Belgian Cats trekken naar EK met stek in top zes als hoofddoel

© belga
Redactie KW

Vrijdag starten de Belgian Cats hun voorbereiding op het EK vrouwenbasket dat eind juni in Servië en Letland van start gaat. Na de derde plaats op het vorige EK en de vierde stek op het WK in Tenerife zijn de verwachtingen hooggespannen, maar de Cats verloren hun status van reekshoofd bij de loting en kwamen zo in de erg sterke groep D terecht met daarin Rusland, Wit-Rusland en gastland Servië.

Over medailles wordt er momenteel dan ook nog niet gesproken, iets minder dan anderhalve maand voor de start van het toernooi. “Ons hoofddoel op het EK is dan ook een stek in de top zes, want die geeft toegang tot het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio”, verduidelijkte assistent-bondscoach Pierre Cornia woensdag tijdens een persmoment in Anderlecht.

Ook bondscoach Philip Mestdagh schat de tegenstand op het EK erg sterk in. “We zitten in groep D en daarvan kunnen we toch stellen dat het de groep des doods is. Maar uit onze voorbije campagnes hebben we vertrouwen geput en tegen die grote landen moeten we toch durven spelen met geloof in eigen kunnen. Door onze resultaten worden we ook wel wat uit onze rol van underdog gepusht. Zo’n zware groepsfase opent ook wel perspectieven, want dan ben je wel voorbereid op de eventuele sterke tegenstand in de volgende rondes van het toernooi”, aldus Mestdagh, die achttien speelsters opnam in de voorselectie.

Door onze resultaten worden we ook wel wat uit onze rol van underdog gepusht

Vrijdag starten we onze voorbereiding met dertien speelsters. Julie Allemand speelt met Lyon nog de play-offs in Frankrijk en in Turkije is dat het geval met Kim Mestdagh bij Fenerbahçe. Na die play-offs reist Kim echter meteen af naar Washington om daar bij de Mystics Emma Meesseman te vergezellen en ook Hind Ben Abdelkader (Chicago Sky, red) en Lore Devos (Colorado State University) zitten nog in de Verenigde Staten.”

Sterkere oefenpartners

Belgian Cats trekken naar EK met stek in top zes als hoofddoel
© BELGA

Ook het oefenprogramma ligt intussen vast. Wat opvalt is dat er heel wat toplanden bij de sparringpartners zitten. “Onze status is veranderd: nu worden wij gevraagd om wedstrijden te spelen. Daardoor hebben we meer keuze, wat zich vertaalt in sterkere oefenpartners. Daarbij komt ook nog eens dat we dankzij het BOIC op stage kunnen in Japan. Het stagegedeelte in België wordt de zwaarste brok van de voorbereiding. Daarna wordt het afbouwen richting het EK.”

Het oefenkamp in Japan wordt gehouden van 25 mei tot 3 juni, met twee oefenwedstrijden tegen het gastland, op 31 mei en 2 juni. Van 6 tot 10 juni is er een trainingskamp in Spanje, met daarin een wedstrijd tegen Italië (8 juni) en een nog te bepalen tegenstander (9 juni). Van 14 tot 16 juni is er een toernooi in Brussel met wedstrijden tegen Spanje (14 juni), Canada (15 juni) en China (16 juni). De voorbereiding wordt afgesloten met twee duels tegen Italië: op 21 juni in Wevelgem en de uitwuifwedstrijd van een dag later in Kortrijk. Op 24 juni vertrekken de Belgian Cats naar Servië.

Philip Mestdagh maakt achttienkoppige preselectie bekend

Belgian Cats trekken naar EK met stek in top zes als hoofddoel
© BELGA

Bondscoach Philip Mestdagh heeft woensdagmiddag in de gebouwen van sponsor Crelan in Anderlecht een achttienkoppige voorselectie bekendgemaakt voor het EK vrouwenbasket.

In vergelijking met een eerste voorselectie die begin april gemaakt werd, is enkel Manon Grzesinski (Castors) er niet meer bij. Hind Ben Abdelkader, die in de WNBA bij Chicago Sky actief is, maakt haar wederoptreden in de selectie. Vorig jaar op het WK in Tenerife was de point guard er niet bij.

Power forward Celeste Trahan-Davis (Castors) werd in de voorselectie opgenomen, maar kan op het EK niet in actie komen. De Amerikaanse vertoeft inmiddels zes jaar in ons land en dus werd twee jaar geleden de naturalisatieprocedure opgestart. Inmiddels is het papierwerk echter nog niet in orde. Aan de stage kan Trahan-Davis probleemloos deelnemen om alvast wat ervaring op te doen, maar op de eindronde zal ze er dus niet bij zijn.

Ook Ann Wauters zit in de preselectie. De 38-jarige leading lady van het Belgische vrouwenbasket heeft de voorbije maanden aan het herstel gewerkt na een knieoperatie, maar is wel optimistisch wat betreft haar speelkansen op het EK, waarvoor de verwachtingen vrij hoog liggen.

Preselectie:

Julie Allemand (Lyon ASVEL/Fra), Hind Ben Abdelkader (Chicago Sky/VSt), Marjorie Carpréaux (Kangoeroes Mechelen), Antonia Delaere (Nantes/Fra), Lore Devos (Colorado State University/VSt), Serena-Lynn Geldof (Namen), Kyara Linskens (Gorzow/Pol), Emma Meesseman (Washington Mystics/VSt), Hanne Mestdagh (Namen), Kim Mestdagh (Washington Mystics/VSt), Heleen Nauwelaers (Bembibre/Spa), Hatty Nahwezi-Bende (Rioja/Spa), Jana Raman (Valencia/Spa), Elise Ramette (Sint-Katelijne-Waver), Laure Resimont (Tarbes/Fra), Julie Vanloo (Townsville Fire/Aus), Celeste Trahan-Davis (Castors Braine), Ann Wauters.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier