De vijf lessen na de vijf eerste officiële wedstrijden van BCO

"Williams is niet zomaar de scorende guard. Hij kan ook organiseren en vormt een belangrijk element in onze chemie", klinkt het bij BCO. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Filou Oostende opende het seizoen met overwinningen in Bergen (Supercup), tegen Leuven Bears en in Brussels (competitie) en in Ieper (Beker van België), maar leed woensdag zijn eerste nederlaag tegen Promitheas Patras (Champions League).

1. Meer tijd nodig voor de chemie

Vorig seizoen kende Oostende heel snel cohesie in zijn vernieuwde ploeg. Het zal nu iets langer duren vooraleer de cohesie in het team is. Dat heeft vooral te maken met het inpassen van de nieuwkomers. De mayonaise moet pakken. In Brussels zag het samenspel er wel veel beter uit dan tegen Leuven Bears en in Ieper. Het vlotte rondspelen van de bal in Brussels resulteerde in meer vertrouwen en betere afwerking. Het is dus wachten op de chemie in het team. Voor wie minder wetenschappelijk aangelegd is: chemie is gelijk aan atomische verbindingen die aan mekaar vasthangen. Wanneer een elektron naar een bepaalde plaats verspringt, dan springt een andere elektron in het gat dat de eerste achtergelaten heeft. Chemie op een basketterrein werkt op dezelfde manier: een speler kan ook in een gat springen om zijn ploegmaat te helpen in verdediging of kan aanvallend ook in een gat duiken dat een medespeler voor hem gecreëerd heeft om makkelijk te scoren.

2. De organisatie van TJ Williams

Met TJ Williams, voor het eerst in Europa, heeft Oostende voor de eerste keer een echte, pure en ook startende point-guard naast Dusan Djordjevic. Williams heeft net als Djordjevic goede organisatie-kwaliteiten. Williams is niet zomaar de scorende guard. Hij kan ook organiseren en vormt een belangrijk element in die chemie. Wanneer Djordjevic op het terrein staat, is er structuur en organisatie in het team. Het klikt in mekaar.

Of Williams straks in de voetsporen van Djordjevic kan treden, zal de toekomst uitwijzen. Voordien kweekte Oostende nog geen echte opvolger voor Djordjevic. In vergelijking tussen TJ Williams en Corey Walden was Walden een minder balvaardige point-guard, eerder een schutter en een onwaarschijnlijk goede verdediger. Williams is meer balvaardig en heeft meer overzicht als guard maar hij is een mindere shotter.

3. De erfenis van center Tonye Jekiri

Heel belangrijk is de centerpositie. Vooral Marin Maric moet nog groeien in zijn spel om hetzelfde te krijgen als wat Oostende vorig seizoen van Tonye Jekiri kreeg. De Kroaat Maric studeerde en baskette verscheidene seizoenen in Amerika. Hij wekt de indruk geen pure Kroaat meer te zijn maar wel eerder een geamerikaniseerde speler. Tot op heden toonde hij de typische verbetenheid, hardheid en dash van een echte Balkanboy niet. Yannick Desiron doet zijn job als back-up zeer goed. Hij lost de verwachtingen volledig in. De gewezen speler van Limburg United werd echter niet aangetrokken als startende center bij de titelverdediger. Momenteel is hij wel de beste op deze positie.

4. De ontbolstering van Loïc Schwartz

Loïc Schwartz zou wel eens de verwachtingen die liefhebbers vorig seizoen van hem hadden, dit seizoen kunnen inlossen. Hij charmeerde in Ieper. Ook was hij in Neder-over-Heembeek tegen Brussel goed bezig. Niet iedereen merkt altijd wat Schwartz op het terrein doet. Een kenner is heel duidelijk: “Defensief is hij bij Oostende nu de beste speler om op de guard van de tegenstanders te verdedigen.” Schwartz kan de meeste druk zetten. Hij is het gladst om tussen de screens te kruipen. Met zijn lange, telescopische armen schuift hij overal tussen. Vorig seizoen miste hij de eerste competitiehelft omdat er een stuk bot los zat in zijn enkel. Dat werd operatief verwijderd.

5. Er zijn twee taaie uitdagers

Eddy Casteels (Leuven Bears) zei vorig weekeinde na zijn match tegen Charleroi dat hij tegen de toekomstige kampioen gespeeld had. Antwerp Giants kopieerde de succesformule van BCO: bouwen aan een team met een paar sterke Belgen en continuïteit creëren bij je beste buitenlanders. De Giants willen dit seizoen oogsten. Antwerp en Charleroi hebben dan ook het grootste budget.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier