Bondscoach Philip Mestdagh: “Frankrijk en België hebben geen geheimen voor elkaar”

© BELGA
Redactie KW

Het laatste duel tussen België en Frankrijk in het vrouwenbasketbal dateert al van in 2011, maar de ploegen kennen elkaar door en door. “De Fransen en de Belgen hebben geen geheimen meer voor elkaar”, vertelde Philip Mestdagh, bondscoach van de Belgian Cats, donderdag in aanloop naar de kwartfinale vrijdag om 18.30 uur op het WK in Tenerife.

“Alle speelsters kennen elkaar en hebben al heel vaak tegen elkaar gespeeld”, zo zei Mestdagh. “Ook ik als coach zie veel Franse ploegen aan het werk: in de Euroleague, de EuroCup en ook de Franse competitie sinds Kim (Mestdagh, zijn dochter, red.) bij Charleville-Mézières speelt. Frankrijk is een totaal andere ploeg dan Spanje. Ze spelen een fysiek spel met grote én snelle speelsters.”

De runner-up van de laatste drie EK’s kloppen wordt geen evidentie voor de Belgian Cats, maar Mestdagh ziet kansen. “Frankrijk verslaan is een uitdaging. We hebben zeker een kans en als die zich aandient, moet je die niet laten glippen. Die komt misschien een hele carrière niet meer terug. Het perspectief om in de halve finales tegen de VS te kunnen spelen, voegt er nog iets aan toe. Dit is ongelofelijk voor ons. Onze derde plaats op het EK vorig jaar was al uitzonderlijk, maar top acht op een WK is toch nog iets anders.”

Kim Mestdagh is niet de enige Belgian Cat met een Franse link. Zowel Julie Allemand, Heleen Nauwelaers, Julie Vanloo, Emma Meesseman, Ann Wauters als Marjorie Capréaux speelden of spelen in de Franse competitie.

Ann Wauters gelooft in zege tegen Frankrijk

“Als we op ons hoogste niveau acteren, kunnen we Frankrijk verslaan”, verklaart Ann Wauters, die in het begin van haar carrière voor Valenciennes-Orchies (1998-2004) speelde, waarmee ze twee keer de Euroleague won. In 2015 pakte de center met Villeneuve d’Ascq de eindzege in de FIBA Eurocup (na een finale tegen Castors Braine). Ze stond ook op het parket bij de laatste zege van België tegen Frankrijk, een wedstrijd voor de zevende plaats op het EK van 2007 in Chieti.

“Ik herinner me die match heel goed, maar de context was helemaal anders“, vertelde Wauters donderdag. “De twee teams waren ontgoocheld dat ze geen ticket hadden veroverd voor het preolympisch toernooi voor de Spelen in Peking. Het was een troostwedstrijd die niet zo belangrijk was. Deze keer zal het helemaal anders zijn. Frankrijk is een machine die er op alle grote toernooien staat. Voor ons is dit nieuw, zelfs al hebben we een fantastisch resultaat behaald op het EK (brons vorig jaar in Praag, red.). Het wordt een stevige wedstrijd tegen een team met een andere stijl en met meer gestalte in vergelijking met Spanje. Het is aan ons om oplossingen te vinden met ons evenwichtig team. Als we op ons hoogste niveau acteren, kunnen we Frankrijk verslaan.”

“De extra rustdag die we hadden, is belangrijk. Niet zozeer fysiek, maar wel mentaal na de zege tegen Spanje. Zo kon het besef doordringen wat we gedaan hebben en konden we het hoofd leegmaken. Nu ligt de focus op de volgende match. Dat Frankrijk barrages moest spelen, verandert niet veel. Er werd veel geroteerd bij Frankrijk.”

In de halve finales staat een duel met de VS op het programma, als de Amerikaanse vrouwen zich niet verslikken in Nigeria. “Of het nu de VS is of een ander team… Een halve finale op een WK, als dat geen motivatie geeft…“, stelt Wauters. “Er ligt geen druk op onze schouders. We zullen alles geven, en dan zien we wel of dat volstaat.”

(Belga)

Kim Mestdagh onderstreept de kwaliteit van de Fransen

“Ik ken veel van de speelsters omdat ik er al tegen speelde”, steekt Mestdagh, die overigens nog geen ploeg heeft voor volgend seizoen, van wal. “Het zal dus speciaal zijn. Ik ken hen goed, maar dat wil ook zeggen dat ik weet dat ze heel sterk zijn. Het is een atletische ploeg met veel lengte. Op positie 3 (small forward) zijn ze heel groot, en dat hebben wij niet. Ze beschikken met Gruda en Miyem ook over twee centers van grote klasse. Daar zullen we oplossingen voor moeten vinden.”

Op papier zijn de Fransen duidelijk favoriet, maar na hun zege tegen Europees kampioen Spanje, geloven de Belgian Cats in hun kansen. “Als je de Europese kampioen klopt, kan je van iedereen winnen. We hebben dus wel degelijk een kans. De mogelijkheid om de halve finales te kunnen spelen, volstaat als motivatie. Daarin tegen de VS spelen, ik weet niet of dat een cadeau is, maar als het gebeurt, moet je ervan genieten. Dat komt misschien nooit meer terug.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier