Broers Simon en Louis Loof basketten tégen elkaar in ZwevegemDeerlijk – Izegem

Redactie KW

Met Hexia ZwevegemDeerlijk-BBC Spie Izegem staat zondag in tweede landelijke een derby én degradatietopper op het programma. Voor de broers Simon en Louis Loof krijgt dit duel een extra pigment, want zij spelen tégen elkaar in de Deerlijkse Gaverhal.

Basketbal en de familie Loof zijn twee nauwelijks van elkaar los te weken begrippen. Basket is er ook een vaak terugkerend gespreksonderwerp en dat zal in aanloop naar de komende derby ongetwijfeld niet anders zijn. “Klopt helemaal”, beaamt Simon Loof (23), die samen met vader Emmanuel Loof, moeder Régine Verhaeghe, jongere broer Louis (21) en jongere zus Manon (14) in de Pijnappelstraat in Bissegem woont en als dossierbeheerder tewerkgesteld is bij Dovy Keukens.

“Mijn oom heeft vroeger basket gespeeld, ik zal de basketmicrobe wel ergens langs moeders kant opgeraapt hebben… Ik ben op 4-jarige leeftijd begonnen in de basketschool van Olbak Bissegem en ik heb er tot en met het tweede jaar cadet alle jeugdcategorieën in de landelijke reeksen doorlopen. Ondertussen speelde ik met het fanionteam ook mee in eerste provinciale. Op mijn zeventiende heb ik de overstap gemaakt naar Kortrijk Sport.”

“Het stond een beetje in de sterren geschreven dat ik het voorbeeld van mijn oudere broer zou volgen”, vult Louis Loof aan. Hij zit in zijn laatste jaar podologie aan de Artevelde Hogeschool in Gent. “Ik had al eerder, na de pupillen (U14), de stap gezet naar ‘Sport’. We hebben nog een tijdje samen gespeeld bij de nationale juniores en de tweede ploeg. Het was een mooie tijd. We hebben er veel bijgeleerd. Door de fusie en de opstart van Kortrijk Spurs was er onduidelijkheid over onze baskettoekomst en we hebben beiden andere horizonten opgezocht.”

Nieuwe uitdagingen

“Hexia is een stuk kleiner dan de nieuwe fusieclub, maar is wel heel goed gestructureerd”, vindt Simon Loof. “De ploeg had ook niets onbekends voor mij. Trainer-coach Franky Deprez was in mijn jongere jaren jeugdcoördinator in Olbak-Bissegem en alle spelers van Hexia waren vroeger al medespelers en/of tegenstanders…”

Simon en Louis Loof staan zondag tegenover elkaar in de derby Hexia ZwevegemDeerlijk-BBC Spie Izegem. (foto DRD)
Simon en Louis Loof staan zondag tegenover elkaar in de derby Hexia ZwevegemDeerlijk-BBC Spie Izegem. (foto DRD)

De heenronde is geen succes. “Het is geenszins geworden wat iedereen ervan verwacht had. Wat er verkeerd liep of loopt, is moeilijk te bepalen. Akkoord, door afwezigheden konden we de voorbereiding maar laat beginnen en tijdens de trainingssessies waren we ook vaak onvolledig. Dat werkt contraproductief op de automatismen. Maar de eerste oefenpartijen waren een meevaller. De competitiestart in Izegem daarentegen was een serieuze afknapper. We leidden bij het begin van het slotquarter nog met 16 punten, maar bakten er op het einde niets meer van en gingen alsnog de boot in…”

“Met een 4 op 13 kunnen we halfweg de competitie totaal niet tevreden zijn. Behalve in de thuiswedstrijd tegen Baasrode zijn we nooit weggespeeld geweest. Nu het er naar uitziet dat er vier dalers zullen zijn in onze reeks, is ‘zoveel mogelijk winnen’ meer dan ooit aan de orde van de dag. Te beginnen met zondagnamiddag. We hebben nog een eitje te pellen met Izegem. We hebben met de coach nog eens de koppen bij elkaar gestoken en we weten wat er ons te doen staat. We denken zelfs niet aan verliezen…”

Bij broer Louis Loof horen we een beetje hetzelfde verhaal. “Van bij de voorbereiding had ik nochtans een goed gevoel. Het klikte in de groep”, stelt Louis. “Die eerste gewonnen competitiematch tegen Hexia gaf ons uiteraard een boost… We dachten dat de trein vertrokken was, maar niets was minder waar. Blessureleed speelde ons danig parten. Ik verzwikte zelf mijn enkel en was net als Guillaume Payen en Gilles Dewaele meerdere weken out.”

“Het was lastig toekijken langs de zijlijn en je team wedstrijd na wedstrijd te zien verliezen. Veel van onze uitslagen zijn eigenlijk niet representatief. We waren voor een groot gedeelte van de wedstrijden meestal de evenknie van onze tegenstanders, maar schoten altijd wel in een of ander quarter tekort. Dat wordt in deze reeks genadeloos afgestraft. Onze ziekenboeg raakt nu stilaan leeg. Met een voltallig team maken we zeker een kans bij Hexia. Wij gaan in deze ‘degradatietopper’ ook volop voor de overwinning.”

Zondag 5 januari om 17 uur: Hexia One – Izegem One.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier