Cheerleaders BCO zoeken versterking: “Het uiterlijk is niet het belangrijkste”

De meisjes zijn nooit zeker van hun plaats bij de start van het nieuwe basketseizoen. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vergeet het beeld van de perfecte cheerleader zoals we die in Amerikaanse films zien. “Het uiterlijk is niet het allerbelangrijkste. Goed kunnen dansen des te meer”, zegt Talitha Annot, hoofdlesgever van de cheerleaders van Basketbalclub Oostende.

Bij de cheerleaders van BCO is goed kunnen dansen een vereiste. En dansen, dat kunnen ze als geen ander. Momenteel zijn de cheerleaders op zoek naar versterking. Wij gingen langs op een van de audities.

“Elke cheerleader, ook meisjes met jaren ervaring, moet elk jaar opnieuw auditie doen. Onze meisjes zijn dus nooit zeker van hun plaats bij de start van het nieuwe basketseizoen”, vertelt Talitha (26).

“De meesten zijn uiteraard geslaagd, maar soms gebeurt het dat de motivatie iets minder aanwezig is waardoor we moeten beslissen om dat meisje aan de kant te schuiven. Maar natuurlijk kunnen ze een jaar later opnieuw deelnemen aan de auditie. Dankzij dit systeem leren de nieuwelingen meteen ook de andere meisjes kennen. De audities blijven de meisjes ook motiveren. Het beeld dat veel mensen hebben van cheerleaders klopt trouwens niet. Veel beginners hebben al eens een Amerikaanse film gezien waarin de cheerleaders de populairste meisjes van de school zijn. In werkelijkheid is dat helemaal niet zo, toch niet bij ons. Iedereen is hier welkom.”

Leeftijdscategorieën

De cheerleaders worden onderverdeeld in drie leeftijdscategorieën: de kids, van 8 tot en met 13 jaar, de juniors, van 13 tot en met 17 jaar en de dancers, van 17 tot en met 27 jaar. “De dancers komen tijdens elke thuiswedstrijd van BCO in actie”, zegt Sarah De Gryse (21), verantwoordelijke voor de dancers.

Ook meisjes met jaren ervaring moeten elk jaar opnieuw auditie doen

“Daarnaast krijgen ook de juniors en de kids de kans om mee te dansen. Maar het gaat er vooral om dat ze klaargestoomd worden voor een eventuele overgang naar de dancers. Tijdens de kerstwedstrijd staan de drie groepen samen op het veld in de Versluys Dôme. Of er soms fouten gemaakt worden tijdens het dansen voor een volle baskettempel? We zijn nu eenmaal mensen, we maken fouten. Als dat gebeurt, dan is het de kunst om dat niet te laten blijken en gewoon verder te dansen. Met een beetje geluk heeft niemand er op gelet.” (lacht)

Talitha is ondertussen al enkele jaren gestopt met cheerleaden, maar Sarah danst nog steeds. Stress heeft ze niet meer. “Na een tijdje ben je het zo gewoon dat stress er niet meer aan te pas komt”, lacht ze.

Auditie doen, kan op volgende data: op 28 augustus van 19 tot 20.30 uur voor de juniors en van 20.30 tot 22 uur voor de dancers. De kids doen auditie op 31 augustus van 11 tot 12 uur. Inschrijven kan via cheerleadersbco@gmail.com.

Deze meisjes zijn geslaagd

Nina Verbeke (12): “Wie weet sta ik later ooit op een groot podium”

Cheerleaders BCO zoeken versterking:
© JRO

“Ondertussen ben ik al vier jaar cheerleader”, zegt Nina. “Doordat we elk jaar opnieuw auditie moeten doen, ben ik soms bang om fouten te maken. Als ik stress heb, durft dat wel eens te gebeuren, maar ik probeer altijd even goed mijn best te doen”, gaat Nina Verbeke verder. “Hoe ik ooit bij de cheerleaders terecht gekomen ben? Een vriendin was hier al actief en ik wou graag iets doen met dans. De juniors zijn nog een niveau hoger om bij te dansen, maar ik kan maar proberen, toch? Later wil ik graag verder groeien en wie weet sta ik ooit als danser op een groot podium…”

Sari Bentein (9): “Leuk als zoveel ogen op mij gericht zijn”

Cheerleaders BCO zoeken versterking:
© JRO

“Sinds vorig jaar maak ik deel uit van de kids en ik heb het me nog geen seconde beklaagd”, vertelt Sari. “Het is vooral leuk om voor veel mensen te dansen. Of ik dan stress heb? Dat valt allemaal nog wel mee. Eigenlijk vind ik het zelfs leuk als zoveel ogen op mij gericht zijn terwijl ik dans. Naast het cheerleaden doe ik ook nog ropeskipping. De auditie is goed verlopen. Voor de jury optreden, bezorgt me altijd wel extra stress. De kans bestaat immers dat je er volgend seizoen niet meer bij bent. Mijn lot ligt in hun handen. Of beter… in mijn eigen handen, want ik ben het die moet presteren.”

Oona Vermeire (10): “Turnen en dansen vullen elkaar goed aan”

Cheerleaders BCO zoeken versterking:
© JRO

“Twee jaar geleden maakte ik al eens een passage bij de kids”, vertelt Oona. “Ik moest echter een jaartje het cheerleaden aan de kant schuiven omdat ik er geen tijd meer voor had. Ik turn ook nog en ik kreeg vorig jaar meer uren, vandaar… Ondertussen turn ik weer iets minder uren waardoor er weer tijd vrijkwam. Dansen zorgt ervoor dat je actief bezig bent en dat komt ook mijn turnen ten goede. Turnen zorgt er dan weer voor dat ik iets leniger ben, en dat komt dan weer het dansen ten goede”, klinkt het. “Of ik geslaagd zal zijn? Ik hoop het! En zo niet, dan doe ik volgend jaar opnieuw mee.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier