Coach Philip Mestdagh: “Fantastisch dat we kwalificatie in Oostende af kunnen dwingen”

De West-Vlaamse speelsters, geflankeerd door hun coach. We zien vooraan Hanne Mestdagh, Elise Ramette en Kim Mestdagh en achteraan Billie Massey, Serena-Lynn Geldof, Emma Meesseman, Kyara Linskens en Ann Wauters. © Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Dat de Belgian Cats heel erg West-Vlaams getint is, weten we al langer. “Maar net daarom is het fantastisch dat we de kwalificatie voor de Spelen in een basketgekke stad als Oostende af kunnen dwingen”, zegt coach Philip Mestdagh, zelf ook West-Vlaming. De Belgian Cats werkten dinsdag twee trainingen af in de Versluys Dôme en zien het thuisvoordeel als een extra troef.

Met Serena-Lynn Geldof (die de finale selectie van 12 net niet haalde), Kyara Linskens, Billie Massey, de zusjes Hanne en Kim Mestdagh, Emma Meesseman, Elise Ramette en Ann Wauters tellen de Belgian Cats liefst acht West-Vlaamse speelsters. Ook coach Philip Mestdagh, vader van de zussen, is een West-Vlaming. De Ieperling staat sinds 2015 aan het roer van het succesteam.

Basketarena

Als West-Vlaming geeft het een enorme boost om de kwalificatiewedstrijden in Oostende af te werken, bevestigt hij. “Super dat de federatie zo’n inspanning gedaan heeft, samen met de stad Oostende”, glundert de coach. “Het is fantastisch om hier te kunnen spelen in zo’n mooie arena. Een van de mooiste van ons land? We spreken veel over arena’s in België. We hebben in Charleroi gespeeld, maar Oostende is een echte baskettempel. De Versluys Dôme is nog meer arena dan die van Charleroi. Het is en blijft super dat we in ons eigen West-Vlaanderen die kwalificatie kunnen afdwingen. Dat geeft thuisvoordeel. Dat zorgt ervoor dat we geen verplaatsingen moeten maken, geen jetlag… Dat zijn alleen maar positieve zaken. De federatie en de stad hebben hun job naar behoren gedaan, nu is het aan ons om dat af te werken.”

De coach houdt geen rekening met een negatief scenario. “Als we het niet halen, dan heb ik achteraf nog tijd genoeg om in een hoekje te gaan zitten wenen en na te denken over wat de toekomst moet brengen”, lacht de coach. “Maar ik zie het vol vertrouwen tegemoet. We hebben een team dat heel wat aan kan.”

Underdog tegen Canada

“We zitten wel in een hele zware poule. Canada is van het niveau net onder Australië en de Verenigde Staten. En misschien nog iets beter dan Spanje en Frankrijk. Ze hebben heel wat atletische spelers die bij de WNBA (de Amerikaanse vrouwenbasketbalcompetitie, red.) actief zijn. Dus sowieso zijn we underdog in die wedstrijd. Als we die wedstrijd kunnen winnen, dan zou dat een enorme boost geven voor de volgende wedstrijden tegen Zweden en Japan. Verlies je de eerste match, dan is het echt van moeten zaterdag. Het wordt sowieso moeilijke, want we hebben wat pech gehad met de loting. Maar kom… dat moet je er bij nemen. Als je op de Olympische Spelen wil geraken, dan moet je ook die klip omzeilen”, zegt Mestdagh.

Coach Philip Mestdagh:
© Jeffrey Roos

De motivatie is groot en dat voel je bij iedereen.”Iedereen die met dit team werkt, beseft dat het nu moet het gebeuren. We leggen die druk ook onszelf een beetje op. Iedereen wil naar de Spelen. Dat is voor elke topatleet het mooiste wat ze kunnen bereiken”, besluit Mestdagh. (JRO)

De Belgian Cats spelen donderdag 6 februari om 20.35 uur tegen Canada. Op zaterdag 8 februari is er de wedstrijd tegen Japan om 18.05 uur en op zondag 9 februari wordt de laatste wedstrijd tegen Zweden afgewerkt om 15 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier