Belgian Cats winnen gemakkelijk van Portugal

De Belgian Cats hebben donderdagavond in Odivelas, een voorstad van de Portugese Lissabon, met 49-59 gewonnen van thuisland Portugal in de poulefase van de kwalificaties voor het Europees Kampioenschap.

Kim Mestdagh speelde een sterke partij bij elkaar. © (Foto Belga)

Coach Philip Mestdagh had er, ondanks de afwezigheid van sterkhouders Emma Meesseman en Kyara Linskens, veel vertrouwen in en dat bleek al snel heel terecht.

De Belgian Cats begonnen met een onuitgegeven starting five met Billie Massey. Kim Mestdagh opende de score met een driepunter. Billie Massey scoorde ook meteen haar eerste korf, Kim Mestdagh dikte aan tot 2-9 na twee minuten. De machine stokte en Portugal kwam met twee driepunters op voorsprong (10-9). Na 10-13 volgden veel balverliezen door slechte passes en loopfouten. Hanne Mestdagh sloot het eerste quarter af met een driepunter (10-16).

Julie Vanloo begon aan het tweede quarter. Kim Mestdagh opende de score met een heerlijke lay-back. Een score van Allemand en een bom van Kim Mestdagh deden Portugal in een time-out vluchten (11-23). Julie Vanloo voegde er twee aan toe, waarvan eentje met bord, goed voor 13-29. Na een aanvallende fout van Billie Massey maakte Serena-Lynn Geldof haar matchdebuut. Opnieuw verwaterde het spel, al was dat ook door het zwakke spel van Portugal dat het vooral fysiek probeerde te spelen. Bij de rust stond het 17-33.

Allemand opende de tweede helft met een driepunter. Kim Mestdagh zette de kloof met twee vrijworpen boven de 20 punten (17-38). Na wat gerommel gooiden Kim Mestdagh en Jana Raman elk een driepunter binnen (24-48). Het derde quarter werd afgesloten bij 31-50.

Delaere scoorde een leuke korf om het vierde kwart te beginnen, daarna hadden de Cats het opnieuw moeilijk met de Portugese druk. Scoren ging bijzonder moeilijk, maar Portugal kon ook niet echt weerwerk bieden. De kloof bleef rond de 15 punten hangen. Bij 45-56 scoorde Allemand een belangrijke bom. Het werd uiteindelijk een 49-59-overwinning na een zwakke tweede helft van de Cats.

Reactie Mestdagh

Kim Mestdagh werd topschutter met 17 punten. Wij konden een reactie sprokkelen na de match: “Bij ons waren er wijzigingen in de ploeg en ook daardoor was het zoeken, maar we hebben goed ons mannetje gestaan. De Portugezen lieten ons nooit ontspannen. Op het moment waarop we dachten genoeg voorsprong te hebben, werden ze weer iets agressiever. Het was niet makkelijk, maar winnen was het belangrijkste. Tegen Oekraïne zal het beter moeten, maar we zullen ook weer wat langer samen zijn en meer op details kunnen werken.” (BV)

Zaterdag spelen de Belgian Cats om 19 uur tegen Oekraïne.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.