Bernard Bode gehuldigd voor 300 matchen bij VK Iebac

© Eric Flamand
Redactie KW

Bernard Bode (34) werd onlangs gehuldigd voor zijn 300ste wedstrijd in een fanionploeg van VK Iebac Ieper. De Ieperling staat na vijf speeldagen ook op een gedeelde eerste plaats met zijn ploeg. “Maar aan een mogelijke promotie denken we nog niet, de top vijf is ons eerste doel”, blijft Bernard bescheiden.

Met vier zeges in de eerste vijf wedstrijden staat VK Iebac One helemaal bovenaan het klassement in tweede provinciale. “We wisten vooraf wel dat we over een kern beschikten voor de goede middenmoot of zelfs de top vijf”, vertelt Bernard. “Ondertussen troffen we ook al twee titelkandidaten, waarvan we er eentje konden verslaan. Met die dertien punten doen we het dus wel beter dan verwacht. Maar het is een heel sterke reeks, waarin de meeste ploegen aan elkaar gewaagd zijn. We dromen dus zeker nog niet van de promotie naar eerste provinciale. Het eerste doel is een plaatsje bemachtigen in de top vijf.”

Zaterdag gaan de Ieperlingen in de 1/16de finales van de Beker van West-Vlaanderen op bezoek bij de buren van Rapid Langemark One, dat een reeks lager speelt en dus een voorgift krijgt van vijf punten. “Ook Langemark heeft de goede flow te pakken, want die ploeg staat ongeslagen aan de leiding in derde provinciale. In de voorbereiding stond er een oefenwedstrijd tegen Rapid gepland, maar door corona moest die jammer genoeg geannuleerd worden. Ik zit ondertussen al lang genoeg in de basketwereld om te weten dat dit het soort wedstrijden zijn waarvoor je het doet.”

Zijn broer achterna

En dat Bernard Bode al een tijdje meedraait in die wereld is een understatement. Onlangs werd hij nog gehuldigd voor zijn 300ste wedstrijd bij VK Iebac Ieper. Daarmee staat hij op de negende plaats op de alltime ranking bij de Ieperse club. “Er zijn een paar spelers die er véél meer hebben dan ik. Hen noemen we de legendes van Iebac. Daar reken ik mezelf nog niet bij. (lacht) Mijn broer Karel heeft ondertussen al meer dan 400 wedstrijden op de teller. Het wordt moeilijk om dat te evenaren. Laat ons beginnen met 350. Zo lang het fysiek mogelijk blijft, wil ik ook blijven basketten. De coronaperiode heeft me ook nog eens duidelijk gemaakt dat dit een ideale uitlaatklep is.”

Verhuizen naar een andere club heeft de Ieperling naar eigen zeggen nooit overwegen. “Het is me eigenlijk ook nooit gevraagd geweest. Mijn vader en naamgenoot, Bernard Bode, is hier ook voorzitter en misschien heeft dat sommige clubs wel afgeschrikt. Maar zelfs al zou die vraag gekomen zijn, dan zou ik wellicht nog geweigerd hebben”, besluit Bernard, die ook al enkele jaren jeugdtrainer is bij VK Iebac. (KP)

Zaterdag 30 oktober om 20.15 uur: Rapid Langemark One – VK Iebac Ieper One.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.