speelde”, reageert Han, die als Wevelgems boegbeeld door het leven gaat. “In die periode heb ik ontzettend veel basketervaring opgedaan. Later speelde ik nog onder meer in Wytewa Roeselare in derde nationale. Het was een bewuste keuze om een niveau te kiezen, waar ik effectief en ruim aan speelkansen toekwam. Dat is een rode draad doorheen mijn basketcarrière, die ik na dit seizoen afrond.”

“De leeftijd is één factor, maar het is vooral de combinatie met onregelmatige werkuren en een gezin met twee kinderen, die me de beslissing doet nemen. Ik heb dat goed overwogen en anderhalve maand geleden beslist om een punt achter de actieve basketcarrière te zetten. Mijn echtgenote Eline Mondy is in de club actief als jeugdcoördinator en mijn beide dochtertjes groeien op in een basketmilieu. Heel de familie ademt basket, ik verdwijn dus niet uit het milieu. Coaching deed ik ook altijd met plezier, maar ik kan me moeilijk engageren voor een heel seizoen. Specifieke training geven, bijspringen of eens invallen als coach, dat zie ik me wel nog doen.”

“Als ik terugblik, dan denk ik dat ik eruit heb gehaald wat erin zat: op elk niveau in België gespeeld of getraind, internationaal en tegen Amerikanen gespeeld, een paar jaar terug met de selectie van de politie naar Griekenland, met een vierde plaats als resultaat, kortom veel mooie herinneringen. Blessures bleven relatief beperkt.”

We gaan na de wedstrijd toch weer broederlijk bijeen zitten, hoor (Han Folens)

Birger denkt nog niet aan stoppen: “Ooit had ik de kans om als jonge gast naar Wevelgem te gaan, maar ik ben er niet op ingegaan. En ik heb er geen spijt van. Graag zou ik nog wel een niveau hoger willen spelen, eerste provinciale dus. Verder – als ik gezond mag blijven – doe ik er nog wel een paar jaar bij. Hout vasthouden!”

De toekomst

“K-BTK ken ik net als Han van binnen en van buiten”, stelt Birger. “Er is een fameuze jeugdwerking, die model mag staan voor Vlaanderen. Daarbij wordt van begin af aan met een degelijke opleiding gestart en de talenten stromen geregeld door. Voor volgend seizoen is men aan het werk om op bijna alle niveaus van seniors een ploeg te hebben. Stad Kortrijk wil zelfs op termijn naar eerste nationale, wat een prima uithangbord zou zijn voor Kortrijk en de sportaccommodatie van de Lange Munte.”

“In Holstra Wevelgem-Moorsele zijn de ambities er om nog iets hoger te geraken. In die optiek werden voor volgend jaar Anthony Denoyel en Brecht Duyck aangetrokken als versterking. Er wordt verder gewerkt aan een leuke en enthousiaste sfeer”, besluit Han.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier