Belgische U18 wint EK basketbal

Billie en Becky Massey (Oostende) hadden een groot aandeel in de Belgische zege. © BV
Redactie KW

De nationale meisjesploeg U18 heeft in het Hongaarse Sopron de Europese titel gegrepen. In de finale van de A-divisie wonnen ze onder leiding van coach Arvid Diels van Servië (53-55).

De Belgische ploeg wordt voor een groot stuk gedragen door enkele West-Vlaamse speelsters. Billie en Becky Massey uit Oostende, maar spelend voor Sint-Katelijne-Waver bepalen al enkele jaren mee het mooie weer van het Belgische basketbal. Ook de Kortrijkse Lore Devos, vanaf volgende week aan de slag in de Verenigde Staten, is een meer dan spelbepalende figuur.

De start was heel goed. In een mum van tijd stond het 2-9 voor de Belgen. Servië kwam helemaal in de wedstrijd en sloot het eerste quarter winnend af (13-11). In het tweede quarter trokken de Servische dames terug in een zoneverdediging, maar die werd snel aan flarden geschoten. De Belgen domineerden nu ook in defense en duwden door naar een zeer comfortabele 16-33 halfweg.

Billie Massey werd verkozen tot MVP van het tornooi.
Billie Massey werd verkozen tot MVP van het tornooi.© BV

Wie dacht dat de buit binnen was, had het helemaal fout. De Servische dames schakelden over naar een fysieker spel en de Belgen hadden het moeilijker en moeilijker. Tegen het einde van het derde quarter bedroeg de voorsprong nog amper vijf punten (36-41). Bij 48-47 op 4 minuten van het einde kwam Servië voor het eerst op voorsprong. Billie Massey antwoordde met een bom. Bij 53-50 leek de titel ver weg, maar een Belgische zoneverdediging bracht redding.

(BV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier