Bijna 1 jaar Kortrijk Spurs: voorzittersduo Jan Allaert en Dany Cornelis maakt de balans op

Redactie KW

Jan Allaert en Dany Cornelis, de covoorzitters van de Kortrijk Spurs, hebben een druk jaar achter de rug. Nu de basketbalbond de competitie stillegt, hebben ze tijd om even terug te blikken én vooruit te kijken.

Tijdens dit interview werd bekendgemaakt dat de basketbalcompetitie op alle niveaus werd opgeschort tot 3 april. Ondertussen werd beslist dat er dit seizoen niet meer gebasket zal worden. Dit heeft uiteraard ook zware gevolgen voor een club als Kortrijk Spurs. “We hadden ons al verheugd op de vermoedelijke kampioenenmatch op 28 maart van de Spurs heren One tegen naaste concurrent Leuven”, stellen beide voorzitters. “Er was voorzien dat de dames One per uitzondering diezelfde avond eenmalig in Sportcampus Lange Munte zouden spelen om het evenement nog specialer te maken.”

Helicopterview

Dany: “Dat we samen het voorzitterschap waarnemen van Kortrijk Spurs, is een bewuste keuze, omdat we allebei consensusfiguren zijn, die geen jarenlange historische bagage meedragen. De functie van voorzitter wordt door ons beiden ingevuld omdat het moeilijk te combineren is met ons werk. Het lukt niet altijd om allebei op alle afspraken te zijn, maar dat is geen probleem. Onderling gebruiken we alle bestaande digitale kanalen om te overleggen en dat verloopt prima.”

Jan: “Onze taak is vooral coördinerend, zeg maar een helicopterview. We zijn advocaat van opleiding en stellen de ratio boven de emoties. Het positivisme overweegt en we waken vooral over de waarden en de strategie in de club. Respect voor andere spelers, coaches, refs, daar zetten we zwaar op in. Vroeger was er amper interactie tussen fanions en jeugd en de bedoeling is om daar verder meer initiatieven rond te nemen. Bijvoorbeeld dat meer jeugd naar de fanions gaat kijken, maar ook omgekeerd, dat fanionspelers eens een jeugdmatch gaan volgen. De stickeractie was dit seizoen een hele goede zet. We prijzen ons gelukkig over zo’n uitgebreide groep vrijwilligers te kunnen beschikken. Zonder hen kan de club niet zijn wat hij nu is.”

Sportieve staf

Dany: “Uitdagingen zijn er genoeg. Als voorzitters zijn we natuurlijk wat het aanspreekpunt voor allerlei zaken, maar daar gaan we nuchter mee om. Als ouders bijvoorbeeld verbaal te scherp uit de hoek komen tegenover de coach, wat gelukkig slechts uitzonderlijk gebeurt, komen we zelden persoonlijk tussen. Eline Martin en Sam Markey werken veel rond respect en bewaken met hun beroepskennis eventuele opduikende fenomenen zoals pesten. Voor het sportieve steunen we op de sportieve staf, die we nog verder willen uitbouwen. Veerle Segers is sportief directeur en het opzet is om lijn te krijgen in heel de opleiding, in het klaarstomen van spelers en speelsters, maar ook van coaches. Het netwerk waarop Veerle, die top is in haar vak, een beroep kan doen, schept kansen. In die zin is er een verandering doorgevoerd sinds januari. Joris Swillen, ex-coach van Vilvoorde en Asse-Ternat (en directeur sportkaderopleidingen, red.), werd jeugdcoördinator. Die man ademt basket. Hij heeft zich in korte tijd enorm ingewerkt, gaat wedstrijden bekijken, analyseert beeldmateriaal, geeft clinics voor coaches, kortom een enorme aanwinst voor de club.”

Catharina De Poorter van Kortrijk houdt Loes Breughe af.
Catharina De Poorter van Kortrijk houdt Loes Breughe af.© foto Bart

Jan: “Pieter Destaebel, die al speler, coach en coördinator was, konden we op die manier wat vrijmaken om de omkadering van de fanions te versterken. We willen vooral geen fanions bijeenkopen, omdat het sociaal netwerk daarbij niet wordt gestimuleerd. We streven naar een netwerk met heel wat wisselwerking met eigen jeugd. Vandaar dat het belangrijk is dat de fundamentals door kenners worden gegeven, van bij de prille jeugd.”

Verbeteringen

Jan: “Het is logisch dat er nog werkpunten zijn. De club moet qua diversiteit nog meer een afspiegeling van de maatschappij worden. Nochtans proberen we open te staan voor mensen met een andere huidskleur, maar blijkbaar heeft basket voor veel mensen een te hoge drempel. Nochtans willen we met een democratisch lidgeld openstaan voor iedereen.”

Dany: “We leren veel uit de bijeenkomsten van het Platform van Kortrijkse sportclubs. Bij KVK lukt het wél om een divers publiek aan te trekken. De Stad wil met Kortrijk Spurs over alle sporten heen de naam van Kortrijk uitdragen. We hebben met onze club iets op gang getrokken, wat op veel niveaus in Kortrijk leeft. Op school lopen jongeren met een shirt van Spurs, we creëren zo een netwerk van duizend potentiële werknemers, die via basket en studie een complete opleiding hebben gekregen.”

Jan: “Het blijft moeilijk om mensen te vinden die zich als vrijwilliger willen inzetten voor de club. Vaak zijn het dezelfde mensen die de handen uit de mouwen steken. Ouders proberen we te enthousiasmeren.”

Dany: “Maar we zoeken ook constant coaches die het geduld kunnen opbrengen met de jeugd te werken, met vallen en opstaan. Ook refs mogen zich steeds aanmelden. Voor een grote club als de onze is dat een serieuze extra kost per seizoen. We proberen ervoor te zorgen dat zowel de coach- als refopleiding in Kortrijk kan doorgaan om de lokale mensen de verplaatsingen te besparen.”

Jan: “Interessante voorbeelden zijn Brian Heinle en fanionspeler Stan Naudts, die allebei heel veel basketbagage hebben. Als we hen als coaches kunnen inschakelen in onze jeugdopleiding, zitten we gegarandeerd goed.”

Dany: “De club houdt het budget in evenwicht, onder meer dankzij de subsidie van de Stad. Daar gaan we erg verstandig mee om. We moeten er de komende jaren naar streven positief te blijven. Maar ook andere sportclubs uit de regio vissen in dezelfde sponsorvijver. We moeten naar een nieuwe insteek, zonder daarom de huidige sponsors uit het oog te verliezen. We zullen creatiever voor de dag moeten komen. Maar we geraken er wel.”

Jan: “Graag zouden we evolueren naar een soort highschoolsysteem met combinatie van basket en studie. Zo kunnen we talenten op school ook verder laten evolueren, ook tijdens de uren dat er geen les is bijvoorbeeld. Pushen en nog eens pushen voor de sport, dat is niet de juiste methode. Er moet evengoed gestudeerd worden.”

Stan Leemans probeert zich tussen twee spelers van Antwerp Giants te murwen.
Stan Leemans probeert zich tussen twee spelers van Antwerp Giants te murwen.© foto Bart

Dany: “In het RHIZO wordt een richting basket voorzien, waar onze spelers ook gebruik van kunnen maken. Dat kunnen we technisch mee helpen uitbouwen. Ook de studenten aan HOWEST en Vives zien we als potentieel. In samenspraak met de school kunnen er eventueel faciliteiten en trainingsmogelijkheden worden aangeboden. We willen daar ook afspraken bij maken omtrent de studieresultaten. We helpen die monitoren en delen de bezorgdheid van de ouders.”

Topmomenten

Jan: “Hét topmoment van het voorbije jaar voor mij was ongetwijfeld de Warmste Game, waar we veel mensen warm hebben gemaakt voor het event. Daar hebben we ons sociaal hart ook getoond aan de buitenwereld.”

Dany: “We hebben al heel wat knappe matchen gezien bij zowel jeugd als fanion. Een van de mooiste was de laatste match tegen de Antwerp Giants. Het is duidelijk dat Kortrijk Spurs naam heeft gemaakt in de basketwereld. We hadden bijvoorbeeld een gesprek met Arthur Goethals en Wim Vande Keere van de Pro Basketball League. Blijkbaar is de basketwereld benieuwd naar onze aanpak.”

Jan: “In het programma De Afspraak liet Tomas Van Den Spiegel de naam van de Kortrijk Spurs vallen als voorbeeld van een positieve impuls in de sport. Zoiets doet deugd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.