De U14 van KBBC De Panne pakken de titel

Dit zijn de kampioenen van de U14 van BBC De Panne: Tobi Vanderzande, Paul Emile Vantielinck, Henri Breyne, Robbe Lannoy, Ewaut Debruyne, Lukas Deraedt, Briek Vermoote, coach Sören Deroo en de geblesseerde Jens Colombier. Ontbreken op de foto: Keanu Vervaecke en Matthis Mahieu.
Redactie KW

Na een fantastisch parcours hebben de jonge 14-jarige basketters van BBC De Panne zich tot kampioen gekroond in hun leeftijdscategorie. Een trotse coach Sören Deroo stond dan ook te glunderen tijdens de match tegen Mibac Middelkerke.

Maar waar ligt dan het succes bij de U14 van De Panne? “Het succes van de U14 is een samenhang van verschillende factoren. Enerzijds is dat succes te danken aan spelers die al enkele jaren onder mijn hoede worden getraind en anderzijds aan de jonge spelers die fris uit de U12 kwamen en dolgraag wilden bewijzen dat ook zij kunnen basketten.”

De coach had dus al een goed gevoel, maar verwachtte bij aanvang toch geen titelgewaarwording. “Neen, ik had dit niet gedacht omdat we de afgelopen twee jaar als tweede zijn geëindigd. Bij aanvang van het seizoen werd er met het bestuur afgesproken dat de zeer sterke U14-spelers voornamelijk bij de U16 zouden spelen en enkel sporadisch mijn ploeg zouden aanvullen. We hebben als team het geluk gehad dat de timing mee zat en de jongere spelers hebben kunnen rekenen op hun ervaren teamgenoten. Dit heeft geleid tot een goed evenwicht en positief resultaat.”

Waar ligt dan de sterkte van deze ploeg? “De sterkte van deze ploeg is dat heel wat spelers al vier jaar onder mijn hoede trainen en wedstrijden afhaspelen. Door de jaren heen weten de spelers als ikzelf wat we aan elkaar hebben. Vertrouwen speelt tijdens wedstrijden een zeer grote rol. Langs de andere kant is het succes te danken aan de mix van knappe leiders, grote spelers en jonge gedreven basketbalspelers. De jongere spelers trekken zich op aan de leiders van het team. Een droom voor elke jeugdcoach.”

Ondanks de titel stopt Sören Deroo als coach van de U14 van BBC De Panne. “Dat klopt als een bus”, zegt hij. “Volgend seizoen neem ik definitief afscheid van de ploeg. De afgelopen jaren zag ik straffe spelers vertrekken naar hogere reeksen. Nu vertrek ik zelf naar een andere club om een nieuwe uitdaging aan te gaan.”

Vlak voor zijn afscheid wil de coach van de kampioenenploeg nog iets kwijt over het jeugdbeleid van BBC De Panne. “KBBC De Panne zet zich zeker en vast in op zijn jeugdopleiding, maar heeft het als kust- én grensploeg soms moeilijk om aan voldoende spelers te geraken om in elke reeks sterk voor de dag te komen.” (DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier