Belgian Cats verliezen thriller in kwartfinales van Japan

© (Foto BELGA)

De Belgische nationale basketvrouwen hebben zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales op de Olympische Spelen in Tokio. De Belgian Cats verloren woensdag in de kwartfinales na een nagelbijter van thuisland Japan erg nipt met 86-85.

De Cats kregen zoals verwacht af te rekenen met een vinnige tegenstander. Japan nam de beste start en sloot het eerste kwart met een 19-16 voorsprong af. De thuisploeg leek in het tweede kwart weg te sluipen, maar de Cats sloegen terug, klampten aan en gingen zelfs met een nipte voorsprong (41-42) de rust in. In het derde kwart leken de Cats op en over de Aziaten te gaan (20-26), maar Japan vocht terug. Nagelbijten was het in het slotkwart, met Japan dat weer langszij kwam. De Belgen liepen weer twee punten uit, maar de thuisploeg scoorde vijftien seconden voor de buzzer de winnende driepunter. De Cats konden niet meer reageren. Emma Meesseman scoorde 25 punten, Kim Mestdagh 24.

De Cats sloten afgelopen maandag de groepsfase op de Spelen af met een 62-74 nederlaag tegen China. Voordien pakten ze uit met een stuntzege tegen Australië (85-70) en de vlotte winst tegen zwakke broertje Puerto Rico (87-52). De Belgische vrouwen plaatsten zich zo als tweede in hun poule voor de kwartfinales, achter groepswinnaar China maar voor Australië.

Japan eindigde in zijn poule als tweede na de Verenigde Staten maar voor Frankrijk. De Japanse vrouwen wonnen verrassend tegen Frankrijk (74-70) en versloegen ook Nigeria (102-83). Tussendoor verloren ze van de Verenigde Staten (86-69).

De samenstelling van de andere halve finales is al gekend. Servië neemt het hierin op tegen de Verenigde Staten. De Servische vrouwen rekenden in de kwartfinales af met China (77-70). De VS, titelverdediger en topfavoriet, legde Australië vlot over de knie (79-55).