Belgian Lions mogen voor de vijfde keer op rij naar EK na zege tegen Denemarken

© (Foto FIBA Basketball)
© (Foto FIBA Basketball)

De Belgische nationale basketploeg bij de mannen heeft zich zaterdag in de Litouwse hoofdstad Vilnius voor de vijfde keer op rij geplaatst voor het EK. In het laatste luik van de voorronde voor het EK 2022 hadden ze genoeg aan een 88-65 (rust: 40-34) zege tegen Denemarken. Retin Obasohan was de Belgische topschutter van dienst met negentien punten.

Nadat de Belgian Lions in november in Vilnius wonnen van Tsjechië (62-90) en verloren van Litouwen (84-71), hadden ze voldoende aan nog één overwinning om zeker te zijn van EK-deelname. De voorronde wordt maandag afgesloten tegen Tsjechië. Dan willen ze in schoonheid afsluiten, zelfs de winst in groep C kan hen niet meer ontsnappen.

Bondscoach Dario Gjergja zal dan geen verslapping dulden tegen Tsjechië, zo zei de bondscoach donderdag al tijdens een videoconferentie. “We gaan niet relaxed spelen tegen Tsjechië. We zullen pas maandagavond ontspannen zijn met de kwalificatie op zak. We moeten in schoonheid afsluiten, dat is belangrijk voor ons imago. Je speelt voor je land, dan kan je niet relaxed zijn.”

Het EK, met een jaar uitgesteld vanwege de coronapandemie, wordt van 1 tot 18 september 2022 gespeeld in Tsjechië (Praag), Georgië (Tbilisi), Duitsland (Keulen/Berlijn) en Italië (Milaan).

Gjergja mag met Belgian Lions naar EK: “Dit betekent heel veel voor Belgische basketbal”

Met een 88-65 zege tegen Denemarken plaatste de Belgische nationale mannenbasketploeg zich zaterdagnamiddag voor de vijfde keer op rij voor het Europees kampioenschap, dat volgend jaar gehouden wordt. “Deze kwalificatie betekent heel veel voor het Belgische basket”, weet bondscoach Dario Gjergja.

Voor Gjergja, die sinds 2018 in dienst is, wordt het de eerste grote afspraak. “Ik moet op de eerste plaats mijn voorganger Eddy Casteels bedanken, die begonnen is met niets en dertien jaar lang uitstekend werk geleverd heeft”, vertelde de bondscoach na afloop. “Ik ben heel trots dat ik zijn werk mag voortzetten. Deze kwalificatie betekent heel veel voor het Belgische basketbal.”

In het eerste kwart hadden de Belgian Lions het niet onder de markt tegen de Denen. “We waren toch wat nerveus, met missers achterin als gevolg. Na rust ging het een pak beter. Het vertrouwen groeide en we lieten de bal goed rondgaan. Aanvallend kwamen we er steeds beter uit en ik kan niet anders dan tevreden zijn met deze prestatie. Er heerst een goeie chemie tussen de spelers van deze ploeg, die ik tijdens de kwalificaties heb zien groeien. Ze vechten altijd voor elkaar, het team komt voor het individu. Daarnaast staan er ook nog wel wat jongeren klaar. Mogelijk krijgen ze maandag tegen Tsjechië al speelkansen, want we zitten met wat blessures en dus zal ik misschien wel wat wijzigingen doorvoeren.”

Bij de Lions was Retin Obasohan met negentien punten de topschutter tegen Denemarken. “We wisten dat deze wedstrijd erg belangrijk was en de hele week stond de focus er dan ook op”, vertelde hij na het duel. “We verloren ons doel geen enkele keer uit ogen. Onze sterkte is dan ook het collectief: iedereen vecht voor elkaar en we willen er alles aan doen om ons land zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.