Belgian Cats spelen tegen Australië, China en Puerto Rico in groepsfase: “Mogen tevreden zijn”

© Belga
© Belga

De Belgische nationale basketploeg bij de vrouwen neemt het op tegen Australië, China en Puerto Rico in de groepsfase van het olympisch baskettoernooi (26 juli-8 augustus) in Tokio. Dat bleek dinsdag uit de loting achter gesloten deuren in het Zwitserse Mies.

De potten werden onderverdeeld op basis van de wereldranking. De Belgian Cats staan op de zesde plaats en kwamen zo in pot twee terecht. Daardoor kregen ze al zeker een van de toplanden uit pot één voorgeschoteld. Australië (FIBA 2) kwam uiteindelijk uit de bus, België vermijdt zo wereldkampioen en titelverdediger Verenigde Staten (FIBA 1) en Europees kampioen Spanje (FIBA 3).

De derde pot leverde China (FIBA 9) als tegenstander op. Uit pot vier kwam Puerto Rico (FIBA 22). Bondscoach Philip Mestdagh kreeg zo zijn zin, want in die laatste pot wou hij absoluut het sterke Nigeria (FIBA 14) vermijden.

Twaalf landen hebben zich gekwalificeerd voor het olympisch basketttoernooi in Tokio. Zij werden tijdens de loting onderverdeeld in drie groepen van vier landen waarvan de top twee en de twee beste derdes doorstoten naar de kwartfinales.

Groep des doods vermeden

“Onze loting is niet de slechtste, we kunnen tevreden zijn”, reageerde de 24-jarige Allemand. “Als je poule B bekijkt ( met de VS, Frankrijk, Nigeria en Japan, red. ) wordt snel duidelijk dat het de ‘groep des doods’ is, met gastland Japan en Nigeria, het sterkste land uit de vierde pot. Groep A ( met Spanje, Servië, Canada en Zuid-Korea, red .) zag er voor ons ook erg interessant uit, maar we zijn zeker niet ontevreden. Australië heeft natuurlijk heel wat kwaliteiten en Puerto Rico kennen we. We moeten die twee tegenstanders meteen op achtervolging zetten, en dan de partij tegen China professioneel afhandelen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.